Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 23. mars 1994

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 12

Odd Holten (KrF): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til miljøvernministeren:

Hogst og/eller vegbygging er satt i gang i flere verneverdige barskogområder i Oppland. Svært sjeldne og sårbare sopp- og lavarter i Skotjernfjell i Lunner kan blant annet gå tapt. Fagmyndigheter som Direktoratet for naturforvaltning mener at dette området har nasjonal verneverdi.

Hva vil miljøvernministeren gjøre for å hindre ødeleggelse av disse verneverdige naturområdene?

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Det er vedtatt at det skal gjennomføres en landsplan for vern av barskog med en ramme på 250 km2 produktiv barskog. I tillegg skal det vernes inntil 15 km2 i Oslomarka og 30 km2 i forbindelse med den foreslåtte utvidelsen av Pasvik nasjonalpark, altså til sammen nesten 300 km2.

Verneplanen for barskog i Midt-Norge og Øst-Norge er allerede vedtatt av Regjeringen. Verneplanen for Vest-Norge og Nord-Norge vil bli fremmet for regjeringsbehandling i 1994-95. De to gjennomførte verneplanene utgjør 75 prosent av den totale rammen.

I arbeidet med landsplanen har Norsk Institutt for Naturforskning gjort en omfattende registrering av produktive barskogområder som er internasjonalt, nasjonalt eller regionalt verneverdig. Disse registreringene omfatter langt mer enn 250km2. Dette materialet dannet grunnlaget for de prioriteringer som miljøvernmyndighetene i samarbeid med skogbruksmyndighetene og de ulike organisasjonene senere har gjort.

Skotjernfjell og andre områder i Oppland ble som kjent ikke prioritert i den endelige utvelgelsen av lokaliteter som ble fredet i verneplan for barskog for Øst-Norge. Området er heller ikke prioritert innenfor dagens ramme for Marka-kvoten på 15km2.

I de områdene som ikke kom med i barskogplanen, gjelder skoglovens bestemmelser. Skogloven fastslår at skogbruket har et ansvar for å ivareta hensynet til naturmiljø og friluftsliv, herunder bevare det biologiske mangfoldet. Dette ansvaret gjelder også de områder som er falt ut av barskogplanen. Når det gjelder Skotjernfjell spesielt, ligger dette området innenfor Oslomarka, hvor skogsdriften er regulert etter egne forskrifter, de såkalte Marka-forskriftene, hvor blant annet hensynet til naturvern og friluftsliv er helt sentralt.

Odd Holten (KrF): Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg må vel kunne si at jeg er litt skuffet over at det er en passiv holdning i akkurat dette konkrete tilfellet. Dersom statsrådens eget parti hadde vært sammen med Kristelig Folkeparti og SV da verneplanen for barskog var til behandling i Stortinget, hadde det vært rammer å gå på, nemlig 400km2.

Det er riktig at Skotjernfjell ikke ble registrert som et område som hadde særlig truede og sjeldne arter. Men det er altså nå i ettertid oppdaget at det her er sopp- og lavarter som er av en slik karakter at det er ønskelig og behov for å verne området.

Statsråden har ikke nå mulighet til å gå den vanlige veien. Det kunne imidlertid vært fremmet som sak til Stortinget, men det er for seint nå. Jeg vil derfor anmode statsråden om å leie det aktuelle området av skogeierne, eventuelt kjøpe området, for på den måten å unngå at hogst videreføres.

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Ja, som Stortinget helt klart er på det rene med, er jeg nødt til å operere innenfor rammen av de vedtak som Stortinget har gjort, og ikke minst gjelder det de budsjettvedtak som er gjort.

Det er budsjettert midler til barskogplanen slik som den foreligger. Det er i det gjeldende statsbudsjettet ikke økonomi til å trekke inn nye områder. Alternativet her hadde vært eventuelt å ta Skotjernfjell inn i barskogplanen og noe annet ut. Det har vi for så vidt vurdert og funnet at det ikke er riktig.

Jeg har selv stilt meg negativ til denne leieavtalen. Dette vernet skal jo skje « for ever », så det å leie et område i en del år for siden å kjøpe det, vil jo bli enda vanskeligere for myndighetene å få til økonomisk.

Slik som situasjonen er i øyeblikket, er altså Skotjernfjell ikke innenfor rammen av verneplanen.

Odd Holten (KrF): Jeg takker igjen for svar, men er selvfølgelig ikke fornøyd. Jeg er fullt kjent med at området ikke er innenfor skogvernplanen. Men statsråden var jo inne på at det var mulig å bruke en lovhjemmel, og mitt spørsmål er da: Kunne statsråden tenke seg i samarbeid med landbruksministeren å bruke skogbruksloven §16 tredje avsnitt for derigjennom å prøve å hindre at avvirkning finner sted - eventuelt at statsråden kunne gå inn og forsøke å bruke muligheten gjennom Marka-forskriftene for å stoppe hogst i Skotjernfjell-området?

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Jeg skal ikke legge skjul på at tanken på å bruke skogbruksloven ikke er helt fremmed for meg. Som representanten Holten sikkert også er kjent med, er det her mange og til dels sterke interessemotsetninger som skal forenes før en kan ta en rimelig beslutning. Men jeg har jo som miljøvernminister tidligere gitt uttrykk for at jeg selv vil forsøke å arbeide for å utvide arealene for barskogvern, forsøke å få det til innenfor de prioriteringer som en regjering er nødt til å gjøre, åkke som er. Så får vi se hvordan det går.

Det er et moment til som jeg vil nevne her, som bør være med i denne debatten, og det er at vi ikke bare ser på arealenes størrelse, men også på kvaliteten av det vi verner, og stiller spørsmål om vi faktisk oppnår det vi er ute etter å verne, uten å stirre oss blind på arealene. Det behøver ikke nødvendigvis være noen direkte sammenheng der.

: