Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 11. mai 1994

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 1

Hilde Frafjord Johnson (KrF): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til utenriksministeren:

500.000 mennesker er blitt drept i krigen i Angola. 3,3 millioner mennesker er blitt drevet på flukt. Langt fra medias kameralinser dør mellom 1.000 og 3.000 mennesker hver dag, de fleste av mangel på mat. Regjeringen i Angola har bønnfalt vestlige regjeringer om hjelp, i alt 129 mill. dollar til mat, såkorn, gjødsel og jordbruksredskaper.

Hva gjør Norge for å avverge hungerskatastrofen i Angola?

Utenriksministeren Bjørn Tore Godal: Fra norsk side er det gitt høy prioritet til den humanitære bistand til Angola for å bidra til å avhjelpe de menneskelige lidelser som følge av den væpnede konflikten i landet. Den humanitære støtte som ble gitt i 1993, utgjorde over 36 mill. kr. Angola ble således i 1993 den tredje største mottaker av nødhjelpen til afrikanske land utenom Sør-Afrika.

Den norske innsatsen i 1993 gikk blant annet til leveranser av nødhjelpsprodukter, distribusjon av mat og medisiner, jordbruksredskaper og såkorn, etablering av feltsykehus og lignende tiltak. Dette er bistand som kanaliseres så vel gjennom norske hjelpeorganisasjoner som gjennom FN-systemet og det internasjonale Røde Kors.

I tillegg til humanitær nødhjelp ble det i 1993 også gitt 14, 1 mill. kr som mer generell utviklingsorientert bistand, primært til å bedre energisituasjonen i landet. I den grad situasjonen i Angola gjør det mulig, vil formål av tilsvarende karakter også bli tilgodesett i 1994.

Som følge av den meget alvorlige nødhjelpssituasjonen tar Regjeringen sikte på en betydelig opptrapping av nødhjelpen til Angola også i 1994. Det er hittil i år allerede tildelt bortimot 28 millioner kr til formålet. Dette inkluderer en tildeling på 9 mill. kr til kartlegging av minefelt ved et samarbeid mellom Norsk Folkehjelp og FN. Den utstrakte forekomst av miner på landsbygda i Angola utgjør som kjent en alvorlig hindring for at befolkningen kan gjenoppta normalt jordbruk.

I St.prp.nr.45 foreslår Regjeringen å øke bevilgningene til nødhjelp til ofrene for krigshandlingene i Angola med 25 mill. kr. Dersom Stortinget godtar forslaget, vil den totale nødhjelpsinnsatsen til Angola i 1994 kunne komme opp i overkant av 50 mill. kr.

Hilde Frafjord Johnson (KrF): Jeg takker utenriksministeren for svaret. Det er positivt at Regjeringen nå legger opp til en større innsats i Angola. Vi var for vår del noe bekymret for budsjettet for 1994, men fikk gjort en del med dette ved budsjettforliket, i form av en økning til Angola på 10 mill. kr.

Nå ønsker jeg å gå litt videre med roten av problemet, nemlig borgerkrigen i landet. FN bidrog på slutten av fjoråret til å få i gang forhandlinger mellom partene - regjeringen i Angola og opprørsbevegelsen UNITA. For første gang i historien har FNs sikkerhetsråd også vedtatt sanksjoner mot en opprørsbevegelse, nemlig UNITA. UNITA nektet som kjent å akseptere den lovlig valgte regjeringen i Angola. Problemet er imidlertid at deler av sanksjonene er blitt frosset og ikke realisert fordi FNs generalsekretær vil vente på en forhandlingsløsning. UNITAs leder har sterke støttespillere i det internasjonale samfunn, og jeg vil gjerne spørre statsråden: Vil Norge gjennom FN og andre politiske kanaler bidra til en realisering av Sikkerhetsrådets vedtak i sin helhet?

Utenriksminister Bjørn Tore Godal: Ja, vi er av den oppfatning at Sikkerhetsrådets ulike vedtak i alle sammenhenger skal respekteres. Det er selvsagt i Norges interesse at de blir fulgt opp, og det vil vi gjøre.

Hilde Frafjord Johnson (KrF): Jeg takker utenriksministeren for svaret. Jeg håper at Regjeringen nå følger dette opp i FN og tar dette opp med generalsekretæren, siden man der foreløpig vil vente på en forhandlingsløsning. Det er behov for en offensiv innsats fra Norges side. Nå engasjerer vi oss i en rekke konflikter, og en kan spørre om vi skal redde hele verden. Men Angola-konflikten har pågått i 20 år, millioner av mennesker lider, og det er behov for en sterk norsk innsats på dette området.

Angolas ambassadør var nylig på besøk i Oslo og i departementet, og jeg vil gjerne spørre utenriksministeren om han vil tilrettelegge for et sterkt norsk engasjement i Angola ved å gi støtte til den lovlig valgte regjering, og at dette fremkommer for eksempel ved at en høytstående representant fra den norske regjering gjennomfører et offisielt besøk i Angola.

Utenriksminister Bjørn Tore Godal: Jeg viser til de tallene jeg nettopp refererte, og hvor også Stortinget har medvirket. Det er ingen tvil om at Angola er høyt prioritert for Norge.

Når det gjelder besøksprogrammet, tror jeg sikkert det blir anledning til å gjennomføre besøk i det landet på høyt nivå også i tiden som kommer, og det sier jeg uten å kunne foregripe i detalj det omfattende besøksprogrammet som må være der mange steder i verden hvis vi skal leve opp til våre ambisjoner om å medvirke.

: