Stortinget - Møte onsdag den 20. april 1994
Spørsmål 31
John Alvheim (Frp): Jeg skal få lov å stille den ærede sosialminister følgende spørsmål:
Ifølge Telemark Arbeiderblad 10. mars 1994 går det frem at 16 fylkesleger i rapport til Sosial- og helsedepartementet har påpekt at det foregår en utstrakt bruk av tvang i forhold til psykisk utviklingshemmede.
Er dette en korrekt opplysning, og hva vil i tilfelle sosialministeren gjøre med disse angivelige overgrepene mot psykisk utviklingshemmede?
Statsråd Hill-Marta Solberg: I 1990 oppnevnte Sosialdepartementet et utvalg - Røkke-utvalget - til å utrede spørsmål vedrørende etiske retningslinjer, bruk av tvang m.m. for mennesker med psykisk utviklingshemming. Etter at utvalget i 1991 avgav sin innstilling, har det vært gjennomført en bred høring etterfulgt av en drøftelse med berørte organisasjoner og andre.
For å få en bredere belysning av de spørsmål og problemområder som et eventuelt nytt regelverk bør omfatte, herunder kunnskap om faktisk forekommende tvangsbruk i den kommunale omsorg og innenfor de spesialiserte tjenestene, har departementet henvendt seg til landets fylkesleger, til fylkesmenn, til fylkeshelsesjefer og noen utvalgte kommuner. De opplysningene som refereres i spørsmålet, stammer fra fylkeslegenes tilbakemeldinger på denne henvendelsen. Opplysningene bekrefter at tvangsbruk forekommer.
Rapporteringene tok imidlertid sikte på å vise bredden på problemområdet - det vil si hvilke ulike typer tvangsbruk som forekommer - og gir ikke presise opplysninger om omfanget av bruk av tvang i omsorgen for psykisk utviklingshemmede. Rapporten viser imidlertid at bruk av tvang forekommer i en viss utstrekning.
Materialet fra denne undersøkelsen vil bli bearbeidet og tatt med i et høringsnotat som Sosial- og helsedepartementet nå arbeider med. Høringsnotatet vil inneholde forslag til nye lovregler om tvangsbruk. Det tas sikte på å sende notatet på høring i løpet av våren. Notatet vil så, om høringen tilsier det, være utgangspunkt for en odelstingsproposisjon høsten 1994. Til støtte i dette arbeidet har departementet nedsatt en referansegruppe som ledes av fylkesmann Mona Røkke, og som er sammensatt av fagfolk med spesiell kunnskap om disse spørsmålene. Jeg viser ellers til svar på spørsmål fra representanten Sortåsløkken i spørretimen 2. mars 1994, hvor den videre oppfølging av Røkke-utvalgets arbeid ble nærmere omtalt.
John Alvheim (Frp): Jeg takker statsråden for svaret, som, så langt jeg skjønner, bekrefter at det foregår tvangsinngrep overfor psykisk utviklingshemmede på en del ulike områder.
Det jeg kunne tenke meg å følge opp med i neste spørsmål, er: Hvorfor har det, selv for et medlem av sosialkomiteen, ikke vært mulig å få utlevert denne rapporten, slik at vi kunne vurdert disse overgrepene, vurdert hvilket omfang de hadde, og hvilken type overgrep det var? Jeg ser jo ikke bort fra, og finner det helt naturlig, at i visse situasjoner må tvang kunne tillates - særlig av hensyn til klienten selv. Men ifølge Telemark Arbeiderblad og lederen for forbundet i Telemark, mener noen det er åpenbart at det foregår ulovligheter i stort omfang. Mitt spørsmål er da: Hvorfor er ikke denne rapporten fra fylkeslegene gjort tilgjengelig, eksempelvis for medlemmer av sosialkomiteen i Stortinget?
Statsråd Hill-Marta Solberg: Det er ingen tvil om at det er riktig som representanten Alvheim påpeker, at i omsorg for psykisk utviklingshemmede vil det i ulike situasjoner være nødvendig å gripe inn og begrense atferd, og i enkelte tilfeller også å gå inn med tvangstiltak ikke minst for å unngå nødsituasjoner.
Det som er hovedproblemet i dag, er at vi ikke har dette på plass gjennom en lovregulering. Det er det altså mitt ansvar å komme tilbake til Stortinget med, noe jeg da også har bebudet til høsten når dette arbeidet er ferdig.
Den rapporten som spørsmålet tar utgangspunkt i, er en del av det grunnlagsmaterialet som departementet har fått skaffet fram i prosessen fram mot at Stortinget skal regulere dette gjennom en egen lov. Så langt er dette for så vidt et underlagsmateriale for det arbeidet som foregår i departementet, og det vil være med og danne grunnlag for det som skal gi Stortinget anledning til å regulere dette forholdet.
John Alvheim (Frp): Jeg takker igjen statsråden for svaret og vil kommentere det slik: Om denne rapporten hadde vært tilgjengelig for eksempelvis sosialkomiteen og vi hadde funnet at tvangstiltakene var i henhold til slik det må være, kunne vi ha medvirket til at denne frykten og denne utryggheten ikke hadde spredd seg videre.
Jeg besøkte imidlertid Ila sikringsanstalt i går sammen med komiteen, og der ble det gitt uttrykk for at flere og flere psykisk utviklingshemmede med vanskelig atferd nå settes inn i norske fengsler. Har sosialministeren opplysninger som kan bekrefte det som der ble antydet?
Statsråd Hill-Marta Solberg: Jeg må først få si at jeg kan forsikre representanten Alvheim om at jeg er veldig opptatt av at vi ikke skal bruke en dag mer enn nødvendig for å få regulert de forholdene som egentlig ligger til grunn for det spørsmålet som er reist her i spørretimen. Det opptar meg, og vi skal som sagt ikke bruke en dag mer enn nødvendig for å få dette fram til behandling her i salen.
Det som lå i oppfølgingsspørsmålet, vedrører egentlig, slik jeg oppfattet det, en annen sak. Det jeg kan si med sikkerhet, er at det er personer plassert på Ila i dag som er innenfor PU-omsorgen, og som også har fått en sikringsdom. Det går ikke an å si generelt at personer omfattet av omsorgen for psykisk utviklingshemmede er plassert på Ila. Det vedrører da personer som også har fått en sikringsdom.
Presidenten: Sak nr. 2 er da ferdigbehandlet.