Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 14. desember 1994

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 7

Gunn Karin Gjul (A): Jeg ønsker å stille følgende spørsmål til miljøvernministeren:

Årlig slippes det ut store mengder VOC - flyktige organiske forbindelser - ved fylling av drivstoff på bensinstasjonene. I Sverige blir det fra 1. januar 1995 påbudt med avgassmansjetter ved drivstoffylling.

Hva kan statsråden gjøre for å redusere utslippene av VOC ved de norske bensinstasjonene?

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Utslipp av bensindamp i forbindelse med distribusjon av bensin er beregnet til omtrent 8000 tonn per år. Disse utslippene utgjorde vel 3 pst. av de totale VOC-utslippene i 1993. Av dette er det antatt at halvparten er fordamping som skjer under fylling av bensin fra depot til bensinstasjon, ofte fra bensinbil til bensinstasjon. Resten, omtrent 4000 tonn, eller 5500 liter, er fordamping under fylling av bilenes tanker, altså fra pumpa til bilen.

Bensindampen inneholder helseskadelige stoffer, blant annet benzen, men vi har ikke grunnlag for å si at utslippene medfører helseskade på enkeltpersoner eller på befolkningen.

Norge har som mål og internasjonalt forpliktet seg til å redusere VOC-utslippene med 30 pst. innen 1999 i forhold til 1989. Statens forurensningstilsyn har på oppdrag fra Miljøverndepartementet utredet en rekke tiltak som kan være aktuelle å gjennomføre for å nå dette målet. Gjenvinning av bensindamp fra hele distribusjonskjeden er vurdert i denne sammenhengen.

Fordamping under fylling av bilenes tanker er her ikke prioritert i høyeste gruppe på grunn av lavere kostnadseffektivitet for samfunnet sammenlignet med andre tiltak for å redusere VOC-utslippene. De samme utslippsreduksjoner kan også oppnås ved tiltak på nye biler. Bensindampen absorberes da i et relativt stort kullfilter i hver bil. Dette tiltaket får derimot først full effekt når hele bilparken er skiftet ut.

Gjennomføring av tiltak mot fordamping som skjer under fylling av bensin fra depot til bensinstasjon, er derimot vurdert som langt mer lønnsomt. På frivillig basis har oljeselskapene nå installert gjenvinningsutstyr for 72 pst. av bensindistribusjonen fra depot til bensinstasjon. Verdien av gjenvunnet bensindamp her tilsvarer omtrent kostnadene ved å gjennomføre selve tiltaket. EU vil ventelig på ministermøtet i desember vedta et direktiv mot den fordamping som skjer under fylling av bensin fra depot til bensinstasjon. Dette direktivet omfatter om lag 90 pst. av distribusjonskjeden. Norge vil implementere dette direktivet. For øvrig er det ministermøtet i morgen og fredag, og det var der jeg hadde sett fram til å være til stede for å delta i debatten. Men vi får heller se når direktivet kommer, og så får vi implementere det, som det heter.

I 1995 vil arbeidet med å bestemme de tiltak som skal iverksettes for å redusere VOC-utslipp for å nå målet om 30 pst. reduksjon, som jeg nevnte, gis prioritet. Et eventuelt tiltak som avgassmansjetter på bensinpumpene, som spørreren er inne på, vil bli vurdert i den sammenhengen.

For øvrig er jeg kjent med at oljeselskapet Conoco Norway og deres datterselskap Jet har påkostet et gjenvinningsutstyr på sine selvbetjeningsstasjoner i Norge, og pr. i dag er 16 slike stasjoner bygd.

Gunn Karin Gjul (A): Jeg vil takke statsråden for svaret. Det ser ut som at miljøvernministeren tar veldig alvorlig på dette problemet, og at han i tillegg har seriøse og målrettede planer for reduksjon av de totale VOC-utslippene.

Men samtidig er dette helt nødvendig. Norge ligger i dag blant de land i Europa som har det høyeste utslipp av VOC pr. innbygger. Det er også veldig bekymringsfullt at utslippene av flyktige organiske forbindelser, VOC, fra 1989, basisåret for VOC-protokollen, og fram til 1993 har økt med 5 pst. til tross for innføring av strenge avgasskrav for biler. Årsaken til økninga de siste åra skyldes i hovedsak den økte oljeproduksjonen som vi har i Norge.

Jeg tillater meg å stille noen tilleggsspørsmål til statsråden. Vil det bli satt i verk tiltak i oljesektoren for å snu den negative utviklinga? Oljelasting vet vi utgjør 51 pst. av de totale utslippene, og for å nå målet om 30 pst. reduksjon innen 1999 må oljesektoren ta en betydelig andel av reduksjonen. Og kan (presidenten klubber)...

Presidenten: Taletiden er omme.

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Det er riktig, som spørreren påpeker, at det er fra oljesektoren, fra bøyelasting og den type aktivitet mesteparten av disse VOC-utslippene kommer, og det er også der vi har mest å hente når det gjelder å redusere dem. Oljesektoren vil ha hovedprioritet i de tiltakene som det etter hvert blir aktuelt å gjennomføre. Vi vil selvfølgelig også se mer på spørsmålet om å innføre de mansjettene som det her har vært snakk om, men det er et utrolig kostbart prosjekt i forhold til den reduksjon av VOC som det vil gi. Vi må foreta en vurdering om hvor mye penger det egentlig lønner seg å investere i forhold til det man får igjen. Men det er på lista, og det er tross alt aktuelt å vurdere sammen med andre tiltak.

: