Stortinget - Møte onsdag den 11. januar 1995
Spørsmål 9
Marit Tingelstad (Sp): Jeg skal få stille følgende spørsmål til kirke-, utdannings- og forskningsministeren:
En del fylker har valgt å ta over tidligere spesialskoler for å gi elever med behov for tilrettelagt opplæring heldøgnstilbud.
Hva vil statsråden gjøre for at elever ved disse skoler skal få stipend på samme måte som elever ved andre videregående skoler med internat?
Statsråd Gudmund Hernes: Jeg viser til lov av 9. mai 1986 nr. 19 om organisering av velferd for elever og studenter § 3 tredje ledd, hvor det er uttalt:
For elever i videregående skoler for ekstern spesialundervisning, og som bor i elevheim eller internat, skal utgiftene til reiser, opphold m.m. dekkes av elevenes bostedsfylke.
I lov av 21. juni 1974 nr. 55 om videregående opplæring § 11 andre ledd er ekstern spesialundervisning definert som
spesialundervisning som blir gitt i egne skoler eller i medisinske og sosiale institusjoner
Etter disse lovbestemmelser er det fylkeskommunenes ansvar å dekke alle utgifter i forbindelse med skolegang for elever med behov for tilrettelagt opplæring med heldøgnstilbud.
Marit Tingelstad (Sp): Jeg takker statsråden for svaret, som jeg var delvis kjent med. Jeg er òg kjent med at etter 1. juli 1993 må en være 19 år for å få rett til attføringspenger. Jeg hadde forståelse for at når en var 16 år og fikk attføringspenger, så hadde en ikke rett på stipend. Men jeg registrerer da at mens spesialskolene var statlige, var det altså gunstigere å drive spesielt tilrettelagt opplæring i skoler med internat.
Når jeg nå leser innstillingen om Reform 94 om at det skal være mulighet for å organisere undervisningen på flere måter, må jeg si at jeg er betenkt over at vi har et regelverk som nå gjør det vanskeligere for fylkeskommunene å drive denne spesielle opplæringen i skoler med internat. Hvis elevene ved disse skolene flytter over på en vanlig skole med internat, la oss si en skole som har landbruksfag, får de nemlig stipend, og det kan ikke være riktig at vi har et regelverk som gjør dette så kronglete. Jeg vil òg minne om at dette gjelder elever som har store vansker både sosialt og atferdsmessig, og jeg vil gjerne høre hva statsråden har å si til disse synspunktene.
Statsråd Gudmund Hernes: Regel nr. én for en statsråd er jo at en er nødt til å følge de lover som Stortinget har vedtatt.
Her er situasjonen den at det i en paragraf er slått fast at det er fylkeskommunene som skal dekke utgiftene til opphold, reiser osv. når denne undervisningen skjer som ekstern spesialundervisning, og det er det regelverket jeg må forholde meg til i dette tilfellet.
Marit Tingelstad (Sp): Jeg takker statsråden for kommentarene, og har forståelse for dem, og jeg tar da til etterretning at ballen ble sendt tilbake til Stortinget når det gjelder dette med lover og regelverk. Men jeg ber statsråden likevel å vurdere dette problemet som jeg har tatt opp, og se på om departementet vil ta et initiativ for å endre på det regelverket. Realiteten er nå at når elever som går for eksempel på Vold videregående skole, har noe undervisning ved Gausdal videregående skole, da går de i klasser sammen med elever som også er tatt inn på særskilte vilkår der, som får stipend, mens de som går på Vold, med internat, ikke får stipend. Det blir jo en ganske stor forskjellsbehandling på elevene, og i tillegg får ikke skolen inntekter ved at det ikke skal betales noe for kost og losji, og dette gjør sitt til at det blir vanskelig for fylkeskommunen å gi den beste opplæringen for disse elevene.
Jeg har lang erfaring fra skolelederskap med yrkesfaglig skole med integrering, så jeg tror egentlig at jeg vet litt om hva dette problemområdet går på, og jeg håper statsråden vil være imøtekommende og se mer på dette problemet.