Stortinget - Møte onsdag den 13. april 1994
Spørsmål 4
Siri Frost Sterri (H): Takk for denne rettledningen gjennom disse spørsmålene. Jeg kan garantere fra Høyres side at vi skal være svært konkrete, og håper statsråden er det samme.
Jeg vil gjerne stille følgende spørsmål til kommunal- og arbeidsministeren, som jeg forstår vil bli besvart av kirke-, utdannings- og forskningsministeren:
Ved Reform 94 får fylkeskommunene et lovpålagt oppfølgingsansvar for unge mellom 16 og 19 år.
Mener statsråden det er i samsvar med forutsetningene at Arbeidsdirektoratet, som til nå har deltatt i oppfølgingsarbeidet, trapper ned sin innsats og overlater ansvaret helt og holdent til fylkeskommunene?
Presidenten: Spørsmålet vil altså bli besvart av kirke-, utdannings- og forskningsministeren på vegne av kommunal- og arbeidsministeren.
Statsråd Gudmund Hernes: Regjeringen vil fortsatt prioritere innsatsen blant ungdom høyt. Reform 94 skal sikre at all ungdom mellom 16 og 19 år skal få tilbud om skoleplass. Den lovpålagte oppfølgingstjenesten skal ha ansvaret for ungdom som har rett til videregående opplæring, men som ikke har søkt eller tatt imot en opplæringsplass, som avslutter opplæringen i løpet av skoleåret, eller som ikke har fast arbeid.
Regjeringens ungdomsgaranti som sikrer tilbud om arbeidsmarkedstiltak til all ungdom under 20 år som ikke har arbeid eller skoleplass, videreføres under Reform 94. Arbeidsmarkedsetaten har hatt og vil fortsatt ha en sentral rolle overfor ungdom som ikke har jobb eller tilbud om skoleplass, også under Reform 94. I Reform 94 skal fylkeskommunene ha ansvaret for den kompetansegivende opplæring. Arbeidsmarkedsetaten skal ha ansvaret for formidling til arbeid for dem som eventuelt ikke ønsker å benytte seg av retten til videregående utdanning. Det vil skje gjennom informasjon og veiledning og tilbud om arbeidsmarkedstiltak og praksisplasser.
Arbeidsmarkedsetaten vil dermed fortsatt ha et medansvar for ungdomsgruppen 16-19 år. Dette vil skje i samarbeid med oppfølgingstjenesten. kommunal- og arbeidsdepartementet har i retningslinjene til arbeidsmarkedsetaten for 2. halvår 1994 bedt arbeidsmarkedsetaten aktivt å medvirke til å oppfylle ungdomsgarantien i samarbeid med den fylkeskommunale oppfølgingstjenesten.
Jeg forsikrer at arbeidsmarkedsetaten fortsatt vil yte en viktig innsats overfor ungdom som ikke har arbeid eller ønsker skoleplass.
Siri Frost Sterri (H): Jeg takker statsråden for svaret, men jeg føler meg ikke beroliget, fordi problemet er at Arbeidsdirektoratet har gått ut med et brev til alle landets fylkesarbeidskontorer. Det er datert den 29. oktober i fjor, og der heter det blant annet: « Arbeidsdirektoratet forventer at våre tiltaksmidler i forhold til 16 - 19 åringer reduseres i takt med Oppfølgingstjenestens suksessive ansvar for målgruppen. Konkret vil dette si at fylkesarbeidskontorene må påse at våre tiltaksmidler ikke kanaliseres inn i Oppfølgingstjenesten. »
Jeg må si at dette er bekymringsfullt, for da Stortinget behandlet Reform 94, forutsatte vi jo at arbeidsmarkedsetaten, som til nå har vært en viktig samarbeidspartner i oppfølgingsarbeidet, også fortsatt skulle være det, både når det gjelder personell, og når det gjelder økonomi.
Her opplever vi altså at de nå ønsker å trekke seg ut, så spørsmålet er om statsråden har noen kommentarer til dette brevet?
Statsråd Gudmund Hernes: Ja, det har jeg. I og for seg kommenterte jeg det allerede i mitt første svar, fordi det representanten Frost Sterri her refererte til, var et brev i oktober i fjor, og det jeg svarte med utgangspunkt i, er det planleggingsbrev for 2. halvår 1994 som er gått ut til Arbeidsdirektoratet. Arbeidsdirektoratet var noe upresis i sitt brev til fylkesarbeidskontorene, men det er altså ivaretatt gjennom det nye planleggingsbrev som er utgått.
I tillegg til det vil jeg også nevne at det de siste månedene har vært et nært samarbeid mellom KUF og KAD for å presisere arbeidsdelingen mellom utdanningsmyndighetene og arbeidsmarkedsmyndighetene i forbindelse med reformen. Så den forutsetning Stortinget tidligere har lagt til grunn, er en forutsetning som fortsatt gjelder, og som vil bli oppfylt.
Siri Frost Sterri (H): Jeg takker statsråden for svaret, som jeg synes nå var langt mer konkret. Bare for å få dette helt avklart: Betyr det statsråden nå sa, at det punktet i brevet som gikk ut fra Arbeidsdirektoratet til fylkesarbeidskontorene i fjor høst, er trukket tilbake, og at de nå har fått instruks om at det er forutsatt at de skal delta aktivt i oppfølgingstjenesten?
Statsråd Gudmund Hernes: Det er altså gått ut et nytt brev med nye retningslinjer, og da er det klart at det er disse som gjelder. I tillegg til dette vil det også gå ut en forskrift om den fylkeskommunale oppfølgingstjeneste. I den vil det også inngå retningslinjer og bestemmelser for å sikre det tverretatlige samarbeidet mellom de kommunale, fylkeskommunale og statlige instansene, for eksempel arbeidsmarkedsetaten, sosial- og helseetaten, PP-tjenesten osv - så dette blir ivaretatt.
Presidenten: Som tidligere nevnt, er spørsmålene 5, 6 og 7 utsatt, og spørsmål 8 er besvart. Da er vi kommet til spørsmål 9.