Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 15. februar 1995

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 11

Reidar Johansen (SV): Jeg vil få lov å stille statsråden følgende spørsmål:

Telenor planlegger å legge ned flere opplysningssentraler. Dette er i strid med Stortingets intensjoner da Televerket ble omdannet til AS. Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet sier i innstillinga at en må søke « å unngå at effektivisering fører til økt arbeidsløshet ».

Mener statsråden Telenors planer harmoniserer med Stortingets forutsetninger, og vil han gripe inn overfor Telenor for å hindre at disse viktige arbeidsplassene forsvinner?

Statsråd Kjell Opseth: Telenor AS er ei bedrift som er utsett for konkurranse. Stortinget la i saka om tilknytingsform for samferdselsbedriftene vekt på at dersom Telenor framleis skal halde oppe sin plass som hovudaktør i Noreg i åra som kjem, må bedrifta bli gjeven same høve som konkurrentane til å tilpasse seg konkurransesituasjonen. Det er sagt klårt i innstillinga at dette inneber at bedrifta må bli gjeven nødvendig forretningsmessig handlefridom og dei same vilkåra som konkurrentane. Dette er òg beste måten å sikre arbeidsplassane i Telenor på på sikt.

Ved omorganiseringa av opplysningstenesta vil ingen bli sagde opp, og Telenor har ansvar for dei som må skifte arbeid eller blir overførte til TNM.

Eg kan ikkje sjå at det er aktuelt for generalforsamlinga å gripe inn i denne saka.

Eg vil i denne samanhengen òg peike på at den effektiviseringa som Telenor har gjort på 1990-talet, er gjennomført utan oppseiingar og har m.a. gjeve som resultat ei halvering av teleprisane. Dette er òg svært viktig for talet på arbeidsplassar, ikkje minst i distrikta.

Reidar Johansen (SV): Jeg vil takke statsråden for et klart og veldig urovekkende svar.

I Nordlys av 10. februar skriver Ivan Kristoffersen på lederplass:

Det blir et iskaldt sosialdemokrati som måler suksessen i lave teletakster, men som ikke feller noen tårer over de mange ofrene for en hardhendt omstilling til lønnsomhet og konkurranse.

Lykken for statsråden og Arbeiderpartiet synes nå å være lave teletakster - og det var det!

Telenor la nylig fram sitt årsregnskap for 1994 med et resultat på over 2 milliarder kr, så lønnsomhet kan det ikke være snakk om - dersom det ikke er snakk om maksimal lønnsomhet.

Man kan etter statsrådens svar være fristet til å spørre om statsråden i realiteten har abdisert fra sin funksjon overfor Telenor. Er det slik at det er den administrerende direktør i Telenor som har det reelle ansvaret og det praktiske ansvaret for de distriktspolitiske hensyn Telenor faktisk er satt til å ivareta?

Statsråd Kjell Opseth: Det er godt mogleg Sosialistisk Venstreparti og Reidar Johansen synest svaret var urovekkjande. For meg er det faktisk meir urovekkjande dersom ein ikkje gjennomfører tiltak slik at vi sikrar Telenor som ei dominerande bedrift i tele- og datamarknaden i åra som kjem. Då er det ikkje snakk om nokre få arbeidsplassar, det kan føre til at heile verksemda står i fare for å gå over ende etter kvart som konkurransen stadig aukar. Eg synest det burde uroe Reidar Johansen og Sosialistisk Venstreparti langt meir.

Det å få reduserte teletakstar er ikkje utan verdi. Ein telefonsamtale Hammerfest-Oslo på ti minutt kosta i 1990 22 kr. I dag kostar den godt og vel 7 kr. Og det er altså uviktig for Sosialistisk Venstreparti! Det får vi berre notere oss.

Vi er nøydde til å finne verkemiddel i ei ny tid. Eg noterer meg at Reidar Johansen og Sosialistisk Venstreparti helst vil bevare det meste som det er.

Reidar Johansen (SV): Statsråden må gjerne mene det han vil om hva Sosialistisk Venstrepartis syn på Telenor og omstillinga der er. Men jeg har referert til hans egen partifelle - redaktøren i Nord-Norges største avis. At ikke det han skriver, bekymrer statsråden, vil kanskje vise seg å bli et stort problem for statsråden og hans parti. Ikke bare bryter man forutsetningen i vedtaket i Stortinget når det gjelder arbeidsplasser, men også når det gjelder det som sies i vedtaket om de mulighetene teknologien gir til etablering i distriktene. For kort tid siden unnlot man også å gripe inn når det gjaldt lederlønningen, som også var nevnt i det samme vedtaket i Stortinget.

Man kan være fristet til å se for seg et bilde av Telenor om noen år der det er Hermansen sjøl som må ta telefonen når Ola Nordmann ønsker å vite hvilket telefonnummer statsråd Opseth har, fordi det ikke er flere ansatte. Jeg har lyst til å be statsråden avklare dette: Er det ei utvikling i Telenor vi fortsatt skal se, at arbeidsplassene i distriktene forsvinner fordi man synes det er riktig?

Statsråd Kjell Opseth: No var utgangspunktet for spørsmålet opplysningstenesta, og det er ikkje Reidar Johansen eller meg gjeve å seie om dette fører til at det forsvinn ein einaste arbeidsplass i distrikta. Eg trur det ville vere lurt å avvente utviklinga.

Telenor følgjer Stortinget sine føresetnader. Den dagen dei ikkje gjer det, skal generalforsamlinga gripe inn. Men i dette tilfellet er den ingenting som tyder på at Telenor AS ikkje gjer det. Og så får vi sjå kva slags medisin for teletenestene i Noreg som er rett, Regjeringa sin eller Reidar Johansen og SV sin.

: