Stortinget - Møte onsdag den 25. mai 1994
Spørsmål 17
Jan Simonsen (Frp): Jeg skal få lov å stille følgende spørsmål til justisministeren:
Natt til 12. mai 1994 beslagla Røyken lensmannskontor 15.000 liter sprit i en container. Smuglerne ble ikke tatt. Lensmannskontoret hadde bare ressurser til å spane på stedet én natt.
Hva vil justisministeren foreta seg for at slike aksjoner for fremtiden kan fullføres, og bidra til at politiet og lensmannsetaten kan demme opp for organisert kriminalitet?
Statsråd Grete Faremo: Som kjent fører Tollvesenet kontroll med at gjeldende bestemmelser om vareførsel til og fra tollområdet blir overholdt.
Arbeidet med å hindre ulovlig innførsel og omsetning av sprit er imidlertid også et prioritert arbeidsområde for politiet og lensmannsetaten. Gjennom systematisk etterforskning og i nært samarbeid med Tollvesenet har dette ført til at politiet har oppklart og gjort betydelige beslag av sprit i en rekke saker.
I denne konkrete saken har jeg fått opplyst at beslutningen om spaningstidens lengde ikke hadde noen sammenheng med mangel på ressurser. Beslutningen ble fattet på rent politifaglig grunnlag, idet spaning utover ett døgn ble ansett som uhensiktsmessig. I enhver sak må det foretas en vurdering av ressursbruk i forhold til sakens art, men ressursspørsmålet var ingen relevant problemstilling i denne saken.
Jan Simonsen (Frp): Jeg vil være uenig i påstanden om at ressursbruk ikke var noe problem i denne saken. Etter mine samtaler med lederen ved lensmannskontoret er det helt klart at det var en blanding av vurdering av etterforskningens muligheter og manglende ressurser. Problemet var altså her, og er det ved veldig mange lensmannskontorer og politikamre, at man ikke har kapasitet til å fullføre en etterforskning, at man hver gang, hver dag, må foreta vurderinger som går ut på: Har vi midler til å sluttføre en etterforskning som kan føre til en viktig pågripelse, eller har vi ikke ressurser til å sluttføre etterforskningen?
Det finnes etter min vurdering bare én løsning på dette problemet, og det er å tilføre etaten flere midler.
Statsråd Grete Faremo: Jeg kan bare vise til det svaret jeg gav, og fastholde det. Jeg er likevel kjent med at det var ulike vurderinger av ressursspørsmålet. De ansvarlige for å vurdere politifaglige spørsmål har gitt den tilbakemelding til Justisdepartementet som jeg redegjorde for. Og representanten Simonsen vil være kjent med at spaning er et virkemiddel som over tid kan gi mindre resultater, og at det derfor av politifaglige årsaker vurderes som riktig å avslutte det.
Jan Simonsen (Frp): Jeg skal ikke polemisere mer med justisministeren om denne konkrete saken. Det sier seg vel selv at når noen har plassert en container med 15000 liter sprit på et sted, vil den før eller siden bli hentet.
Mitt spørsmål er: Hva vil justisministeren gjøre for å sikre at politiet og lensmannsetaten til enhver tid kan foreta de etterforskningene de ønsker og finner formålstjenlig, og slipper å foreta slike vanskelige vurderinger som kan resultere i at de må avbryte en etterforskning som ellers kunne gitt resultat?
Statsråd Grete Faremo: Jeg avviser på ingen måte at det gjøres mange vanskelige avveininger i politi- og lensmannsetaten. Men i denne saken vil jeg likevel fremholde at det var ikke den type avveining som representanten Simonsen antyder, som måtte gjøres.
Når det gjelder ressurssituasjonen for politi- og lensmannsetaten, er vi begge opptatt av den, vil jeg tro. For mitt vedkommende kan jeg gjerne opplyse at Arbeiderpartiet har hatt kampen mot kriminalitet som en av de mest prioriterte oppgaver, og vi har i perioden siden 1986 styrket både politi- og lensmannsetaten med betydelige midler.