Stortinget - Møte onsdag den 20. april 1994
Spørsmål 16
Det er stort behov for fornying i fiskeflåten. Dei fleste fartøya er finansierte gjennom Statens Fiskarbank. Banken var sjølvfinansierande med overskot fram til 1984. Renta er i dag på 9,5 prosent
Kva kan statsråden gjera for at renta i Statens Fiskarbank blir i tråd med den generelle renteutviklinga?
Statsråd Sigbjørn Johnsen: De siste årene har det blitt bevilget betydelige midler for å redusere overkapasiteten i fiskeflåten, blant annet ved tilskudd til salg og kondemnering av fiskefartøy. Likevel er fangstkapasiteten i fiskeflåten fortsatt større enn det ressursuttaket gir grunnlag for. Det er derfor fortsatt nødvendig å være tilbakeholdende med å yte statlige tilskudd og lån til nybygging og ombygging av fiskefartøy, som vil bidra til å øke kapasiteten i fiskeflåten.
Fiskarbanken mottar i dag statlig rentestøtte, slik at utlånsrenten kan settes lavere enn den renten som banken betaler på innlån fra staten. En lavere rente i Statens Fiskarbank vil medføre at behovet for rentestøtte øker. Rentefastsettelsen i Fiskarbanken må ses i sammenheng med resten av statsbankopplegget, og jeg vil på vanlig måte gjennomgå statsbankopplegget for 1994 i revidert nasjonalbudsjett. Det blir lagt fram den 6. mai, og jeg skal ta med meg oppfordringen om lavere rente i Fiskarbanken i sluttføringen av arbeidet med revidert nasjonalbudsjett. Og for å si det med et uttrykk fra fiskerinæringen: Det er von i hangande snøre!
Unn Aarrestad (Sp): Då håpar me å få napp!
Elles takkar eg for svaret. Bakgrunnen for å stilla spørsmålet er nettopp at fiskeflåten er så gammal - 25-30 år i gjennomsnitt vert det sagt - og den treng fornying. Den fortenesta som staten no tek på innlån til Fiskarbanken, utgjer ca 100 millioner kr ekstra årleg for Fiskarbanken. Samtidig må Stortinget over statsbudsjettet løyva ca 100 millioner kr årleg til drift av Fiskarbanken. Dette verkar på meg svært sjølvmotseiande, samtidig som banken dermed ikkje kan gje kundane den lågare renta som eg meiner dei burde hatt, for dermed å få fortgang i fornying av fiskeflåten.
Og så til spørsmålet: Vil statsråden sjå på innlånssystemet til statsbankane med føremål å senka utlånsrenta?
Statsråd Sigbjørn Johnsen: Først må jeg be om forståelse for at snøret må henge ute i hvert fall til den 6. mai, og at svaret da kommer om det eventuelt blir napp.
Når det gjelder innlånssystemet i statsbankene, er det der fra den 1. januar i år gjort visse tekniske endringer i innlånssystemet som gjør at rentenivået i statsbankene raskere kan følge med ned når rentenivået ellers går ned, men selvsagt også med den baksiden at rentenivået kan følge med raskere opp hvis renten ellers skulle stige. Grunnen til at en da har ønsket en omlegging av det tekniske innlånssystemet, er nettopp for at også statsbankene raskere kan tilpasse seg rentenivået i markedet for øvrig.
Ellers har jeg merket meg ønsket om en bedre struktur i fiskeflåten, og jeg vil be om forståelse for at det spørsmålet må jeg bringe videre til dertil egnet fagstatsråd.
Unn Aarrestad (Sp): Eg takkar for svaret igjen. Eg håpar at statsråden verkeleg ser på dette med statsbankrenta. Det gjeld ikkje berre Fiskarbanken, det gjeld også andre av statsbankane. Dei føler at dei ikkje er konkurransedyktige etter kvart. Eg reknar med at statsråden ser det sjølvmotseiande i å gje med den eine handa og ta med den andre. Det tener i alle fall ikkje dei som me vil hjelpa i dette tilfellet.
Eg må berre seia at eg håpar at statsråden ved revidert budsjett verkeleg ser grundig på dette spørsmålet, for det er kanskje meir vidtrekkande enn mange trur.