Stortinget - Møte onsdag den 20. april 1994
Spørsmål 3
Jørgen Holte (Sp): Eg vil stille følgjande spørsmål til landbruksministeren:
Når vil departementet offentleggjere rapporten frå Rebild Marketing Management A/S?
Statsråd Gunhild Øyangen: For om lag to år siden engasjerte departementet konsulentfirmaet Rebild Marketing Management A/S og FAFO for å bistå departementet med å kartlegge mulige konsekvenser av et norsk EU-medlemskap for næringsmiddelindustrien.
Rapporten har for departementet tjent hovedsakelig to formål. For det første inngikk den som viktig bakgrunnsmateriale for Europa-utredningen, der hovedkonklusjonene ble bredt omtalt i delrapporten, « Norsk økonomi og næringsliv ved ulike tilknytningsformer til EF ». For det andre har den tjent som bakgrunnsmateriale i departementets forhandlinger med EU. Vurderingene i rapporten er således ikke basert på den avtale som nå er inngått med EU, men på situasjonen før forhandlingene.
Rapporten fra Rebild Marketing Management A/S har derfor vært ansett som et internt arbeidsdokument i departementets EU-arbeid og -forberedelser, og har derfor vært holdt unntatt offentlighet i medhold av offentlighetslovens § 5.
Departementet har ut fra en helhetsvurdering nå funnet å kunne offentliggjøre den samlede rapporten med umiddelbar virkning.
Jørgen Holte (Sp): Eg vil takke statsråden for svaret. Eg er tilfreds med at ein no vil gjere dette materialet offentleg tilgjengeleg, slik statsråden delvis ymta frampå om her i Stortinget den 16. mars.
Denne rapporten skulle, slik statsråden seier, kartlegge verknadene for næringsmiddelindustrien og verke som råd for varige tiltak som må setjast inn i ei forhandlingsløysing. Etter kvart som vi blir kjende med forhandlingsresultatet, reknar eg med at ein vil sjå at tiltaka i forhandlingsresultatet er i samsvar med dei omsyna rapporten har understreka det er viktig å ta.
Mitt oppfølgingsspørsmål til statsråden blir: Er forhandlingsresultatet prega av tiltak som vil demme opp for dei negative verknadene ein EU-medlemskap fører til for næringsmiddelindustrien, og slik det mellom anna skal gå fram av denne danske rapporten?
Statsråd Gunhild Øyangen: Jeg er glad for at representanten Holte er tilfreds. Jeg kan bare bekrefte at de utfordringene som norsk næringsmiddelindustri står overfor, har vært en viktig del av det bakgrunnsmaterialet vi har hatt for forhandlingene og for de løsningene som vi også har oppnådd på området.
Jeg har også lyst til å understreke at det rapporten etter min oppfatning viser, er at norsk næringsmiddelindustri står overfor ganske store utfordringer, helt uavhengig av om vi blir medlem av EU eller ikke, men Regjeringen har funnet det hensiktsmessig å gå inn i samtaler og drøftinger med næringsmiddelindustrien og arbeidstakerorganisasjonene for å utarbeide tiltak som kan settes i verk i tilfelle et norsk EU-medlemskap.
Jørgen Holte (Sp): Vi er etter kvart blitt kjende med ein del av vurderingane av verknadene for næringsmiddelindustrien ved ein EU-medlemskap, og ei av desse er Ole-Jakob Ingeborgrud sin konsekvensanalyse, som sikkert statsråden også kjenner til, for meieri- og kjøttsektoren. Og mitt oppfølgingsspørsmål blir då: Er det etter statsråden sitt syn på noko område likskap i konklusjonen mellom dei analysane vi til no er blitt kjende med, og den rapporten som statsråden no vil offentleggjere?
Statsråd Gunhild Øyangen: Nå refererer representanten Holte til en annen rapport og går utover det jeg kan se ligger i spørsmålet, men jeg vil bare understreke at de fleste vurderingene som er gjort av norsk næringsmiddelindustri, går ut på at næringsmiddelindustrien står overfor meget store utfordringer helt uavhengig av et norsk EU-medlemskap. Det synes jeg også går klart fram av de prosessene som foregår blant annet i norske meierier og de drøftingene som pågår der, og hvor det også fra store deler av næringsmiddelindustrien selv innrømmes at en her er nødt til å gjennomgå en omstillingsprosess helt uavhengig av et EU-medlemskap.
Jeg har også lyst til å minne om at vi har inngått en GATT-avtale som også vil medføre store utfordringer for både norsk landbruk og norsk næringsmiddelindustri.
Presidenten: Vi går nå over til spørsmål 28.