Stortinget - Møte onsdag den 15. februar 1995
Spørsmål 4
Fridtjof Frank Gundersen (Frp): Jeg vil anmode miljøvernministeren om å svare på følgende spørsmål:
Etter Utlendingsdirektoratets reglement skal asylsøkere og flyktninger trekkes med kr 100 i økonomisk hjelp ved ugyldig fravær fra undervisning. Dette lar seg ikke gjøre i Vestre Slidre fordi skolen nekter å utlevere fraværslister.
Er dette et utbredt problem, og vil statsråden ta et initiativ i saken?
Statsråd Thorbjørn Berntsen: Vestre Slidre kommune tok allerede i januar denne saken opp med Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet via Statens utdanningskontor i Oppland. Kommunen har stilt spørsmål om hvilke regler som gjelder. Kommunen vil i disse dager få svar at det medfører riktighet at den enkelte beboer i statlig mottak som eventuelt er borte fra undervisningen uten gyldig grunn, kan trekkes med 100 kr i økonomisk hjelp pr. fraværsdag.
Jeg vil anta at grunnen til at denne saken har oppstått, er at kursarrangøren for norskundervisningen i Vestre Slidre ikke har vært oppmerksom på at Reglement for økonomisk hjelp til personer i statlig mottak, det såkalte pengereglementet, er bygd på samme prinsipper som sosialtjenestelovens bestemmelser om økonomisk sosialhjelp. I kommunene er det vanlig praksis å sette vilkår om deltakelse på norskundervisning for fremmedspråklige som gis økonomisk sosialhjelp og som ikke har fullført undervisningstilbudet. Det ville selvsagt være uheldig om staten fulgte en annen praksis enn kommunene med hensyn til trekk i ytelsene ved ureglementert fravær fra undervisningen.
I Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementets svar på henvendelsen fra Vestre Slidre presiseres dette. Den ordningen som gjelder for kommunene med hensyn til å holde oversikt over hvem som faktisk deltar på undervisningen, må også gjelde for de statlige mottakene. Dette innebærer at det enkelte mottak må kunne kreve dokumentasjon på at den enkelte beboer faktisk har vært til stede på undervisningen, enten gjennom at beboeren selv kan dokumentere dette i en bekreftelse utstedt av kursarrangøren, eller ved at vedkommende gir samtykke til at kursarrangøren kan sende de relevante opplysningene direkte til mottaket.
Jeg kjenner ikke til at dette har vært et problem ved noen av de øvrige statlige mottakene i landet, og regner med at det jevnt over er stor forståelse for gjeldende regelverk på dette området.
Fridtjof Frank Gundersen (Frp): Dette er jo et litt teknisk spørsmål å ta opp i en slik kort sammenheng, men det siste statsråden nevnte, tydet vel egentlig på at det er opp til vedkommende flyktning eller asylsøker som er i en læresituasjon, hvorvidt fraværet skal bli meddelt til flyktningmottaket eller sosialetaten. Og hvis det er slik å forstå at dette er en frivillig sak, altså at vedkommende godt kan la være å meddele om fravær eller gi samtykke til å meddele dette, vil pålegget om at man skal betale 100 kr for fravær ikke være noen realitet.
Så mitt spørsmål er: Er det ikke slik å forstå at det er en frivillig sak fra vedkommendes side om dette vil bli meddelt mottaket eller sosialvesenet?
Statsråd Thorbjørn Berntsen: Jeg er faktisk enig med spørreren i at det foreligger en aldri så liten selvmotsigelse i det som ble sagt. Men for at dette muligens skal kunne forebygge et nytt spørsmål i spørretimen, vil jeg ta dette spesielt opp med kommunalministeren og få brakt det helt på det rene. Den første delen av svaret er jo at « det enkelte mottak må kunne kreve dokumentasjon på at den enkelte beboer faktisk har vært til stede på undervisningen, enten gjennom at beboeren selv kan dokumentere dette i en bekreftelse utstedt av kursarrangøren », og så kommer den mer omstridte setningen.
Dette skal jeg ta opp og sørge for at representanten Gundersen får enten en bekreftelse eller en avkreftelse på at det som han var misfornøyd med, er riktig, og så får man da se hvordan man skal forholde seg videre.