Stortinget - Møte onsdag den 26. oktober 1994
Spørsmål 21
John Alvheim (Frp): Jeg skal få stille den ærede handelsminister følgende spørsmål:
Hvorfor aksepterer ikke Sjøfartsdirektoratet høreapparater som teknisk audiologisk hjelpemiddel på linje med briller, når det gjelder sertifisering av sjøfolk, eksempelvis sertifisering som navigatører?
Statsråd Grete Knudsen: Etter sjømannsloven § 26 er det fastsatt nærmere regler for krav til sjøfolks helse for å kunne tjenestegjøre om bord på skip. De samme regler må også være oppfylt før en sjømann kan få utstedt et maritimt sertifikat.
Undersøkelsen av hørselen skjer etter særskilte krav avhengig av vedkommendes stilling om bord.
I de tilfeller der det er krav om at arbeidstakers hørsel skal være tilfredsstillende, skal han undersøkes av spesialist i øresykdommer, slik at det også kan tas stilling til om arbeidstakeren kan benytte høreapparat.
Høreapparat kan unntaksvis tillates for yrkessjømenn som tjenestegjør i maskin eller tilhører matstell- og tjenestepersonalet. Betingelsen er at han derved oppnår sosial hørsel, dvs. at han har en taleforståelse på en avstand på ca. 2 1/2 meter.
Som påpekt av spørsmålsstiller, gis det ikke adgang for navigatørene til å bruke høreapparat. Begrunnelsen for dette er at disse har en helt sentral rolle i beredskapstjenesten om bord av hensyn til sikkerheten, og det vurderes som en sikkerhetsrisiko i tilfeller hvor slike hjelpemidler svikter.
Det kan synes naturlig, rent medisinsk, å stille bruk av høreapparat på linje med bruk av briller. Til det skal det bemerkes at det også stilles krav til syn og begrensninger med hensyn til bruk av briller.
Sjøfartsdirektoratet kan i samråd med Helsetilsynet dispensere fra kravene i helsereglene. I praksis har dette skjedd også når det gjelder bruk av høreapparater for navigatører. Det må brukes sunn fornuft, og hensynet til sikkerheten må komme først.
Videre kan en sjømann som er kjent udyktig eller har fått en begrenset helseattest av autorisert sjømannslege, klage avgjørelsen inn for en klagenemnd som består av representanter for Helsetilsynet, vedkommende sjømanns arbeidstakerorganisasjon og Sjøfartsdirektoratet. Men jeg vil gjenta: Her må en bruke sin sunne fornuft.
John Alvheim (Frp): Jeg takker handelsministeren for svaret, som jeg fant relativt positivt. Handelsministeren er jo kjent for å bruke sunn fornuft i mange tilfeller, og det synes jeg man skal gjøre i noe sterkere grad her.
Det er dessverre slik at utviklingen blant ungdom i dag er slik at hørselen er svekket før man nær sagt kommer i yrkesaktiv alder av ulike grunner. Jeg vil også påpeke at det har skjedd en rivende utvikling i moderne høreapparater den siste tiden, og at de fleste hørselshemmede i dag nærmest kan gå inn i et hvilket som helst yrke og greie seg meget godt.
Professor Gordon Flottorp sidestiller moderne høreapparater med briller for synshemmede. Da er mitt oppfølgingsspørsmål til handelsministeren: Er forskriftene i Sjøfartsdirektoratet oppdatert i forhold til den rivende utvikling man har når det gjelder moderne høreapparater i dag?
Statsråd Grete Knudsen: Jeg viser også her til at det er begrensninger når det gjelder synshemmede, hvor svakt synet kan være for å utføre en god tjeneste. For her dreier det seg jo egentlig om at man må være i stand til ikke på noen som helst måte å bidra til en begrenset sikkerhet. Men jeg er enig med representanten Alvheim i at ny teknologi også avstedkommer muligheter for langt flere funksjonshemmede til å gå inn på alle områder i samfunnet, og jeg vil også se til at forskriftene er i tråd med dette.
John Alvheim (Frp): Jeg takker igjen for svaret fra handelsministeren, som jeg fant svært positivt, og særlig dette at forskriftene er under løpende vurdering også fra handelsministerens side. Og da er jeg meget godt fornøyd med svaret.