Stortinget - Møte onsdag den 15. februar 1995
Spørsmål 5
Jan Simonsen (Frp): Jeg vil gjerne stille følgende spørsmål til miljøvernministeren:
Flere bedrifter i Stavanger, deriblant Kværner Rosenberg a.s, står i fare for å måtte trappe ned på grunn av urimelig strenge miljøpålegg fra Statens forurensningstilsyn når det gjelder støybegrensning.
Vil miljøvernministeren, som representerer et parti som angivelig har arbeid for alle som mål nummer 1, gripe inn og endre regelverket, slik at det også i fremtiden blir mulig å drive industrivirksomhet innenfor bygrensene?
Statsråd Thorbjørn Berntsen: Det er riktig som representanten sier, at arbeid for alle er vår overordnede målsetting. Dette betyr imidlertid ikke at nærings- og industrivirksomhet kan drives fritt uten at det offentlige stiller rammebetingelser. Det gjelder selvfølgelig også, som i dette tilfellet, for virksomhet som skaper mye støy.
Mange mennesker i vårt samfunn er svært plaget av støy, og det kan gå utover både helse og trivsel. Særlig er det avgjørende for et menneskes velvære at man er sikret en uforstyrret nattesøvn. I St.meld.nr.29 (1992-1993) Om nærmiljøpolitikk er tiltak mot støy i nærmiljøet beskrevet som en viktig faktor i forbedringen av folks livskvalitet.
Støy fra industrivirksomhet blir regulert av Statens forurensningstilsyn gjennom konsesjoner etter forurensningsloven. Støybegrensninger blir satt med utgangspunkt i SFTs Retningslinjer for begrensninger av støy fra industri mv. Retningslinjene opererer med forskjellige støygrenser for dag, kveld og natt og er blant annet utarbeidet på bakgrunn av tilrådninger fra helsemyndighetene.
Ved avgjørelsen av enkeltsaker må hensynet til bedriftens virksomhet og konkurranseevne veies opp mot hensynet til naboene. Innenfor disse rammer vil SFT normalt strekke seg langt for å gi industrivirksomhet den fleksibilitet som er nødvendig. Når det gjelder den konkrete saken som representanten nevner, kan jeg vise til at SFTs konsesjon er påklaget til departementet både av bedriften og naboene, og at klagen vil bli avgjort i nær framtid.
Jeg vil imidlertid understreke at for at folk skal trives i sitt lokalmiljø, er vi nødt til å ha regler om begrensninger av støy. Jeg kan ikke se at det er behov for å endre dagens regelverk. Samtidig vil jeg framheve betydningen av kommunal planlegging som et virkemiddel til å unngå konflikter mellom industri og boligområder i framtida.
Jan Simonsen (Frp): Statsråden sa i sitt svar at SFT innenfor rammene normalt strekker seg langt for å gi industrivirksomhet den fleksibilitet som er nødvendig.
Jeg kan forsikre miljøvernministeren at det ikke er tilfellet i Stavanger, spesielt ikke i forhold til Kværner Rosenberg, hvor det ikke dreier seg om helsefarlig støy, men om ubehagelig støy for naboer som flyttet til området lenge etter bedriften.
Jeg beklager at miljøvernministeren ikke ser noe behov for å endre reglene, men jeg vil gjerne stille følgende spørsmål: Mener han at det innenfor dagens regelverk er mulig med mer liberale og fleksible løsninger enn de som Statens forurensningstilsyn nå legger opp til i forhold til industrien i Stavanger, og vil han med den bakgrunn vurdere å gripe inn for å sikre arbeidsplassene?
Statsråd Thorbjørn Berntsen: Jeg kan opplyse at jeg har hatt et møte med ordføreren i Stavanger kommune og ledelsen ved Kværner Rosenberg, Stavanger, hvor de la fram sine synspunkter på saken.
Som jeg nevnte i mitt svar, vil miljøvernministeren få denne saken på sitt bord etter at SFT har tatt endelig standpunkt til de påklaginger som har kommet fra både naboer og bedriften. I den forbindelse blir vi nødt til på vanlig måte å avveie alle de hensynene som må tas her på rimelig måte. Og jeg vil uttrykke et håp om at det er mulig å komme fram til et eller annet kompromiss som tar rimelig hensyn til begge parter, men det vil vise seg i løpet av - jeg vil anta - de nærmeste tre-fire ukene.
Jan Simonsen (Frp): Jeg synes det er positivt at miljøvernministeren har hatt møte med ordføreren og med ledelsen ved bedriften. Jeg både håper og tror at miljøvernministeren med hans bakgrunn er i stand til å finne en fornuftig løsning på dette problemet. Det er imidlertid ikke alle som har vist den samme vilje til å ha møte med ordfører og bedriftsledelse. Næringslivsavdelingen ved Statens forurensningstilsyn har eksempelvis svart negativt på en henvendelse fra Stavanger kommune om et møte med ledelsen i SFT for å drøfte problemet, og henviste til at de visste tilstrekkelig om saken fra før. Jeg lurer på hva miljøvernministeren synes om en slik arrogant holdning i forhold til de som blir berørt av et vedtak.
Statsråd Thorbjørn Berntsen: Til det direkte spørsmålet: Jeg har vanskelig for å forholde meg til den saken konkret. Jeg vet jo at SFT har løpende møter og kontakter med næringslivet, det er jo en av de viktigste oppgavene de har, og jeg er kjent med at de av og til har sagt at det er ikke behov for noe møte nå - vi har tilstrekkelig med informasjon. Men som hovedregel skal man prøve å avholde slike møter når en av partene i en interessekonflikt ber om det, så det må jo være spesielle omstendigheter i bildet her. Men dette er av de sakene jeg holder et lite øye med, så - jeg holdt på å si - jeg kan vel ikke si takk for tipset, men nå vet jeg det, og da kan man jo forholde seg til det i den videre prosessen. Jeg skal for øvrig om fem minutter treffe sjefen for Statens forurensningstilsyn, så det blir muligheter for å nevne spørsmålet.