Stortinget - Møte onsdag den 11. mai 1994
Spørsmål 2
Erik Solheim (SV): Jeg skal få spørre utenriksministeren:
Hvordan vil Norge reagere på fascistiske statsråder i Italias regjering?
Utenriksminister Bjørn Tore Godal: Silvio Berlusconi fikk, i egenskap av leder for Frihetsalliansen, etter parlamentsvalget i Italia i april i år i oppdrag å danne ny regjering. Frihetsalliansen består av bevegelsen Forza Italia, ledet av Berlusconi selv, av Lega Nord, og av den Nasjonale Allianse. Den Nasjonale Allianse har medlemmer fra den ny-fascistiske italienske sosiale bevegelse - MSI - men også utbrytere fra det tidligere kristelig demokratiske parti.
Når Berlusconi nå danner koalisjonsregjering med deltakelse av disse tre bevegelser, reflekterer dette valgresultatet i Italia, der høyresiden vant økt oppslutning.
Berlusconi har tidligere uttalt at han ikke vil ta med i regjeringen personer med fascistisk bakgrunn. Gårsdagens opplysninger om den nye regjeringssammensetningen synes klart å stå i motsetning til dette. Dette vil bli nærmere undersøkt.
Den italienske regjering er demokratisk valgt og må vurderes på grunnlag av den politikk den vil føre. Det er ingen tvil om at valget i Italia representerer en klar høyredreining. Det er første gang siden den 2. verdenskrig at representanter for en slik allianse som MSI blir med i en demokratisk valgt vesteuropeisk regjering.
Regjeringen vil selvsagt ta klar avstand fra og vil motarbeide fascismen, hvor den enn måtte oppstå, på samme måte som tidligere. Dette gjelder både i vårt eget land, i Europa - og da også i Italia - og i andre deler av verden.
Erik Solheim (SV): Nei, dette var svakt! Det er jo noe ganske epokegjørende som skjer når det 50 år etter at Mussolini ble avsatt og drept i Italia, kommer fascister inn i en demokratisk valgt regjering i et land som er nært alliert med Norge. Da må man kunne forvente at den norske regjering reagerer kraftfullt mot dette, slik at vi ikke bidrar til å alminneliggjøre fascisme. Det som er avgjørende her, er at dette ikke er et parti som har tatt et oppgjør med sin fortid, slik for eksempel mange kommunistiske partier har gjort som fordømmer det de i sin tid var med på. Dette er altså et parti som erklærer at Mussolini er den største statsleder i Italias historie, og som attpåtil gjør krav på områder fra naboland.
Da vil jeg spørre Regjeringen ved utenriksministeren: Vil Norge markere sin holdning klart overfor den italienske ambassade, og vil Norge la være å ha bilaterale møter med de fem fascistiske statsråder i Italias nye regjering?
Utenriksminister Bjørn Tore Godal: Jeg tror ikke at man av svaret kan avlede en svekket holdning til fascismen som historisk fenomen, hvis det var det som lå i representantens tilleggsspørsmål. Det jeg forsøkte å få fram, er at det er en direkte motsetning mellom statsministerkandidatens uttalelser om hvordan denne regjering ville bli sammensatt, og den liste som nå foreligger. Det vil italienske myndigheter selvsagt bli foreholdt.
Jeg la også vekt på at i denne alliansen er det elementer fra det tidligere kristelig-sosiale partiet. Jeg kjenner ikke hjerter og nyrer til dem som er kommet inn i alliansen fra den fløyen, men det forlyder at ikke alle partene i alliansen deler den fascistiske overbevisning som hoveddelen av alliansen har. Dette vil vi gå inn i, og vi kommer selvsagt til å ta dette opp med relevante italienske myndigheter. Det kan ikke være noen tvil om at fascismen ikke har sin plass i regjeringer i Europa, og ikke skal forsvare sin plass i årene som kommer.
Men det er selvsagt et dilemma at man har fått en regjering med basis i et valg der det italienske folk selv har valgt representanter som har gitt grunnlag for en regjeringsdannelse. Det dilemmaet står vi overfor, men vi kommer selvsagt til å håndtere det i samsvar med det jeg nå har gitt uttrykk for.
Erik Solheim (SV): Dette spørsmålet er spesielt viktig også fordi den norske regjering søker medlemskap i EU, hvor man vil måtte ha et meget tett samarbeid med den italienske regjering på alle plan, på hvert enkelt ministernivå. Sosialistene i Europaparlamentet har, så vidt jeg har kunnet registrere, valgt å markere en krystallklar holdning til fascister i Italias regjering ved at man ikke vil møte dem. Jeg etterlyser at den norske regjering og Det norske Arbeiderparti markerer en tilsvarende krystallklar holdning, at dette ikke er et alminnelig fenomen i Europa, men at fascisme er en forbrytersk ideologi. Man kan ikke bedømme den italienske regjering ut fra hva statsministeren sier, men ut fra hva han faktisk gjør. Det er Norges alminnelige holdning til statsledere ellers i verden - vi ser ikke bare på hva de sier, men vi ser på hva de faktisk gjør, og faktisk er det i går oppnevnt en italiensk regjering, hvor, så vidt jeg har kunnet registrere, kulturminister, miljøvernminister, landbruksminister og samferdselsminister er fascister.
Mitt spørsmål er igjen: Vil den norske regjering møte - på samferdselsministernivå, på miljøvernministernivå osv. - disse statsrådene?
Utenriksminister Bjørn Tore Godal: Dette spørsmålet er like viktig for Norge enten vi er med i EU eller ikke. Det er en del også av SVs utenrikspolitiske grunnlag i denne sal at vi skal ha et omfattende samarbeid med alle land i Europa, enten det skjer i EU eller i andre europeiske eller internasjonale organisasjoner. Den italienske regjering vil selvsagt ikke i utgangspunktet være ekskludert fra det samarbeidet. Men så foreligger det altså en motsetning mellom det statsministeren uttalte som statsministerkandidat og den liste som foreligger. Vi har tenkt å se på disse statsrådene, og jeg viser til det svaret jeg har gitt. Noen av dem har en åpenbar fascistisk bakgrunn i utgangspunktet i denne alliansen, andre har det ikke, og er kommet inn i den på et annet grunnlag. Det vil vi selvsagt vektlegge når vi skal ta standpunkt til de spørsmålene som representanten Solheim tar opp, nemlig hva vi konkret vil gjøre i forhold til de enkelte navn som måtte dukke opp i de forskjellige sammenhenger. Er de ikke fascister, har de ikke en slik bakgrunn og en overbevisning som har en linje tilbake til Mussolini, er det ikke noe problem. Men er det noen av den gjengen, kommer kontakter ikke på tale.