Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 15. februar 1995

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 28

Bjørg Hope Galtung (Sp): Mitt spørsmål er fylgjande:

Er det rett slik det framgår i ein artikkel i VG 1. februar 1995 at Forsvaret har « lagra » store mengder PCB på Jan Mayen, og kva vil i så fall Forsvaret gjera for å rydda opp i desse tilhøva?

Statsråd Jørgen Kosmo: De PCB-forekomstene det refereres til i avisartikkelen, er påvist i Forsvarets tele- og datatjenestes avfallsfylling, og stammer fra drift samt utfaset og kassert senderutstyr i perioden 1959-1985. Etter 1985 har PCB-holdig utstyr og PCB-forurenset trafoolje blitt sendt til godkjent spesialavfallsmottak på fastlandet.

I løpet av 1990-91 ble det gjennomført en kartlegging av spesialavfall i deponier og forurenset grunn på Forsvarets områder. Denne prosessen har senere fortsatt, slik at nye lokaliteter registreres fortløpende. Kartleggingen følges opp ved å undersøke forurensningsspredningen og eventuelt sette i verk nødvendige tiltak. Dette er i tråd med intensjonene i stortingsmeldingen om Handlingsplan for miljøvern i Forsvaret.

Avfallsfyllingen ved stasjonen på Jan Mayen ble første gang registrert i 1991. Det forelå da ikke opplysninger om at det skulle være deponert spesielle miljøgifter slik som PCB i fyllingen. På bakgrunn av senere PCB-funn ved liknende stasjoner i Canada besluttet Forsvaret selv i 1993 også å undersøke fyllingen på Jan Mayen med tanke på innhold av PCB. Resultatene av undersøkelsen ble oversendt Statens forurensningstilsyn ved årsskiftet 1994/95.

Avfallsfyllingen på Jan Mayen representerer ingen akutt fare for det arktiske miljøet, og forurensningsspredningen anses å være liten. På lang sikt er det likevel sannsynlig at forurensningene vil bli tilført omgivelsene hvis ikke tiltak gjennomføres. Forsvaret vil derfor iverksette nødvendige undersøkelser og tiltak i samråd og samarbeid med forurensningsmyndighetene samt forskningsinstitusjoner med Arktis som arbeidsområde. Midlertidige tiltak og innledende tiltaksundersøkelser for endelige løsninger vil bli iverksatt i inneværende år.

Det kan blant annet være aktuelt med tildekking av fyllingen med filterduk og rene masser for å hindre spredning av forurensning som følge av vinderosjon og overflateavrenning. Arbeidet vil trolig også omfatte innsamling av jordprøver og eventuelt biologisk materiale fra områdene utenfor fyllingen og kartlegging av alternative deponiområder for hele eller deler av fyllingen.

Bjørg Hope Galtung (Sp): Eg er glad for dei positive signala som statsråden gir her når det gjeld å rydda opp i dette.

PCB er som kjent ei av dei farlegaste miljøgiftene vi har, og vert rekna både som kreftframkallande og sterkt skadeleg for økosystemet. Det er då å seia seg lei for at Forsvaret handsama denne gifta så lettvint i denne perioden og på den måten braut internasjonale og forpliktande miljøavtalar som vart underskrivne av Noreg på 1970-talet. Dess viktigare er det no at ein ryddar opp etter seg og gjer sitt til at gifta vert fjerna i dette sårbare området. Eg set mi lit til at Forsvaret saman med andre instansar gjer sitt til at vi kan vera trygge på at den dumpa PCB-gifta ikkje fører til miljøkatastrofar ved Jan Mayen.

Mitt tilleggsspørsmål gjeld personalet som har tenestegjort på Jan Mayen i desse åra. Vil det vera nødvendig med ei helsegransking av desse med tanke på at dei kan ha vore i direkte kontakt med PCB og dermed utsette for helsemessige skadar?

Statsråd Jørgen Kosmo: Ja, når Forsvaret selv setter i gang de prosesser og de undersøkelser som er nødvendig for å få kartlagt eventuelle miljøfarlige deponier, er det selvsagt en indikasjon på at Forsvaret har vilje til og et ønske om å rydde opp. Dersom det skulle være nødvendig å foreta en utvidet helsegranskning av det personellet som oppholdt seg på Jan Mayen i den aktuelle perioden, vil Forsvarets sanitet stå for den og spørsmålet skal selvsagt også bli tatt opp overfor Forsvarets helsemyndigheter.

Bjørg Hope Galtung (Sp): Eg ser det som veldig positivt at det var Forsvaret ved Forsvarets bygningstjeneste som fekk utarbeidd denne rapporten. Det viser òg at Forsvaret tar ansvar for det som dei har gjort tidlegare, og at dei no tar sikte på å få rydda opp på forsvarleg måte og å få sikra området.

: