Stortinget - Møte onsdag den 15. februar 1995
Spørsmål 19
10. juni 1994 bad Stortinget om at departementet måtte arbeide ut ei tilleggsmelding til St.meld.nr.42 (1993-1994) om den rolle og finansiering nærkringkastinga skal ha i framtida.
Vil statsråden sjå til at styresmaktene ikkje grip inn med politimakt mot lokal-TV, slik Statens medieforvaltning trugar med, men let selskapa få vera i fred inntil meldinga er handsama i Stortinget?
Statsråd Åse Kleveland: Ja, da kan jeg først meddele representanten Berg at arbeidet med meldingen om nærkringkasting er i god gang og nå går inn i sluttfasen. Men det er Statens medieforvaltning som er satt til å forvalte regelverket for nærkringkasting. Statens medieforvaltning har gitt advarsler til de lokal-TV-selskaper som har satt seg utover forbudet mot å videresende kommersielt satellittfjernsyn. Dette vedtaket om advarsel ble påklaget til departementet. I brev av 1. februar d.å. avslo departementet klagen og opprettholdt medieforvaltningens vedtak. Den videre oppfølging tilligger Statens medieforvaltning.
Regelen som setter forbud mot å videresende kommersielle satellittsendinger, er i samsvar med de prinsipper som Stortinget har fastsatt. Ved behandlingen av stortingsmeldingen om mediepolitikk våren 1993 understreket flertallet at en praksis der lokalfjernsynsstasjoner benytter store deler av sendetiden til direkte videresending av kommersielle satellittkanaler, ikke er i samsvar med intensjonen bak lokal-TV, og må forbys.
Myndighetene er forpliktet til å følge opp de til enhver tid gjeldende lover og forskrifter. Det gjelder selvsagt også regelen om lokal-TV, som er fastsatt på bakgrunn av behandlingen av stortingsmeldingen om mediepolitikk.
Departementet har ikke adgang til å dispensere fra forskriften. Det følger av forvaltningsloven § 40.
Kulturdepartementet kan ikke instruere Statens medieforvaltning til ikke å gripe inn overfor lokalkringkastere, for eksempel til ikke å politianmelde selskapene for ulovlig og straffbar videresending av reklamebaserte satelittsendinger.
Hallgrim Berg (H): Komiteen bad i brev av 10. juni i fjor om ei tilleggsmelding på grunn av at problema for nærkringkastingar ikkje var fyldig nok omtalte i St.meld.nr.42 (1993-1994), og problemet er « betydelig og økende », som det står i brevet.
No er lokal-TV i ein krisesituasjon. Den bedriftsrapporten frå BI som departementet sjølv har bede om, skriv på side 59 at dersom samarbeidet med TVNorge blir forbode, vil ei rekkje selskap gå konkurs i løpet av kort tid. Det gjeld selskap landet rundt. Eg synest nok at statsråden kunne vedgå at det er urimeleg å stoppa lokal-TV no på denne måten, sjølv om formalia er som dei er. Eg kan ikkje skjøna føremålet med å sanera lokal-TV-bransjen før tilleggsmeldinga blir lagd fram, og eg vil spørja om statsråden ser det som god medie- og kulturpolitikk å ville kverka lokale TV-selskap landet rundt før Stortinget får behandla den tilleggsmeldinga som det sjølv har bede om å få for å prøva å finna vegar for sikrare arbeidsvilkår for lokalfjernsyn.
Statsråd Åse Kleveland: Jeg vil understreke at den politikk som nå føres, og de regler som foreligger, baserer seg på et vedtak her i Stortinget. Jeg er klar over at representanten Hallgrim Berg på det tidspunktet ikke satt i komiteen, men vedtaket ble likevel fattet. Og jeg må på en måte uttrykke forbauselse over at en stortingsrepresentant stiller spørsmålstegn ved, og endog gir seg inn på noe som kan ligne på kritikk for, at vi håndhever de regler som er basert på Stortingets vedtak. Stortinget er selv svært opptatt av at vi skal ha regler på medieområdet, og som medieminister må jeg si at medieområdet ikke er lett styrbart. Jeg må da på det sterkeste henstille til at Stortinget og dets representanter om også å vise en lojalitet overfor de vedtak som man selv har gjennomført. Når det gjelder denne konkrete saken, vil det altså komme en melding i nærmeste fremtid, men frem til den meldingen blir behandlet her, må saken likevel gå sin gang innenfor medieforvaltningen. Hvilke tiltak som medieforvaltningen da vil velge å sette i kraft, kan altså ikke jeg uttale meg om, men det er jo ikke gitt at dette er avstengning.
Hallgrim Berg (H): Eg takkar for det lyspunktet som statsråden gav til slutt her, at det ikkje er sikkert at sendingane blir slått av. Det var då noko. Men eg vil nytta høvet til å spørja om det er korrekt, som nemnt i pressa, at departementet dreg ut arbeidet med denne tilleggsmeldinga - den vart jo fyrst varsla i januar - til langt ut på våren, kanskje, for at planane om ein ny TV-kanal i NRK-regi skal leggjast fram i same slengen, altså i ei tilleggsmelding som det er bedt om for å få klarlagt arbeidsvilkåra for nærradio og lokal-TV. Det ville i så fall mange setja seg imot, for eg trur mange vil hevda at ei så stor og omfattande sak som ein ny TV-kanal i NRK er ei sak som må koma som eiga sak, eller i samband med ei NRK-melding. Så eg vil be om at det blir stadfesta om dette er korrekt eller ikkje.
Statsråd Åse Kleveland: Slik vi nå arbeider med denne saken, vil vi komme med en melding om nærkringkasting i løpet av få uker. Vi vil deretter komme med et dokument til Stortinget som går på en helhetlig politikk for NRK, hvor også detaljene om en avlastningskanal ligger. Hele denne NRK-pakken må ses under ett. Det er helt åpenbart at vi også i forhold til nærkringkastingsproblematikken ønsker å se hvilken rolle en avlastningskanal kan spille, men det bidrar ikke, slik jeg ser det, til å forsinke den prosessen.