Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 1. juni 1994

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 34

Peter Angelsen (Sp): Mitt spørsmål går på en sak der Regjeringa virkelig har gitt seg god tid i forhandlingene. Spørsmålet til handelsministeren er:

Etter mer enn to års forhandlinger etter at EFTA og EU var enig om en EØS-avtale, har Norge bøyd av og innrømmet fri transitt av fisk som landes i norsk havn fra fiskefartøy fra EU-land.

Hva er grunnen til at Regjeringen har kapitulert fullstendig i disse forhandlingene og derved uthulet hovedprinsippet i råfiskloven samt sørget for diskriminering av norske fiskere?

Statsråd Grete Knudsen: Da EØS-avtalen var ferdigforhandlet og undertegnet, gjenstod det fire spørsmål for fiskerisektoren. Det var spørsmålet om markedsordninger, om statsstøtte, om transitt av fisk over norsk territorium og om antidumping. Det var forutsatt at det skulle forhandles videre om tilfredsstillende ordninger på disse områdene frem til avtalens iverksettelse. Norske myndigheter har i løpet av disse to årene hatt jevnlige forhandlingsmøter med EU om de uløste spørsmålene.

På et møte i Brussel 11. mai i år kom Norge og EU frem til en tentativ enighet vedrørende de to siste forhandlingsspørsmålene, transitt og antidumping. Tidligere har man kommet frem til løsninger om markedsordninger og statsstøtte. Resultatet av forhandlingene er nå gjenstand for en endelig klarering. Jeg finner det derfor ikke riktig å redegjøre for innholdet før resultatet er endelig godkjent fra begge parters side.

La meg likevel få understreke at det ikke er snakk om å tillate fri transitt av fisk fra EU-landenes fartøyer. Det forventes også at den formelle godkjenning av avtalen nå vil skje i løpet av de nærmeste par ukene.

Peter Angelsen (Sp): Nå sier jo handelsministeren noe som står i motstrid til det som har vært i mediene om den enighet man har kommet fram til i forhandlingene, nemlig at fartøy innenfor EU-området fritt skal kunne lande og transittere sine fangster fra norsk havn. Men jeg forutsetter at det er det som er riktig, og det innebærer i så fall et fullstendig brudd med hovedprinsippet i råfiskloven på den måten at man går et skritt videre når det gjelder liberaliseringen av omsetningen av fisk.

Det som det kunne være interessant å stille handelsministeren et tilleggsspørsmål om, er den diskriminering som skjer internt mellom norske fiskere i og med at norske fartøy får levere fritt i utlandet, men at norske fartøy ikke får transittere fisk fra norsk havn slik som EU-fartøy får. Hvis en slik diskriminering bringes fram for EFTAs overvåkingsorgan og kanskje kommer fram for EFTA-domstolen, hvordan vil denne saken da stille seg når det gjelder diskriminering innenfor EU-området?

Statsråd Grete Knudsen: Jeg kan ikke gå inn i denne konkrete saken når det gjelder hvilke følger en eventuell avtale måtte få, fordi denne avtalen ennå er til godkjenning på begge sider.

Når det gjelder diskrimineringsbestemmelsene rent generelt, er det klart at vi gjennom EØS har inngått avtaler om ikke-diskriminerende ordninger og rettferdige kjøreregler, slik at man ikke kan bruke proteksjonistiske holdninger for å hindre andre i å komme til. Dette skal EFTAs overvåkingsorgan være med og sørge for blir opprettholdt.

Peter Angelsen (Sp): Jeg må tolke svaret til handelsministeren dit hen at dersom avtalen blir slik som den er offentliggjort i media, at norske fiskere blir diskriminert i forhold til de øvrige EØS-fiskerne, er det en sak som kan bringes inn for EFTAs overvåkingsorgan og også for EFTA-domstolen. Da vil jeg si at vi har en utvikling på gang som vil rive ned alt som har blitt bygd opp av den organiserte førstehåndsomsetningen i Norge, som også har brakt norsk fiskerinæring i front i verdenssammenheng.

Statsråd Grete Knudsen: Bare en kort kommentar: Regjeringen legger til grunn at våre salgslag skal operere som i dag, og også at omsetningen skal skje gjennom våre salgslag.

Presidenten: Vi går så tilbake til spørsmål 26.

: