Stortinget - Møte onsdag den 1. februar 1995
Spørsmål 31
Gunnar Fatland (H): Jeg skal få stille følgende spørsmål til handelsministeren:
Bladet « Fiskaren » har i flere reportasjer rettet søkelyset mot de problemer som oppstår, særlig i reke- og trålefeltene ved kysten og i Nordsjøen, som en følge av tap av steinlaster og lekterhavarier knyttet til norsk steineksport.
Hva vil statsråden gjøre for å redusere disse problemene?
Statsråd Grete Knudsen: Det finnes ikke noen oversikt over hvor stort omfang tap av steinlaster og lekterhavarier har, eller hvor stort det problem representanten tar opp, er for fiskere i Nordsjøen.
La meg først få si at det også benyttes steinfyllinger i forbindelse med legging av rørledninger og kabler i Nordsjøen. På dette punkt er det etablert prosedyrer som skal sikre at skadevirkningene blir minst mulig for fiskerne - for eksempel er det blitt vanlig at fiskerimyndighetene har en observatør om bord i fartøyene som står for steinfyllingen.
Når det gjelder de problemer som oppstår i forbindelse med steineksport, kan jeg opplyse at Sjøfartsdirektoratet i 1994 fastsatte en instruks til Skipskontrollen om kontroll av lektere som fører stein. Samtidig sendte direktoratet et orienterende brev til samtlige involverte fiskerlag om saken. Steineksport foregår for en stor del med utenlandske lektere, men Skipskontrollen ser til at alle de aktuelle lektere holder forsvarlig standard.
Jeg er opptatt av at fiskerne skal kunne drive sin virksomhet uten for mange hindringer. Jeg mener at Sjøfartsdirektoratet har iverksatt nødvendige tiltak for å bidra til at tap av steinlaster og lekterhavarier knyttet til norsk steineksport kan unngås i fremtiden.
Gunnar Fatland (H): Jeg takker for svaret, selv om jeg tror i hvert fall fiskerne vil være litt skuffet over det som ble sagt.
Utgangspunktet er selvfølgelig at steinindustrien fortsatt bør få utviklingsmuligheter og skikkelige rammevilkår. Men det er et faktum at fiskeriinteressene er presset, av flere grunner: ressurssituasjonen, arealkonflikter i forhold til oljevirksomhet, og nå sist, tap av steinlaster ved transport i forbindelse med steineksport.
Det bør være et mål å forsøke å begrense disse arealkonfliktene mest mulig. Jeg vil da gjerne be statsråden om å ta initiativ til nettopp å kartlegge problemets omfang - noe som jeg forstår mangler nå - finne ut hva de viktigste årsakene til tap av steinlaster er, og hvilke tiltak som kan iverksettes uten at en dermed pålegger eksportørene utgifter som kan true økonomien i bransjen. Så jeg håper statsråden vil være positiv i forhold til å se nærmere på dette, for problemstillingen er nok av et noe større omfang enn det jeg hadde inntrykk av at statsråden gav uttrykk for i sitt svar.
Statsråd Grete Knudsen: Det har over tid vært en del tilfeller hvor lektere som fører dekkslast av stein og steinblokker, har mistet deler eller hele dekkslasten under slep. Årsaken til slike uhell ligger oftest i at gjeldende stabilitetskrav ikke er oppfylt ved at lekterne på grunn av skrog- og luftrørsskader tar inn vann, samtidig som dekkslasten ikke er sikret mot forskyvning og fall over bord.
Det er Skipskontrollen som har ansvar for å påse at gjeldende stabilitetskrav følges. Sjøfartsdirektoratet har med henvisning til § 3 nr. 2 i forskrift om sikkerhetstiltak m.v. for passasjerskip, lasteskip og lektere gitt Skipskontrollen i de distrikter hvor slik steinfrakting pågår, instruks om å foreta tilsyn av disse forholdene på alle aktuelle lektere. I så måte vil jeg da tro at det representanten etterlyser, er i ferd med å bli oppfylt.
Gunnar Fatland (H): Igjen takk for svaret, som jeg oppfatter som relativt positivt.
Denne problemstillingen har ved en rekke anledninger siden 1990 vært tatt opp også av Fiskarlaget sentralt og av lokale fiskarlag. Det har vært en del problemer med kommunikasjonen med de sentrale myndigheter med å få svar på henvendelsen. Jeg oppfatter det slik at litt av konflikten ligger i måten disse problemene har blitt taklet på fra myndighetenes side.
Jeg forutsetter at departementet i det videre arbeid vil forfølge dette litt videre for, som sagt, å kartlegge omfanget av problemet, at man forsøker å få i stand en fornuftig dialog som tjener både steineksportørenes interesser og fiskeriinteressene, og at en forsøker å dempe de konflikter som kanskje unødig har bygget seg opp ved at det har vært en del åpenbare problemer på dette området med kommunikasjonen mellom berørte parter og myndighetene.
Statsråd Grete Knudsen: Siden det er gitt en instruks om tilsyn, skulle en dermed også ha et veldig godt grunnlag for å få en oversikt over hvor stort problemet er. Og jeg skal bringe dette videre for oppfølging av den ansvarlige statsråd, fiskeriministeren.
Presidenten: Vi går då til spørsmål 28.