Stortinget - Møte onsdag den 18. januar 1995
Spørsmål 23
Magnhild Meltveit Kleppa (Sp): Mitt spørsmål til finansministeren lyder slik:
Statens Vegvesen har i fleire fylke av helseomsyn gitt høve til bruk av blank diesel i staden for avgiftsfri diesel.
Vil finansministeren syta for at salet av farga diesel blir stoppa til fargestoffa er godkjende som ikkje-skadelege?
Statsråd Sigbjørn Johnsen: I forbindelse med salderingen av statsbudsjettet for inneværende år fremla Regjeringen i St.prp.nr.1 Tl.09 en handlingsplan i forbindelse med behandlingen av de meldinger en har fått om helseplager i forbindelse med bruk av merket drivstoff. Et flertall i finanskomiteen sluttet seg til denne. Et forslag fra Senterpartiet og RV om en refusjonsordning for dem som gikk over til « hvit » diesel - kall det gjerne det - fikk ikke flertall i Stortinget.
Det fremgår av stortingsdokumentene at departementet har bedt Toll- og avgiftsdirektoratet nedsette en bredt faglig sammensatt arbeidsgruppe med mandat til å vurdere alternative tilsetningsstoffer i den lavavgiftsbelagte dieselen samt å vurdere resultatene av de pågående undersøkelsene både i Sverige og Norge når det gjelder de tilsetningsstoffer som i dag benyttes.
Denne arbeidsgruppen er nedsatt og vil starte sitt arbeid i inneværende uke. Gruppen er bedt om å avgi en rapport til departementet innen 1. april i år. Når rapporten foreligger, vil bruken av de tilsetningsstoffer som i dag benyttes i den lavavgiftsbelagte dieselen, bli vurdert på nytt. Det kan også nevnes at resultatet av den omfattende tilsvarende svenske undersøkelsen er offentliggjort denne uken. Da tilsetningsstoffene i norsk og svensk diesel stort sett er de samme, er resultatet av denne undersøkelsen svært interessant for de norske vurderinger. I den svenske utredningen konkluderes det med at de tilsetningsstoffer som brukes i Sverige, ikke er helsefarlige.
Når det gjelder medieoppslag om at fargestoffet i dieselen fremkaller kreft, vet vi erfaringsmessig at vi ofte får slike meldinger fra utlandet. I Norge bruker myndighetene en egen ekspertgruppe til å vurdere nye opplysninger. Selv om stoffet i Norge skulle bli bedømt til å være kreftfremkallende, hvilket så langt ikke er gjort, vil mengden i dieselen være så liten at dieselen ikke vil bli merkepliktig etter forskriftene. Til sammenlikning kan nevnes at bensin inneholder det kreftfremkallende stoffet benzen i så store mengder at alle bensinpumper er merket med kreftfare.
Det har i den senere tid ikke fremkommet nye opplysninger som skulle tilsi endringer i den planen Regjeringen så langt har fulgt.
Magnhild Meltveit Kleppa (Sp): Eg takkar for svaret.
Av arbeidsmiljøloven § 8 nr. 1. d) går det fram at arbeidsgjevaren må bevisa at nye stoff er ufarlege før dei blir tekne i bruk.
Som tilsetjingsstoff for å skilja avgiftsfri diesel frå annan diesel er det brukt fargestoff og sporstoff som ikkje i forkant er tilstrekkeleg utprøvde. Så kjem meldingane om helseplager: frå anleggsarbeidarar, frå vegvesen, frå gruveindustri, frå skipsfart og frå jordbruk. Organisasjonar og einskildpersonar engasjerer seg: LO, Landbrukshelsen, Norske Transportbedrifters Landsforening - både arbeidsgjevarar og arbeidstakarar. Arbeidstilsynet blir kopla inn. Media held denne saka varm, sist med det som er sagt i denne veka, at det fargestoffet som blir brukt, har stått på lister over kreftframkallande stoff i Tyskland sidan 1. mai 1994.
Meiner ikkje statsråden at det no er grunn for handling - snarast?
Statsråd Sigbjørn Johnsen: Til det siste kan jeg si ja, og bakgrunnen er nettopp de synspunkter som er kommet fram om at det kan synes som om det er helsefarlig, eller i hvert fall at folk føler plager gjennom bruk av såkalt farget diesel. Vi har tatt dette alvorlig hele tiden, og det er bakgrunnen for det opplegget vi nå følger og som vi la fram i forbindelse med salderingsproposisjonen. Handling skjer raskt. Denne arbeidsgruppen skal jobbe raskt, og en skal nå gå igjennom nettopp dette spørsmålet. Da er det interessant å vise til den svenske undersøkelsen, der det i dagens Aftenposten er gjengitt et kort referat fra hva en der har kommet fram til. Der sies det blant annet: « De svenske undersøkelsene av eksosen viser at tilsetningsstoffene forbrenner fullstendig. Selv med det mest ømfintlige måleutstyr har forskere ikke klart å påvise at det i det hele tatt finnes spor av tilsetningsstoffene i eksosen. »
Det er grunn til å anta at denne svenske undersøkelsen er meget grundig. Tor Nordseth, som leder dette arbeidet hos oss, gir også uttrykk for at de vil legge betydelig vekt på den svenske undersøkelsen.
Magnhild Meltveit Kleppa (Sp): Senterpartiet har med stigande undring følgt denne saka. Vi tok opp spørsmålet i samband med revidert nasjonalbudsjett, vi følgde det opp i eit brev til Finansdepartementet i juli, og saka blei på nytt fokusert i budsjettet for 1995. Det endte då med nedsetjing av ei gruppe i samband med salderinga. Parallelt har Statens vegvesen pålagt nokre av sine brukarar å bruka avgiftsbelagd diesel, og det same har mange private bedrifter, sjølv om det medfører auka kostnader.
No seier LO nei til å ta del i denne arbeidsgruppa, dei krev at salet av fargediesel straks blir stoppa. Det er påfallande at ei regjering frå Arbeidarpartiet frå mai/juni har avvist, tilsløra og bortforklara eit så alvorleg problem for mange.
Meiner finansministeren at Regjeringa i forhold til eit så sentralt lovverk som arbeidsmiljølova har teke det nødvendige ansvaret?
Statsråd Sigbjørn Johnsen: Som jeg sa i mitt forrige tilleggssvar, har vi hele tiden tatt det som er kommet fram om den fargede dieselen, alvorlig. Det er bakgrunnen for at vi nå ønsker en grundig og skikkelig gjennomgang av dette spørsmålet. Men jeg har også lyst til å minne representanten Kleppa om det jeg også sa i et tidligere svar, som var referert i den siste tilleggsmerknaden, at diesel i seg selv er et helsefarlig stoff. Og en skal ikke se bort fra at en del av de plager som nå blir rapportert, også kan skyldes ordinær diesel i seg selv. Men det er et spørsmål som vi vil få bedre svar på når vi får en grundig gjennomgang i denne arbeidsgruppen som jeg nettopp har referert til, og hvor en blant annet vil bygge på de grundige undersøkelsene som er gjort i Sverige. Det skal ikke herske noen tvil om at vi tar dette spørsmålet dypt alvorlig, og selvsagt også alle de rapporter vi får om plager som skulle ha oppstått eller som har oppstått som følge av bruk av farget diesel og for så vidt diesel i sin alminnelighet.
Presidenten: Vi går så tilbake til spørsmål 1.