Stortinget - Møte onsdag den 14. desember 1994
Spørsmål 1
Ingvald Godal (H): Eg vil gjerne få lov til å stille fylgjande spørsmål til utanriksministeren:
Ifylgje opplysningar i media er russarane i ferd med å investere store beløp i nye angrepsubåtar. Samstundes ser dei seg ikkje råd til å ta seg av gamle og utrangerte båtar og anna kjernefysisk avfall som representerer ein betydeleg risiko, men ser ut til å vilja overlate dette til det internasjonale samfunnet.
Kan utanriksministeren stadfeste dette, og kva vil ein i tilfelle gjera med det?
Utenriksminister Bjørn Tore Godal: I samsvar med fornyelsesprogrammet for den russiske marinen i nord er det grunn til å regne med at Russland bygger nye atomubåter, og at forskning pågår for å utvikle overflatefartøyer så vel som atomubåter. Vi har ingen grunn til å tro at denne aktiviteten er i strid med inngåtte nedrustningsavtaler. Jeg kan forsikre om at Norges aktive innsats i det internasjonale nedrustningsarbeidet vil bli opprettholdt.
På grunn av manglende lagerkapasitet for spaltbart materiale og radioaktivt avfall blir ikke fartøyer som tas ut av tjeneste, hugd opp, men blir liggende, i de fleste tilfeller med høyaktivt brukt uranbrensel i reaktorene. Disse representerer en mulig forurensningskilde. Ubåtene må hugges opp, og avfallet må lagres på en forsvarlig måte.
Vi ønsker naturligvis at militære ressurser omfordeles fra flåtemodernisering til atomsikring. Vår innsats skal ikke bidra til russisk opprustning. Regjeringen vil nøye vurdere hvordan norske midler brukes til å redusere miljøproblemene i nord. Det er i norsk interesse å bidra til å redusere den sikkerhetsrisiko miljøproblemene representerer.
Ansvaret for å løse disse problemene - og det har vi gjort klart flere ganger - ligger i første rekke hos russiske myndigheter. I den aktuelle situasjonen er støtte utenfra likevel nødvendig for å bidra til å redusere faren for ulykker og forurensning som vil kunne få dramatiske konsekvenser for helse og miljø også i Norge. Problemenes omfang gjør at situasjonen bare kan forbedres innenfor et bredt multilateralt samarbeid. Regjeringen arbeider derfor aktivt for å få til en felles internasjonal satsing i tillegg til et omfattende bilateralt samarbeid mellom Norge og Russland på dette feltet.
Ingvald Godal (H): Eg takkar statsråden for svaret, og det er greitt å høyre at vår innsats ikkje skal bidra til russisk opprusting. Eg vil likevel be om at ein er svært på vakt mot ein de facto-situasjon, der russarane brukar sine midlar til offensive våpensystem som er retta mot oss eller iallfall trugar oss og våre allierte, samtidig som me og det internasjonale samfunnet skal ta oss av desse sakene når problemet går over frå å vera eit militært problem til å bli eit miljøproblem. Dette er særleg uakseptabelt om me på denne måten reelt sett hjelper russarane til å etablere seg med offensive forsvarsmiddel, samtidig som me ikkje er i stand til å fylgje opp våre eigne forsvarsplanar her heime.
Utenriksminister Bjørn Tore Godal: I tilknytning til det representanten nå sa, er det klart at det på sett og vis kan framstille seg som et dilemma at Norge og andre land skal hjelpe til med å rydde opp i disse problemene samtidig som Russland gjennomfører et visst moderniseringsprogram både for Nordflåten og for andre viktige komponenter i det russiske forsvaret.
Men hvis man tok det stikk motsatte utgangspunkt og sa at vi og andre her ikke var villig til å bidra til å rydde opp i disse problemene før Russland skrinla alle planer om modernisering av forsvaret, så ville vi ikke komme noe sted, og dermed har vi i grunnen illustrert dilemmaet. Nå var ikke representanten inne på den tanken, men jeg sier det nå allikevel slik for å illustrere det dilemma som både vi, USA og andre land står overfor. Vi må være innstilt på å samarbeide med russiske myndigheter om å begrense miljøproblemene og håndtere dem på en forsvarlig måte, samtidig som vi ikke kan stille som en betingelse for dette at Russland skal avvikle ethvert engasjement i sitt eget forsvar når det gjelder revisjon og modernisering.
Ingvald Godal (H): Dilemmaet er klart. Problemet, synest eg, er ikkje at russarane skal modernisere sitt forsvar - så vidt eg veit, har dei gått over til ein defensiv forsvarsdoktrine, og alle er innforstått med at dei må halde seg med eit defensivt forsvar - men problemet blir spesielt alvorleg dersom dei skal køyre vidare med offensive stridsmiddel som berre er tente til åtak mot oss eller våre allierte. Det er i den situasjonen eg synest dette dilemmaet blir svært vanskeleg og plagsamt.