Stortinget - Møte onsdag den 18. januar 1995
Spørsmål 27
Magnar Sortåsløkken (SV): Jeg har følgende spørsmål til helseministeren:
Ifølge Aftenposten 12. januar 1995 får ikke de fødende ved Aker sykehus tilbud om bruk av lystgass. Grunnen til dette er at ventilasjonsanlegget er for gammelt, slik at gass forblir i fødestuene. Det kan ta år før anlegget blir skiftet ut.
Hva kan statsråden gjøre for å bidra til at dette tilbudet så raskt som mulig igjen kan bli tatt i bruk ved Aker sykehus?
Statsråd Werner Christie: De fleste fødende synes å håndtere smertene ved en fødsel på en bra måte ved god hjelp av forberedelse, instruksjon og støtte fra pårørende og hjelp fra jordmødre. Dersom det trengs smertelindrende metoder, har fødeavdelingens personale flere alternativer å velge mellom, fra de tradisjonelle smertestillende medikamenter til avansert anestesihjelp.
Ett av disse alternativene er bruk av lystgass. Brukt korrekt gir det en middels sterk smertelindring uten at pasienten mister bevisstheten. Helt siden 1950-årene har det imidlertid vært kjent at langvarig eksponering for lystgass kan gi helseskader. Etter økt oppmerksomhet om dette på 1970-tallet og mulige helseskader som kan påføres personell i operasjonsstuer, oppvåkningsavdelinger og fødeavdelinger, er det av arbeidsmiljømessige årsaker innført grenser for gassverdier i arbeidsmiljøet på sykehus. Når lystgass brukes i forbindelse med operasjoner, puster pasienten i et lukket system, og utlufting av gassene er derfor forholdsvis enkelt i slike situasjoner. På en fødeavdeling derimot spres mye mer av gassen ut i rommet, og det trengs kraftig allmennventilasjon og utsugingssystemer for å gi et trygt arbeidsmiljø. Tilstrekkelig utlufting kan være komplisert å få til på fødeavdelinger i gamle bygninger fordi det blant annet kan medføre ventilasjonsstøy og dermed forstyrre miljøet rundt den fødende.
Aker sykehus har en av landets største fødeavdelinger. God fødselsomsorg har vært høyt prioritert ved dette sykehuset og har vært et varemerke her i lang tid. Personellet ved avdelingen har vært spesielt opptatt av forholdene for de fødende. Særlig har de utviklet et godt samarbeid mellom fødeavdelingen og anestesiavdelingen der de konvensjonelle metoder for smertelindring ikke har vist seg tilstrekkelige. Dermed får 15 pst. av pasientene som trenger spesielt effektiv smertelindring, såkalt epiduralanestesi, som også gjør at de kan være våkne under fødselen, men ha god smertelindring. Det er derfor grunn til å berolige de kvinner som sokner til Aker sykehus med at de vil kunne få adekvat hjelp for fødselssmerter. Sykehusets ledelse må og vil i samråd med fagavdelingene avgjøre hvilke metoder som skal tilbys den enkelte ut fra behov, faglige, bemanningsmessige og utstyrsmessige avveininger, på Aker som på øvrige sykehus.
Magnar Sortåsløkken (SV): Jeg takker statsråden for svaret.
St.meld.nr.50 (1993-1994), helsemeldinga, ligger nå til behandling i sosialkomiteen. En rød tråd i meldinga er budskapet om å videreføre prinsippet om et likeverdig helsetilbud over hele landet, og det er et gammelt, grunnleggende prinsipp. Eksemplet fra Aker sykehus, en av landets største fødeklinikker, viser at hundrevis av fødende mister et tilbud som fødende ved andre sjukehus får. Dette uthuler det prinsippet som det har vært og er stor politisk enighet om. Kan det aksepteres at et dårlig ventilasjonsanlegg skal sette en stopper for dette tilbudet kanskje for flere år? For dette kan det gjøres noe ved.
Jeg regner med at statsråden tar kontakt med sjukehuseieren, påpeker det uheldige ved denne situasjonen og eventuelt bidrar til at de fødende ved Aker sykehus på nytt får dette tilbudet.
Statsråd Werner Christie: Det er helt riktig at vi betrakter likeverdighet som et grunnleggende prinsipp i helsespørsmål, og at vi så langt det overhodet er mulig, i vårt vidstrakte og forskjelligartede land tar sikte på likeverdighet. Men det er nødvendig å gjøre oppmerksom på at i et land med så mange forskjellige forhold, så mange forskjellige sykehustyper og pasienttyper, betyr ikke likeverd nødvendigvis identitet i måten å løse problemer på. Det er som kjent mange måter, mange veier, å komme til et mål på, og det er det som ligger i begrepet likeverdighet. I denne sammenhengen er det grunn til å påpeke at nettopp pasientene ved Aker sykehus på andre områder får et bedre tilbud enn fødende på andre sykehus og fødestuer, fordi Aker har ressurser på anestesiavdelingen som andre ikke har. Dermed skulle likeverdigheten være rimelig vel ivaretatt.
Men vi vil selvfølgelig holde god kontakt med Aker sykehus og sammen med dem vurdere hvilke løsninger som eventuelt kan finnes på dette problemet.
Magnar Sortåsløkken (SV): Lystgass gir god smertelindring. Den er ufarlig for mor og barn og forsvinner raskt ut av kroppen igjen. Aker sykehus må nå bruke alternativ smertelindring. Dette vil ifølge avdelingsledelsen på Aker kreve flere anestesileger, det trengs flere på vakt. Derfor vil en også kunne sette spørsmålstegn ved det rent økonomiske her. Alternativet er å utbedre ventilasjonssystemet, noe som vil komme alle til gode. De ansatte får et bedre arbeidsmiljø, og de fødende får et veldig godt tilbud. Legene, jordmødrene og de fødende ønsker lystgassen tilbake til Aker sykehus og savner det tilbudet som en altså har ved andre sykehus. Og derfor håper jeg inderlig at statsråden vil kunne bidra, vil ta kontakt med sjukehuseieren - som er Oslo kommune - og se om det er mulig å få fortgang i arbeidet med å få utbedret ventilasjonsanlegget, eventuelt å få et nytt.