Stortinget - Møte onsdag den 18. januar 1995
Spørsmål 26
Roy N. Wetterstad (uavh): Jeg har følgende spørsmål til bistandsministeren:
Norsk bistandspolitikk er mislykket. Ifølge Dagens Næringsliv bekreftes dette i en rapport som Utenriksdepartementet har fått utarbeidet ved Christian Michelsens Institutt.
Vil statsråden garantere at slike rapporter eller annen nedslående dokumentasjon om norsk u-hjelp, ikke holdes tilbake eller unntas offentlighet?
Statsråd Kari Nordheim-Larsen: Rapporten fra Christian Michelsens Institutt som representanten Wetterstad refererer til, er en oppsummering av 41 evalueringsrapporter og ti landstudier som ble utarbeidet i tiden 1986-1992, og som dekker enkelttiltak eller større innsatsområder i norsk bistand. Rapporten sier klart at den ikke tar sikte på å gi en fullstendig oppsummering av norsk bistand.
Innholdet i rapporten er mer nyansert enn avisoverskrifter har gitt inntrykk av. Arbeidet innen mange sektorer vurderes i rapporten som vellykket, for eksempel prosjekter innen utdanning, helse og vannforsyning. På andre områder har resultatene imidlertid vært mer skuffende, for eksempel innen fiskerisektoren. Det er grunn til å understreke at alle underlagsrapportene lenge har vært kjent for departementet, slik at mange svakheter allerede er rettet opp.
Slike evalueringsrapporter blir offentliggjort. Grunnen til at den omtalte rapporten ikke var offentlig da den ble omtalt i Dagens Næringsliv, var at den ennå ikke var ferdigbehandlet internt. Den ble imidlertid offentliggjort 5. januar. Norsk bistand blir regelmessig evaluert, både nasjonalt og i OECD. I OECDs siste gjennomganger av industrilandenes bistandspolitikk får Norge en meget god omtale.
Departementets egne evalueringer blir utført av uavhengige fagfolk for å sikre en mest mulig kritisk og objektiv vurdering av bistandsarbeidet. Basert blant annet på disse evalueringene blir norsk bistand stadig gjennomgått og forbedret.
Roy N. Wetterstad (uavh): Nå hadde jeg ikke forventet at statsråden her i spørretimen skulle erkjenne at norsk bistandspolitikk har vært mislykket, men jeg har med en viss tilfredshet registrert at selv hun i pressen i den senere tid har vist noen små tegn til evne til selvkritikk på vegne av Regjeringen. Dette er nytt, fordi - og det så vi litt tendens til i svaret her også - man tidligere har dekket over svakheter og skjønnmalt det meste på dette området.
Det virker på meg som det har vært en økende tendens til å ville gjemme unna ting, særlig forhold som kan være litt ubehagelige for makthaverne. Teknikken ser ut til å være at mye får merkelappen « internt arbeidsdokument ». Jeg synes at svaret « beklager, det er et internt arbeidsdokument » forekommer litt for ofte når man ber om tilgang til noe fra departementet. Jeg håper nå vi kan være helt sikre på at departementet vil bidra til at kortene kommer på bordet når bistandspolitikken skal opp til ny debatt.
Statsråd Kari Nordheim-Larsen: La meg først få slå fast at jeg aldri verken har ment eller sagt at norsk bistandspolitikk generelt har vært mislykket. Men det som det ikke har vært vanskelig å erkjenne, er at enkelte områder ikke har gitt de forventningene som en har ønsket. Og la meg få lov til å tilføye at det faktisk også har skjedd i arbeid som er utført her i landet. Men jeg vil legge vekt på at vi må se på dette med et åpent sinn og forsøke å ta tak i den kritikken som kommer, og gjøre ting bedre.
Når det gjelder spørsmålet om offentlighet, vil jeg gjenta det jeg sa: evalueringsrapporter blir offentliggjort. Men jeg tror det er alminnelig forståelse for at de ikke blir offentliggjort før de ferdige, og at den første som får evalueringsrapportene, er den ansvarlige statsråd.
Roy N. Wetterstad (uavh): Nå er det vel ingen stor overraskelse at vi er svært uenige om resultatene av bistandspolitikken, men jeg kan iallfall slå fast at det fra mange hold er blitt hevdet at vår u-hjelp har vært til hinder for utvikling i mottakerlandene og bare holdt liv i en del totalitære regimer.
Nå er det altså en kommisjon i gang med å arbeide med disse spørsmålene, og det kunne være litt interessant å få vite om det blir lenge til Stortinget får meldingen som denne kommisjonens arbeid skal lede til.
Statsråd Kari Nordheim-Larsen: La meg først si meg enig med representanten Wetterstad på ett punkt: Det er heller ikke noen overraskelse for meg at vi er uenige om viktige sider ved bistandspolitikken.
Når det gjelder den kommisjonsrapporten vi alle nå venter på, er det min intensjon å legge den fram for Stortinget i en stortingsmelding så raskt som overhodet mulig.