Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 4. mai 1994

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 12

Magnar Sortåsløkken (SV): Jeg har følgende spørsmål til samferdselsministeren:

I et internt notat i Luftfartsverket blir det foreslått å legge ned en rekke småflyplasser, blant annet Mehamn, Berlevåg og Båtsfjord.

Deler statsråden dette syn?

Statsråd Kjell Opseth: Representanten Reidar Johansen viser til eit internt notat i Luftfartsverket.

I samband med førebuingane til stortingsmeldinga om staten sitt engasjement i regional luftfart har Luftfartsverket - i denne saka som alltid elles - på vanleg måte lagt fram sitt syn på ulike spørsmål.

Mitt og Regjeringa sitt syn på dei regionale flyplassane vil Stortinget få i stortingsmeldinga. Meldinga blir lagd fram for Stortinget i løpet av sommaren.

Magnar Sortåsløkken (SV): Jeg takker statsråden for svaret, som ikke på noen som helst måte kan sies å være noe avklarende i forhold til spørsmålet.

Det kan ikke være tvil om at hvis Luftfartsverkets notat om nedleggelse av ni kortbaneflyplasser - deriblant Mehamn, Berlevåg og Båtsfjord - skulle bli en realitet, vil dette få store konsekvenser. Det vil sette kystområdene flere tiår tilbake. Kyst-Norge er avhengig av sitt kortbaneflyplassnett. For hva er alternativet? Begrunnelsen for nedleggelsene skal visstnok være at de tre flyplassene blir for dyre å ruste opp. Her må behovet for flyplass være det helt avgjørende, ikke eventuelle kostnader ved å ruste opp disse flyplassene. Hvis dette er et resultat av at det skal innføres fri konkurranse på kortbanenettet fra 1. april 1997, ser vi igjen at det er Distrikts-Norge som blir taperne.

Jeg regner med at statsråden vil bidra til at de tre nevnte flyplassene blir opprettholdt og, om nødvendig, rustet opp.

Jorunn Ringstad: hadde her teke over presidentplassen.

Statsråd Kjell Opseth: Eg skjønar at representanten Sortåsløkken og SV ikkje er særleg opptekne av god og grundig sakshandsaming, men det lyt vi leve med. Vi er i Regjeringa innstilte på å handsame denne saka med det alvor den fortener. I Regjeringa er vi ikkje opptekne berre av dei tre nemnde flyplassane, men av alle 56 flyplassane vi har i dette landet. Det trur eg representanten Sortåsløkken kan vere heilt viss på.

Magnar Sortåsløkken (SV): Jeg takker statsråden for tilleggskommentaren.

Det er en selvfølge at alle saker skal behandles grundig - det skulle nå bare mangle! Og i så måte er ikke SV noe unntak, snarere tvert om, jeg tror absolutt at vi legger like stor grundighet i saksbehandlingen som de aller fleste partiene, faktisk også inkludert Regjeringa. Men her er det altså flere kystkommuner som har fått beskjed om at de står i fare for å kunne miste sin flyplass, en flyplass som de er helt avhengig av for å ha forbindelse med fylket for øvrig, landsdelen for øvrig og landet for øvrig. Både befolkningen, næringslivet og turismen er avhengig av disse flyplassene. Jeg synes at statsråden som har ansvaret for samferdselspolitikken i dette landet, faktisk allerede nå - sjøl om han tar forbehold om saksbehandling - kunne tilfredsstille dem det her gjelder, og si at det ikke vil bli aktuelt å legge ned disse kortbaneflyplassene. For hva er alternativet? Det er det som er kjernespørsmålet her.

Statsråd Kjell Opseth: Det var jo oppløftande å høyre at representanten Sortåsløkken og SV er opptekne av grundig sakshandsaming. Men det undrar meg da ikkje så reint lite at det er teke standpunkt i ei så viktig sak på bakgrunn av fire sider av eit langt notat som Luftfartsverket har utarbeidd i denne samanhengen. Etter Regjeringas syn bør det liggje noko meir til grunn før ein kan seie at det er grundig sakshandsaming.

Presidenten: Vi tar så opp spørsmåla 35 og 39.

: