Stortinget - Møte onsdag den 23. mars 1994
Spørsmål 25
Reidar Johansen (SV): Jeg vil få stille statsråden følgende spørsmål:
Fiskeriministeren uttalte i mai 1993 til media at Fiskeridepartementet skulle ha full gjennomgang og gransking av den såkalte bomtrålersaken. Rapporten fra denne granskinga er ennå ikke ferdig.
Når vil rapporten bli gjort ferdig?
Statsråd Jan Henry T. Olsen: Da denne saken igjen ble tatt opp våren 1993, bad jeg om at det ble foretatt en intern gjennomgang av saksbehandlingen fram mot tildeling av to tillatelser til å drive fiske med bomtrål høsten 1988. Dette omfattet både beslutningen om at det skulle tildeles tillatelser, og vedtakene om hvilke søkere som skulle tildeles tillatelse.
På bakgrunn av de alvorlige beskyldningene som har vært satt fram, har jeg ment at det er viktig at vi tar den tid vi trenger for å gjøre dette på en skikkelig måte. Det er bedre at vi bruker litt tid til å komme fram til riktige konklusjoner enn at vi for raskt trekker dårlig funderte slutninger.
Jeg er likevel enig i at dette nå har trukket ut i tid. Det skyldes selvsagt at vi har måttet konsentrere innsatsen nå om saker som er av ikke uvesentlig betydning, for eksempel det arbeidet som har foregått i Brussel. Jeg kan derfor heller ikke her og nå love noe om når jeg vil kunne dra de endelige konklusjoner etter den interne gjennomgangen av bomtrålsaken. Men det jeg kan love, er at saken ikke vil bli glemt i departementet. Jeg er fortsatt av den oppfatning at det skal bringes klarhet i denne saken.
For øvrig vil jeg bare beklage at det på grunn av reisefravær har tatt litt tid før det var mulig å svare på dette spørsmålet.
Reidar Johansen (SV): Jeg må få takke statsråden for svaret.
Det er uansett tidsbruk ganske oppsiktsvekkende at statsråden i dag - ti måneder etter sine bastante utsagn i media - ennå ikke kan legge fram en rapport om hva som faktisk har skjedd i den såkalte bomtrålersaka.
I VG 29. mai i fjor sier statsråden klart og uttrykkelig:
Denne saken skal jeg komme helt til bunns i.
Han refererte faktisk også til at dette kunne bli en politisak.
Nå har fiskeriministeren i andre sammenhenger også uttrykt seg rimelig klart og bastant, for seinere å gå tilbake på det meste. Av hensyn til departementets og fiskerinæringas legitimitet er det meget betenkelig at en fra departementets side ikke klarer å rydde opp.
Prøvekonsesjonene for de to aktuelle fartøyene går ut i slutten av april. Fiskeridirektoratet har ikke anbefalt å fornye konsesjonene. Jeg vil derfor stille følgende tilleggsspørsmål: Når vil departementet inndra prøvekonsesjonene til de to aktuelle bomtrålerne?
Statsråd Jan Henry T. Olsen: Det som er sikkert i denne sak, er at jeg ønsker å komme til bunns i hele saken for å finne ut hva som er rett og hva som er galt, slik at vi får full oversikt.
Når det gjelder det vi kaller for flatfiskbestandene i Nordsjøen, er det en type fiskeri der vi ikke utnytter mulighetene godt nok i dag. Det ble satt i verk prøvetillatelser med utgangspunkt i bomtrål for å se om dette var en mulig måte å gjøre det på. Det er riktig at prøvetillatelsene går ut. Samtidig vil vi da i departementet vurdere hvordan vi skal sikre med fartøy at de uutnyttede flatfiskressursene i Nordsjøen kan fiskes opp. Det er den gjennomgangen vi også skal ha i departementet, parallelt med den bomtrålsakdimensjonen som representanten Johansen er opptatt av for øvrig.
Reidar Johansen (SV): Når det gjelder prøvekonsesjoner for denne type fiske som har vært gitt nå i flere omganger og foreløpig er forlenget til ut april måned dette år, har Fiskeridirektoratet som faginstans ved enhver anledning frarådd det. Fiskeridirektoratet skal, så vidt jeg skjønner, nå også inn i evalueringa av situasjonen fram til 1. mai, og ut fra de anbefalingene Fiskeridirektoratet har gitt, forutsetter jeg faktisk at man går til det skritt å inndra prøvekonsesjonene.
Jeg må da få tillate meg å si at dersom Fiskeridepartementet ikke følger den faglige tilråding fra direktoratet, kan det tyde på at de påstander som er fremkommet i media om at man i departementet er satt under betydelig press både av nasjonale og utenlandske interesser, er riktige.
Avslutningsvis mener jeg at statsråden allerede nå bør kunne avklare om man vil følge Fiskeridirektoratets anbefaling.
Statsråd Jan Henry T. Olsen: Jeg kan ikke si noe annet til representanten Johansen enn det jeg har sagt så langt, nemlig at jeg ønsker at vi skal bruke fartøyer til å ta opp de bunnfiskartene som ligger uutnyttet i Nordsjøen. Dette har vi en gjennomgang av. Da må vi komme tilbake til saken, til hvordan vi egentlig skal takle dette, og hvilke fartøy som faktisk skal ta disse fiskeartene opp.
Jeg har ikke vært inne i denne saken på ganske lang tid på grunn av arbeidet som har vært i Brussel.