Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 25. mai 1994

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 3

Erling Folkvord (RV):

Landbruksministeren gav 3. november 1993 klare forsikringer om at Sametinget for framtida ville bli hørt i forbindelse med mineralleting på Finnmarksvidda. Dette løftet er ikke fulgt opp i forhold til Ashton Mining. I denne saken er også det lokale jordsalgstyrets vedtak satt til side.

Hvorfor har landbruksministeren ikke fulgt opp sine lovnader overfor samene?

Statsråd Jens Stoltenberg: Finnmark Jordsalgkontor, som ledes av jordsalgsjefen, og som har eget styre, forvalter Statskogs grunnarealer i Finnmark. I tillegg til annet lovverk om utnyttelse av grunn og ressurser knyttet til faste eiendommer reguleres forvaltningen av lov om statens umatrikulerte grunn i Finnmark av 12. mars 1965 og forskrift hjemlet i denne loven. Bestemmelser om hvem som skal høres i forbindelse med omsøkte tiltak, som vil medføre endringer i den nåværende grunnutnyttelse, er inntatt i forskriften. Sametinget er ikke nevnt blant disse. Forskriften inneholder bestemmelser om at forvaltningsloven regler om klage, omgjøring m.v. skal gjelde ved saksbehandlingen.

Departementet har utarbeidet et utkast til endring av den gjeldende forskrift. Endringen innebærer blant annet at Sametinget skal høres i saker som medfører eller kan komme til å medføre større inngrep i naturområder hvor samiske interesser er tungtveiende. Utkastet ble den 6. mai 1994 sendt Sametinget til uttalelse. Det har dessverre tatt noe tid å endre forskriften.

Da Ashton Mining søkte og jordsalgsjefen den 9. februar 1994 tildelte Ashton Mining leterett, fulgte han derfor den tidligere etablerte saksbehandlingspraksis uten forutgående høring. Jeg viser i den forbindelse til jordsalgsjefens henvendelse til Sametinget i 1990, hvor han bad om et møte for å klarlegge hvilke sakstyper Sametinget ville ha seg forelagt til uttalelse. Til tross for flere purringer på saken har et slikt møte ennå ikke kommet i stand.

Det foreligger imidlertid ikke forbud mot innhenting av høringsuttalelser. Sett på bakgrunn av landbruksministerens uttalelse i spørretimen den 3. november 1993 og at uttalelsen var gjort kjent for Jordsalgkontoret, hadde det vært naturlig at høringsuttalelse var blitt innhentet, selv om det på dette tidspunkt ikke var formelt pålagt gjennom forskrift.

Jordsalgstyret fattet i møte den 28. april 1994 vedtak om å anbefale at Landbruksdepartementet trakk letetillatelsen tilbake, og at søknaden fra Ashton Mining deretter ble sendt kommunene, fylkeskommunen og Sametinget til høring. Landbruksdepartementet har ikke lovhjemmel til å omgjøre vedtaket fordi de frister som forvaltningsloven setter for omgjøring av vedtak - i dette tilfellet jordsalgsjefens vedtak om å tildele leterett - for lengst var utløpt. Jordsalgstyret ble underrettet om dette ved departementets brev datert 10.mai 1994.

I møte den 18.mai 1994 fattet jordsalgstyret vedtak om at søknader om letetillatelser som tidligere ble avgjort av jordsalgsjefen, heretter skal behandles av styret.

I St.meld.nr.52 (1992-1993), Om norsk samepolitikk, har Regjeringen signalisert at jordsalgslovgivningen for Finnmark vil bli nærmere vurdert i forbindelse med oppfølgingen av Samerettsutvalgets arbeid.

Erling Folkvord (RV): Eg takkar for svaret. Eg oppfatta det som at det i litt vage ordelag i alle fall var ei vedgåing av at landbruksministeren har opptrådt på tvers av og i strid med ein politisk lovnad som blei gitt frå denne talarstolen den 3.november i fjor, for da sa statsråden:

Sametinget vil for fremtiden bli hørt i tilsvarende saker

Det vil seie at landbruksministeren forplikta seg og Regjeringa til å sørgje for at Sametinget skulle bli høyrt for framtida, sjølvsagt òg medan ein ventar på ei endring av føresegnene, som jo kan ta lang tid. Eg vil derfor be om å få eit klart svar. Kan Sametinget og den samiske befolkninga risikere at det blir gitt endå fleire løyve av den typen det er snakk om her, utan at Sametinget blir høyrt?

Statsråd Jens Stoltenberg: Den beste sikkerheten for at Sametinget blir hørt, er å endre forskriftene slik at det slås fast i dem at Sametinget skal være med i denne type beslutninger gjennom å avgi høringsuttalelser. Derfor er arbeidet med å endre forskriftene i full gang, og derfor er et forslag til nye forskrifter sendt på høring, bl.a til Sametinget.

Inntil de nye forskriftene har trådt i kraft, fins det ikke noe regel- eller lovverk som kan sikre denne rettigheten, fordi vi nettopp er i ferd med å utarbeide et slikt regelverk. Det vi da må basere oss på, er at de politiske signalene som ble gitt i november og som gis her i dag i Stortinget, er tilstrekkelig for at det blir en oppfølging selv uten forskrifter, slik at Sametinget blir hørt også fram til de nye forskriftene trer i kraft.

Erling Folkvord (RV): Nå er det slik at vi har erfaring for at statsrådslovnader i slike spørsmål frå denne talarstolen er av liten verdi for den samiske befolkninga. Det som statsråden derfor bør sørgje for nå, er at det blir sendt ei skriftleg melding til dei instansane dette gjeld, om at dei medan ein ventar på ei endring av føresegnene skal sørgje for at Sametinget blir høyrt i slike saker. Eg skulle gjerne sett at statsråden kunne stadfeste at det vil skje.

Så vil eg spørje om to ting. For det første: Dei to selskapa som har fått leiteløyve i Finnmark, har no tatt pause. Vil statsråden sørgje for at dei ikkje får starte opp igjen før Sametinget har uttalt seg?

Dernest eit spørsmål som gjeld næringsministeren sitt område. I arbeidet med å revidere bergverkslovgivinga er det sett ned ei arbeidsgruppe som skal vurdere samane si rettsstilling i forhold til leiting og utvinning av mineral. Der er ikkje Sametinget representert. Vil næringsstatsråden sørgje for at det blir gitt høve til å utvide den arbeidsgruppa, slik at også Sametinget får minst ein representant der?

Presidenten: Presidenten vil gjera merksam på at det siste spørsmålet vel gjekk langt utover det som var det opprinnelege spørsmålet.

Statsråd Jens Stoltenberg: For det første er det slik at Jordsalgkontoret var gjort kjent med uttalelsene fra landbruksministeren i november om at Sametinget burde vært hørt. Det er derfor jeg sier at det hadde vært naturlig at en høringsuttalelse var innhentet fra Sametinget. Nå gjentas dette, og jeg regner med at det da vil bli fulgt opp. For sikkerhets skyld er det altså nå utarbeidet forslag til forskrifter som vil sikre dette. Mer garanti enn det er det vanskelig å få.

Når det gjelder det andre spørsmålet, vil jeg bare si at det er uryddig å ta opp i den siste runden et spørsmål som angår en annen statsråd enn den det opprinnelige spørsmålet var stilt til. Det dreier seg om helt annen sak, men jeg kan bekrefte at vi har et utvalg som arbeider med hele bergverkslovgivningen.

: