Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 25. januar 1995

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 15

Anders C. Sjaastad (H): Jeg vil tillate meg å stille følgende spørsmål til justisministeren:

Oslo Handelsstands Forening er blitt meddelt av Oslo politikammer at butikktyveri der det stjålne har mindre verdi enn 500 kr, blir henlagt, også når det foreligger full tilståelse.

Kan justisministeren forsvare politiets praksis, som medfører at store deler av detaljhandelen i Oslo er rettsløs overfor butikktyveri?

Statsråd Grete Faremo: Som justisminister er jeg opptatt av at alle former for kriminalitet forfølges, og jeg vil på ingen måte støtte en praktisk løsning av arbeidsoppgaver som betyr at enkelte lovbrytere får fripass. Kriminalitet skal ikke lønne seg. Jeg ser det som min største oppgave å sørge for at vi har en justissektor som raskt og effektivt kan etterforske, oppklare og avslutte saker med en riktig reaksjon.

Oslo politikammer opplyser at en del butikknaskerisaker henlegges, men at det gjelder saker hvor verdien er langt lavere enn 500 kr. En del henleggelser er gjort i forbindelse med at kammeret har gjennomført omfattende aksjoner for å avslutte saker som dessverre er blitt for gamle.

Det er likevel ikke slik at naskerisaker med lav verdi blir henlagt ukritisk. Dersom det dreier seg om unge lovovertredere som ikke er tidligere straffet, blir det gitt påtaleunnlatelse. De kommer da inn i politiets registre. Gjengangere blir bøtelagt på vanlig måte. For ca. tre uker siden ble en person varetektsfengslet i Oslo forhørsrett på grunnlag av en naskerisiktelse.

Til tross for de forhold jeg her har gjort rede for, finner jeg grunn til å stille spørsmål ved en praksis fra politiets side som går ut på at naskerisaker under et visst beløp henlegges. Jeg vil derfor umiddelbart rette en henvendelse til Riksadvokaten om saken og be vurdert om han, som overordnet påtalemyndighet, ser behov for å gripe inn i Oslo politikammers henleggelsespraksis i naskerisaker.

Etter mitt syn er naskerisaker godt egnet for behandling i konfliktråd. Det burde være i alle parters interesse. Det forutsetter selvsagt at også butikkeierne møter opp ved konfliktrådsbehandling, slik at saken kan avsluttes ved en frivillig, følbar reaksjon for gjerningsmannen. Jeg har god tro på den kriminalitetsforebyggende effekt av en slik reaksjon.

Anders C. Sjaastad (H): Jeg takker statsråden for svaret, som faktisk langt på vei var positivt. Det som gjenstår å se, er ikke minst hva som blir resultatet av justisministerens initiativ.

Det vi vet, er at antallet anmeldte butikktyverier er gått sterkt opp fra 1993 til 1994, som er det siste året vi har statistikk for. Jeg kan nevne at det var 1148 flere anmeldte forhold i 1994 enn i 1993, og når totaltallet er noe over 6000, sier det noe om økningen. Det er klart at praksisen med henleggelse innebærer nærmest et klarsignal til ytterligere butikktyverier.

Nå begrunner Oslo politikammer henleggelsene med at de mangler ressurser, og det er jo ikke noen ukjent diskusjon i denne sal spørsmålet om økte ressurser til Oslo politikammer. Høyre har kommet med konkrete forslag om dette. Vil nå justisministeren ta konsekvensen av dette og også sørge for at Oslo politikammer får flere ressurser, slik at det ikke blir henleggelser?

Statsråd Grete Faremo: Jeg syns det er hyggelig å registrere representanten Sjaastads uttalelse om at svaret langt på vei ble oppfattet som positivt. Jeg tror vi deler bekymringen for utviklingen og for at en henleggelsespraksis på et slikt nærmest automatisk grunnlag absolutt gir feil signal. Det er selvsagt bakgrunnen for den henvendelsen som jeg nå vil rette til Riksadvokaten.

Spørsmålet om økte ressurser til Oslo politikammer har også opptatt justisministeren. Ved nyttårsskiftet er da også ressursene til Oslo politikammer økt for 1995 sett i forhold til 1994, og det var også et år med økte ressurstildelinger i forhold til året før. Med andre ord: Vi er svært opptatt av at Oslo politikammer skal kunne bekjempe den kriminalitet som finnes i denne byen, enten den er av alvorlig eller mindre alvorlig karakter.

Anders C. Sjaastad (H): Jeg skal furnere justisministeren med et tall som gjør at vi i ettertid kan kontrollere hvordan hennes initiativ har slått ut. For en butikkjede har man fått resultatet av 78 anmeldelser i Oslo. Åtte av disse resulterte i forelegg/dom, altså 11 pst. Det var en for denne butikkjeden dramatisk nedgang i antallet dommer og straff-fellelser i forhold til tilsvarende for året før.

Jeg vil på den bakgrunn konstatere at det haster med å gjøre noe med saken, og jeg vil følge utviklingen nøye og på et senere tidspunkt se om justisministerens svar har resultert i det som må være utgangspunktet, nemlig at saker ikke henlegges, spesielt ikke der hvor det til og med foreligger tilståelse.

Statsråd Grete Faremo: Jeg er glad for at representanten Sjaastad også er opptatt av disse sakene. Jeg har bare lyst til å gjenta slutten av mitt svar, og jeg håper også representanten Sjaastad deler den oppfatning at dette er saker som kan være godt egnet for behandling i konfliktråd. Da synes jeg det faktisk påligger både representanten Sjaastad og meg et ansvar for å ta dette opp også med Oslo Handelsstands Forening, slik at vi ser butikkeierne møte opp ved behandling av disse sakene, og at man derved får avsluttet dem med en følbar reaksjon for gjerningsmannen, som jeg uttrykte det. For reaksjon tror jeg er viktig for å unngå at dette blir begynnelsen til en senere mer alvorlig kriminell løpebane.

: