Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 25. januar 1995

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 14

Eva R. Finstad (H): Jeg skal få lov til å stille følgende spørsmål til finansministeren:

Ved omsetning av kunstverk i Norge blir moms beregnet av salgsvederlaget, i motsetning til for eksempel i Sverige og Finland, der avgiften blir beregnet av forhandlerens avanse. I Norge blir kostbare kunstverk i stadig større grad omsatt via megler og utenom registreringspliktig forhandler på grunn av denne ordningen.

Vil finansministeren arbeide for en tilpassing til våre naboland i dette spørsmålet?

Statsråd Sigbjørn Johnsen: Når det gjelder kunstnernes salg av egne kunstverk, er de etter gjeldende regler unntatt fra plikten til å svare merverdiavgift ved omsetning av varer. Det samme gjelder for omsetning ved mellommann i kunstnerens navn. Annen form for omsetning av kunstverk er avgiftspliktig etter de alminnelige regler i merverdiavgiftsloven.

EUs regelverk åpner ikke for et slikt unntak fra avgiftsområdet som vi har i Norge for kunstneres salg av egne kunstverk eller ved mellommann. I EU er all type omsetning av kunstverk avgiftspliktig.

EU vedtok den 14. februar 1994 et direktiv, rådsdirektiv 94/5/EF, om felles regler vedrørende brukte varer, kunstgjenstander, samlerobjekter og antikviteter. Formålet med disse reglene er å unngå at varen belastes med avgift beregnet av det fulle salgsvederlag to eller flere ganger. Etter reglene skal videreforhandlere på visse vilkår kun betale avgift av avansen i motsetning til det fulle salgsvederlag. Reglene er obligatoriske på den måten at de må innføres av medlemslandene. Sverige og Finland er således forpliktet til å innføre disse reglene som medlemmer av EU. Finland har innført slike regler om avgiftsberegning av avansen for brukte varer m.v. med virkning fra 1. januar 1995. Det samme gjelder Danmark. Etter det jeg har fått opplyst fra Finansdepartementet i Sverige, har en der ennå ikke innført en slik generell ordning om avgiftsberegning av avansen vedrørende brukte varer, kunstgjenstander, samlerobjekter og antikviteter.

Det norske regelverk skiller i prinsippet ikke mellom nye og brukte varer. Avgiftsplikten er knyttet til omsetning fra registreringspliktig virksomhet. Selges varer fra slik virksomhet, skal utgående avgift beregnes av hele vederlaget.

Det har imidlertid gjennom åra vært betydelig interesse for å få gjennomført særlige regler for handel med brukte varer, herunder kunstverk. En hovedinnvending mot alminnelig avgiftsplikt på omsetning av brukte varer har vært at dette i en viss utstrekning fører til dobbeltbeskatning. Problemet oppstår for eksempel når en forhandler kjøper brukte varer av privatpersoner med henblikk på videresalg. I den pris bruktforhandleren betaler for varen, vil det ligge « skjult » merverdiavgift fra forrige omsetningsledd. Denne merverdiavgift har forhandleren etter de generelle regler ikke adgang til å fradragsføre. Den vil etter hovedreglene gå inn i grunnlaget for beregning av utgående avgift av det vederlag som bruktforhandleren krever når varen videreselges. Dette er komplisert, men slik er regelverket.

Spørsmålet om det bør innføres særlige regler på dette området i Norge, er nå til vurdering i Finansdepartementet, og jeg kan love at vi skal gå gjennom dette spørsmålet så raskt som mulig, slik at vi kan få større klarhet om det så raskt det er råd.

Eva R. Finstad (H): Jeg takker finansministeren for svaret. Jeg likte spesielt det siste godt, at han skal gjøre dette raskt. Det man må spørre seg om, er hva som skjer dersom vi har regler der man har moms på hele vederlaget. Jeg har en annonse her som illustrerer ganske godt hva som allerede har skjedd, og hva som kommer til å fortsette å skje fremover. Jeg leser fra den: « Skal De selge kunst?

Da bør De være klar over omkostningene ved å selge på auksjon! Når et maleri selges på auksjon for totalt kr. 130.000,- blir bare ca. kr. 85.000,- utbetalt til eieren. Hele kr. 45.000,- forsvinner i omkostninger. »

Hva betyr det? Jo, det betyr at vi får et marked som ikke er åpent, vi får et skjult marked der det blir vanskelig å kontrollere alt, og man mangler også egentlig muligheten til å få markedspris på kunstverk. Dette haster egentlig, for det bygges opp nå, og det vil øke fremover. Kan finansministeren antyde noe nærmere om tid?

Statsråd Sigbjørn Johnsen: Representanten Finstad har utvist et betydelig engasjement på dette området, og det synes jeg er prisverdig. Jeg kan ikke her og nå angi noen bestemt dato, men både det siste som representanten nå nevnte, og det andre som lå innbakt i spørsmålet, skal jeg selvsagt gå gjennom så raskt som råd er, og jeg skal love at vi også skal holde representanten Finstad orientert om hva vi kommer fram til.

Eva R. Finstad (H): Bare en kort merknad, for jeg synes det kunne være greit å gi en opplysning slik at finansministeren er klar over hvordan markedet er: Det er faktisk nå bare 10-15 pst. som går via auksjoner, resten megles via megler og foregår i det skjulte. Jeg takker finansministeren også for hans siste svar og vil håpe at man kommer til et resultat som gjør at man kan hindre den skjulte omsetningen og få en åpen omsetning av kunst i Norge.

: