Stortinget - Møte onsdag den 11. mai 1994
Spørsmål 27
Odd Holten (KrF): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til sosialministeren:
Det er beklagelig at det ikke ennå er avklart en økonomisk sluttavtale med Halden kommune som tidligere vertskommune for sentralinstitusjonen Østerbo.
Når vil kommunen få tilsagn om et fast årlig tilskudd på 4 mill. kr til dekning av de faktiske kostnader?
Statsråd Hill-Marta Solberg: HVPU-institusjonen Østerbo i Halden ble avviklet pr. 1. juli 1991. Halden har fått normalsatser for de tidligere HVPU-beboerne som har bosted i Halden. Normalsatsene for kommunens egne tidligere HVPU-beboere er fra 1992 lagt inn og videreført i inntektssystemet.
Fra 1993 fikk Halden status som vertskommune. Det medfører at kommunen også får et eget vertskommunetilskudd for tidligere HVPU-beboere som opprinnelig hadde annen bostedskommune, men som valgte å bli boende i Halden. Videre får kommunen styrkingsmidler, innsatsmidler og lønnstilskudd. I tillegg kommer midler over andre statlige budsjetter.
Jeg vil understreke at det hele tiden har vært en forutsetning fra både Stortingets og Regjeringens side at det skal skje en opptrapping av de statlige overføringene til kommunene i løpet av reformperioden 1991-95, og at kommunene gjennom sitt ansvar for psykisk utviklingshemmede også skal bidra med egne midler til reformen.
Departementet har vært kjent med Haldens vanskelige økonomiske situasjon gjennom flere år, og at det har vært visse overgangsutgifter i forbindelse med institusjonsavviklingen. På denne bakgrunn ble kommunen tildelt ekstraordinære midler i tillegg til de ordinære overføringene både i 1992 og 1993. Dette gir imidlertid ikke grunnlag for å etablere noe eget årlig tilskudd spesielt for Halden kommune knyttet til dekning av de utgiftene som representanten Holten nevner.
I 1993 ble Halden tildelt 1 mill. kr av de 80 mill. kr som ble bevilget i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett 1993. Disse midlene til Halden er videreført i 1994. Videre ble styrkingsmidlene i 1994 økt med 1,2 mill. kr. Samlet økning i overføringene til Halden er etter dette på 2,2 mill. kr.
Jeg er innstilt på å vurdere om det er mulig å gi ytterligere midler til Halden i 1994 med sikte på at disse midlene legges inn i de ordinære overføringene til kommunen fra 1995. Men dette må selvfølgelig ses i sammenheng med andre kommuners behov for mer midler til gjennomføring av reformen.
Odd Holten (KrF): Jeg takker for svaret og er helt enig med statsråden i at det har vært gjort mye i forhold til PU-reformen for Halden kommune. Det er altså en gjenganger vi her har med å gjøre. Men det er også slik at Halden er vertskommune for tidligere Østerbo-beboere, og det er en stram kommuneøkonomi som ligger til grunn for at en er nødt til å få til en økonomisk basis for denne virksomheten. Utgangspunktet var jo at tilbudet til PU-klientene skulle bli bedre.
Det var en viss åpning for at statsråden ville vurdere muligheten for økte tilskott, og spørsmålet er da: Hvor lang tid vil det kunne ta før Halden kommune skal kunne få et signal, forhåpentligvis et positivt signal, om en utvidelse av tilskottet til denne reformen?
Statsråd Hill-Marta Solberg: Jeg må få lov til igjen å understreke at den norm som er lagt til grunn for økonomien i reformen fra Stortingets side, innebærer at den kommunale egenandel kan variere, avhengig av hvor tungt pleietrengende de psykisk utviklingshemmede som det skal legges til rette for, faktisk er. I så måte er det ikke bare Halden som har opplevd at de faktiske kostnadene kan avvike fra den norm som Stortinget har fastsatt, og som er grunnlaget for overføringer. Men det som er spesielt for vertskommuner som Halden og de øvrige vertskommunene, er at vi fra departementets side og fra Stortingets side har forsøkt å ivareta hensynene ved et spesielt vertskommunetilskudd, som skal imøtekomme de spesielle utfordringer vertskommunene har hatt.
Så til spørsmålet om når Halden kan få et signal om mer midler. Jeg har allerede gjennom mitt svar gitt signal om at jeg er villig til å vurdere om det fins muligheter for ytterligere å styrke tildelingen til Halden. Men jeg må også understreke at vi i departementet må se det i sammenheng med de spesielle behov som enkelte andre kommuner har. Så noen konkret dato for når vi kan gi melding til Halden, kan jeg ikke gi her og nå.
Odd Holten (KrF): Det er nå slik at vi har en rekke kommuner rundt omkring i landet som har denne vertskapsforpliktelsen fra tidligere, og flere av disse har fått faste ordninger. Det er da litt underlig at når det gjelder denne ene institusjonen, som lå i Halden kommune, er det noe mer problematisk å få fram faktiske forhold med sikte på overføringer som ivaretar hensynet til vertskapskommunens økonomi. Jeg tror nok, når en ser litt nærmere på de ulike kommuner som har vertskapsansvar, at det er noe ulik behandling, og det er vel også det som ligger til grunn for at Halden gjentatte ganger har tatt opp dette spørsmålet. Jeg vil derfor be om at statsråden på en positiv måte tar konkret tak i denne saken og får en slutt på spørsmålet.
Statsråd Hill-Marta Solberg: Representanten Holten er formodentlig kjent med at vertskommunene har gått sammen og dannet en såkalt vertskommunesammenslutning, som nettopp har til formål å få belyst og få fram de spesielle utfordringer, problemer og vansker som vertskommunene har hatt å stri med ved gjennomføringen av reformen. Fra departementets side har vi tatt initiativ til å få i gang et samarbeidsutvalg der KS er representert, der organisasjoner i tilknytning til denne reformen er representert, og der vertskommunesammenslutningen er representert. Gjennom dette forum bringes det fram til departementets ledelse synspunkter og enkelteksempler på hva som gjenstår å løse av problemer ved denne reformen. Også det som går på vertskommuneproblematikken, bringes opp her.
Som jeg allerede har signalisert, har jeg i dag utvist vilje til å se spesielt på det som vedrører Halden, og i så måte syns jeg at jeg har svart positivt på Holtens innspill.