Stortinget - Møte onsdag den 18. januar 1995
Spørsmål 24
Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg har følgende spørsmål til justisministeren:
Fengselsstyret pålegger fengslene å sikre de narkomane innsatte tilgang på klor til å rense sprøyter. Mange fengselsbetjenter finner dette svært demoraliserende i kampen mot narkotika i anstaltene.
Vil statsråden vurdere klorpåbudet på nytt?
Statsråd Grete Faremo: Utviklingen av HIV/AIDS-problematikken på slutten av 1980-årene innebar store utfordringer for fengselsvesenet. På denne bakgrunn utarbeidet Fengselsstyret under daværende justisminister Else Bugge Fougner i 1990 et rundskriv som blant annet inneholdt retningslinjer for begrensning av HIV-epidemien i fengslene. Et viktig siktemål med tiltakene er å sikre ansatte og innsatte størst mulig grad av trygghet med hensyn til HIV-smitte. I dette rundskrivet sies det blant annet at Klorin bør være tilgjengelig for de innsatte.
Det er dessverre et faktum at mange innsatte har rusmiddelproblemer. Ca. 30 pst. av totalt ca. 2700 innsatte er domfelt eller siktet for overtredelse av narkotikalovgivningen, og en andel av disse er sprøytemisbrukere. På tross av at vi de senere år har iverksatt en rekke tiltak både av positiv og restriktiv art for å hindre bruk av narkotika i anstaltene, avdekker kontrolltiltak likevel tilfeller av sprøytebruk.
Deling av sprøyter gjør at alvorlige smittesituasjoner kan oppstå, dette gjelder i fengslene som ute i samfunnet for øvrig. Blant annet på denne bakgrunn minnet Statens helsetilsyn i en henvendelse til Fengselsstyret i august i fjor om at innsatte skal ha samme rett som andre til å beskytte seg mot alvorlige smittsomme sykdommer. Helsetilsynet bad derfor om at det så snart som mulig ble innført rutiner ved våre fengselsanstalter som sikrer at innsatte har tilgang på Klorin. En slik anmodning er for øvrig også i tråd med anbefalinger fra både Europarådet og Verdens Helseorganisasjon.
Som en oppfølging av dette sendte Fengselsstyret i november i fjor en henvendelse til fengselsdirektørene. Der ble det vist til det ovennevnte rundskriv fra 1990, og det ble minnet om at det skal innføres rutiner som sikrer de innsatte tilgang på Klorin.
Hensynet til smitteforebygging er på ingen måte et signal om aksept av sprøytebruk. Til tross for at det er hensyn som taler mot at innsatte har tilgang på Klorin, er vår holdning at beskyttelse mot smittespredning må veie tyngst.
Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker statsråden for svaret.
I det nevnte brevet fra Fengselsstyret til fengslene ble det gjort oppmerksom på at en del anstalter ikke følger opp særskilte retningslinjer i forbindelse med HIV-epidemien om å ha klor tilgjengelig.
Det argumenteres med at de innsatte skal ha samme rett som andre til å beskytte seg mot alvorlige smittsomme sykdommer. Men mange fengselsbetjenter betrakter sprøyte som et dødelig våpen på lik linje med kniv, revolver og andre gjenstander som eventuelt kan skjules hos farlige innsatte. Mange er spesielt årvåkne og gjør en god innsats for å oppdage og beslaglegge sprøyter. De skal ha all ære av denne innsatsen. Men de blir også pålagt å forsyne de innsatte med midler til å rengjøre sprøytene. Statsråden nevner selv at hele 30 pst. av de innsatte er siktet eller domfelt for brudd på narkotikalovgivningen. Mener statsråden at man kan forlange at de ansatte skal ta oppgaven med beslaglegging av sprøyter alvorlig når de samtidig må dele ut rengjøringsmidler til sprøytenarkomane?
Statsråd Grete Faremo: De vanskelige avveiningene som må gjøres, redegjorde jeg for i mitt første svar. Jeg legger på ingen måte skjul på at det dreier seg om vanskelige spørsmål og tunge beslutninger. Men kampen mot narkotika i fengslene kan ikke, som det søkes gjort av spørreren, begrenses til et spørsmål om tilgang på klor i anstaltene. En lang rekke tiltak er gjennomført både av positiv og av restriktiv art for å bekjempe narkotika i fengslene, og de vil vi selvsagt videreføre.
Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker statsråden også for dette svaret, som jeg er veldig uenig i. Det burde være en selvfølge at man i et samfunn prioriterer ofrene fremfor forbryterne og i fengslene de ansatte fremfor de innsatte i spørsmålet om liv og helse. Klor er en etsende væske som kan blinde og sette ansatte ut av spill i en rømningssituasjon. Mener ikke statsråden at hensynet til de ansatte må telle mest i dette tilfellet?
Statsråd Grete Faremo: Den innsatsen ansatte i våre fengsler gjør, er uhyre verdifull, også når det gjelder å hindre bruk av narkotika. Jeg tenker her ikke minst på de ulike positive bidrag de ansatte kommer med. Men når denne vanskelige problemstillingen søkes forenklet, slik spørreren nå gjør, til et spørsmål om tilgang på klor - man kan også stille spørsmål om hvilke farer dette setter andre innsatte i knyttet til bytte av sprøyte - synes jeg det er vanskelig å være med. Den diskusjonen hører hjemme i en helt annen og bredere sammenheng.