Stortinget - Møte onsdag den 15. februar 1995
Spørsmål 13
Magnhild Meltveit Kleppa (Sp): Mitt spørsmål lyder slik:
Faglege instansar, politiske vedtak i Kvitsøy kommune og Rogaland fylkeskommune tilrår at ei etablering av trafikksentral i Rogaland vert lokalisert til Kvitsøy. Stortingsfleirtalet har i B.innst.S.nr.14 (1994-1995) slutta seg til dette.
Korleis vil statsråden fylgje opp denne saka?
Statsråd Jan Henry T. Olsen: Trafikksentraler er viktige for sjøtrafikksikkerheten på kysten og i innseilingene. Jeg er glad for at Stortinget er enig i dette. Flertallet i samferdselskomiteen sier i budsjettinnstillingen at de ønsker at trafikksentralen skal bli lagt til Kvitsøy sammen med losformidlingssentralen, og at de ikke ser det nødvendig med ytterligere vurderinger av lokaliseringsspørsmålet.
Men som representanten Meltveit Kleppa er kjent med, er etablering av trafikksentraler også et budsjettspørsmål. Jeg vil i denne sammenheng som eksempel vise til omtalen av og bevilgningen til trafikksentral i Oslofjorden i samband med budsjettet for 1995. Når det gjelder trafikksentral for Rogalandsfarvannene, vil Regjeringen følge noenlunde samme prosedyre, og en vil se på realisering og lokalisering av sentralen i sammenheng. Forslag om bevilgning av midler til etablering av en eventuell trafikksentral for Rogaland vil i samsvar med praksis måtte komme i forbindelse med de årlige budsjettprosessene. Den merknaden som kom i B.innst.S.nr.14 fra samferdselskomiteen, er et viktig moment som blir tatt med i den videre behandlingen av denne saken.
Magnhild Meltveit Kleppa (Sp): Eg takkar for svaret, og eg oppfattar det slik at statsråden vil ta stortingsfleirtalet på alvor. I NOU 1991:15 og oppfylgingsrapporten frå 1993 er farvatnet i Rogaland karakterisert slik: Eit uvanleg komplisert trafikkbilete, store oljelaster på ein kjøl, hyppige tilfelle av vanskelege vêrforhold.
Blant mange tiltak for å styrkja tryggleiken og dermed òg redusera faren for alvorlege uhell med påfylgjande miljøkonsekvensar, er etableringa av denne trafikksentralen viktig. No er det fleire instansar som over lang tid har engasjert seg for ei etablering, m.a. Rogaland fylkeskommune sidan 1991. Eg vil gjerne utfordra statsråden til å seia noko meir om framdrifta. Kan ein for eksempel rekna med prosjekteringsmidlar i revidert budsjett?
Statsråd Jan Henry T. Olsen: I og med at vi i det forrige spørsmålet var innom spørsmålet om en nytte-kostnadsvurdering for samfunnet, vil jeg gjerne si litt om det her også. Den gjennomførte nytte-kostnadsvurdering viser at det er relativt små forskjeller mellom de vurderte alternativene. Samtidig er det slik at samfunnet vil få tilbake nytte for mer enn 2 kr for hver krone vi bruker, hvilket er en meget god nytte-kostnadsfaktor. Rogaland fylkeskommune har gjort vedtak om å anbefale Kvitsøy. Det samme har Ryfylkerådet gjort, og Kvitsøy kommune og Samarbeidsrådet for Vest- og Sørlandet går inn for Kvitsøy.
Det vi tar sikte på, er, ut fra det jeg sa i mitt første svar, å få en avklaring i revidert nasjonalbudsjett våren 1995.
Som representanten husker, dukket det opp noen problemstillinger knyttet til elektroniske forstyrrelser ved en samlokalisering av en slik trafikksentral og Rogaland Radio. Dette har blitt vurdert hos oss, og signalene så langt tyder ikke på at det skulle være uoverkommelig store kostnader som skulle spille en avgjørende rolle for slik lokalisering.
Magnhild Meltveit Kleppa (Sp): Eg takkar igjen for svaret.
Ved utgreiinga av denne kost-nytteanalysen blir det òg stilt spørsmål ved om Kvitsøy kringkaster kan skapa problem i forhold til overvaking. Kvitsøy kommune har på eiga hand innhenta utsegner frå Televerket, som i brev av 31. oktober 1994 seier at ein ikkje ser at Kvitsøy kringkaster skal skapa støyproblem for teledatakommunikasjon mellom radaranlegg og mottakaranlegg. Eg vil gjerne at statsråden stadfestar at han er kjend med den utsegna.
Eg er elles glad for at eit prosjekt som har tatt så lang tid, ser ut til å få ei konkret behandling i revidert nasjonalbudsjett, og at Kvitsøy blir lokaliseringsstaden.
Statsråd Jan Henry T. Olsen: Jeg vil si på spørsmålet fra representanten Kleppa at etter min kunnskap er det to problemstillinger som synes å dukke opp ved en slik samlokalisering. Det ene er et direkteinnslag av elektromagnetisk feltstyrke som kan påvirke, og det andre går på store doser av frekvenskomponenter, som er nokså teknisk, som virker inn.
Det som imidlertid er tilfellet, er at de måtene man kan løse dette på, ikke gir betydelige ekstrakostnader som skulle påvirke i stort omfang den samfunnsøkonomiske nytte-kostnadsanalysen mellom de ulike lokaliseringsalternativene. Det går på hvordan man skal skjerme et tilbygg, og hvordan man skal skjerme kabler som benyttes i så måte, slik at dette er overkommelig.
Presidenten: Vi går vidare til spørsmål 28.