Stortinget - Møte onsdag den 23. mars 1994
Spørsmål 30
Aud Gaundal (A): Jeg vil stille følgende spørsmål til administrasjonsministeren:
Som kompensasjon for nedleggelse av Infanteriets øvingsavdeling III er det fra statens side gitt tilsagn til bl. a. bygging av trinn II Statens Hus og nye studieplasser ved Nord-Trøndelag distriktshøgskole.
Hvordan kan de som mister sine arbeidsplasser i statlig virksomhet, sikres arbeid i ny statlig virksomhet - ikke bare i det som blir etablert i kommunen, men også i regionen?
Statsråd Nils Olav Totland: Regjeringen og Administrasjonsdepartementets arbeid i forhold til statlig ansatte som blir overtallige ved omstilling og nedlegging av virksomhet, tar nettopp sikte på så langt som mulig å sikre disse arbeid i annen statlig virksomhet.
De som allerede er overtallige ved at de har mottatt oppsigelse eller har fått varsel om oppsigelse, har i henhold til tjenestemannsloven fortrinnsrett til statlige stillinger som lyses ledig dersom de fyller stillingens kvalifikasjonskrav.
Administrasjonsdepartementet har gjennom « Personalpolitiske retningslinjer for omstillingsarbeid i Staten » også etablert andre og varierte virkemidler, for så langt som mulig å hindre at overtallige statsansatte blir oppsagt.
Statlige virksomheter som skal øke bemanningen, er pålagt å ta kontakt med Administrasjonsdepartementet før de kan lyse ut stillingene eksternt. Dette er gjort for å sikre at statlige virksomheter først skal tilby stillingene til overtallige eller dem som står i fare for å bli overtallige, dersom disse fyller de aktuelle kvalifikasjonene for stillingene.
Administrasjonsdepartementet har til enhver tid oversikt over større opp- og nedbemanningsplaner i staten og bidrar aktivt til å koble virksomheter som bygger ned, med virksomheter som skal utvide antallet ansatte.
Ved nedleggelsen på Steinkjer er jeg kjent med at det lokalt har vært gjort mye for å finne løsninger.
I tillegg til Regjeringens tilsagn om nyetableringer har Administrasjonsdepartementet kontakt med de aktuelle statlige instanser, eksempelvis nå ved etableringen av Hjelpemiddelsentralen i Levanger, og påser at overtallige og de som står i fare for å bli overtallige, får tilbud om de nyopprettede stillingene, som sagt når disse fyller de nødvendige kvalifikasjoner og er søkere til stillingene.
Jeg vil heller ikke unnlate å peke på at Forsvarsdepartementet legger stor vekt på å gi opplæringstilbud til dem som står i fare for å bli overtallige, slik at de kan være konkurransedyktige til stillinger både i og utenfor staten.
På denne måten legges det til rette for å få til mobilitet ikke bare mellom statlige virksomheter, men også til kommunale og private virksomheter.
Aud Gaundal (A): Jeg takker for svaret og håper at de positive føringene som legges i forhold til omstillingene i statlig virksomhet, resulterer i at vi i praksis unngår at folk blir arbeidsledige.
Men jeg har følgende tilleggsspørsmål: Hvilke muligheter har Regjeringen til å sikre at det blir lokal arbeidskraft som benyttes ved statlige nyetableringer i Steinkjer?
Statsråd Nils Olav Totland: Jeg deler representantens ønske om at vi skal få dette til, selv om det ikke alltid er enkelt.
Til selve oppfølgingsspørsmålet vil jeg gjerne få uttale at Regjeringen vil, i nært samarbeid med lokalsamfunnet Innherad, søke å finne fram til løsninger som kan gi positive sysselsettingsmessige effekter. Som tidligere nevnt, vil dette blant annet innebære statlig nyetablering i området og andre ulike kompensasjonsordninger.
I forbindelse med statlig nyetableringer vil jeg spesielt trekke fram Statens Hus i Steinkjer byggetrinn II. Dette er et statlig byggeprosjekt som påbegynnes inneværende år, og som etter planen skal stå ferdig i 1996. Bygget er kostnadsberegnet til ca 100 millioner kr og vil i byggeperioden gi en direkte sysselsettingseffekt på om lag 250 arbeidsplasser. Prosjektet vil også ha positive ringvirkninger for lokalsamfunnet på lengre sikt, slik at statsetatene som lokaliseres i Statens Hus, får bedret sine rammevilkår. Jeg tror da at når vi tar hensyn til EØS-avtalen, vil lokale leverandører ha et fortrinn og kunne konkurrere i forhold til sin nærhet. Så langt har Statsbygg gitt konsulentoppdrag til fire firmaer, hvorav to er lokalisert i Trondheim, ett i Verdal og ett i Steinkjer.