Stortinget - Møte onsdag den 16. mars 1994
Spørsmål 29
Lisbeth Holand (SV): Jeg skal få stille følgende spørsmål til justisministeren:
Hvilke konkrete tiltak vil Regjeringa sette i verk for å få bedre kontroll med våpenbesittelse og våpenomsetting i Norge, og vil Regjeringa innføre et generelt forbud mot umantla kuler i pistolammunisjon?
Statsråd Grete Faremo: Jeg er opptatt av å finne fram til egnede tiltak som kan bedre kontrollen med sivile skytevåpen og bruk og omsetning av dem. Reglene for erverv og omsetning av våpen her i landet er strenge, og det er mitt inntrykk at politiet også håndhever dem strengt.
Justisdepartementet har reglene til løpende vurdering, og for ytterligere å bedre kontrollen vurderer vi blant annet om dagens registreringsordning er god nok. I denne forbindelse arbeider vi for tiden med et forslag om innføring av sentralt våpenregister. Strenge regler for omsetning og registrering av våpen løser likevel ikke problemet med det store antall uregistrerte våpen som man i dag antar finnes på private hender. Vi vet at våpen blir stjålet og omsatt i kriminelle miljøer, og vi vet at en god del våpen i årenes løp er ulovlig innført i landet. Det kan heller ikke utelukkes at det fortsatt finnes en del uregistrerte våpen fra krigens dager.
Justisdepartementet vurderer derfor forskjellige tiltak med utgangspunkt i erfaringer som er gjort i en del andre land. Amnesti for dem som innleverer uregistrerte ulovlige våpen, er ett av tiltakene som departementet nå vurderer. Jeg nevner for øvrig at Riksadvokaten har foreslått at en slik ordning blir vurdert, blant annet med utgangspunkt i de erfaringene man har fra Danmark og USA. Sverige gjennomfører en tilsvarende ordning i år.
Jeg har fått opplyst at såkalte umantlede kuler i pistol- og revolverammunisjon brukes til sports- og konkurranseskyting. Så langt jeg kjenner til, er det ikke påvist noen tilfeller av misbruk eller skadevirkninger som kan ses som en følge av legal omsetning av slik ammunisjon. Imidlertid følger vi også der utviklingen nøye, blant annet for å kunne registrere misbruk og illegal omsetning. Det kan i så fall bli aktuelt å nedlegge totalforbud mot bruk av denne typen ammunisjon for sivilt formål.
Lisbeth Holand (SV): Jeg takker statsråden for svaret.
Ettersom spørsmålet mitt er todelt, skal jeg ta en problemstilling om gangen i tilleggsspørsmålene.
Jeg synes det er positivt at det arbeides med innføring av et sentralt våpenregister, men jeg synes at det tar for lang tid. Det er ikke nok at reglene for erverv og omsetning er strenge, når mulighetene for kontroll er så små som de er i dag. Derfor tror jeg det haster med innføring av et sentralt våpenregister. Med det systemet en har i dag, har en ikke mulighet til kontroll for eksempel i forbindelse med flytting, tilbakekalling av våpentillatelse og arv. Jeg tror også at hvis et sentralt våpenregister skal ha effekt, må en prøve å få inn våpen som i dag er uregistrert. Det betyr at en også må innføre etterregistrering av hagl. Jeg tror at forslaget fra Riksadvokaten om amnesti for folk som i dag har våpen i besittelse uten at det er registrert, også bør være en del av dette, slik at en har mulighet til å få oversikt, for om det er de illegale våpnene som er problemet, må en først få kontroll med de legale for å få bukt med det.
Spørsmålet mitt er da: Når regner justisministeren med å fremme forslag om sentralt våpenregister?
Statsråd Grete Faremo: Det var et helt konkret spørsmål om selve våpenregistret, og det inngår som en del av de tiltak vi vurderer. Vi er i gang med denne prosessen nå etter at den faktisk ble stilt i bero av daværende justisminister i 1990. De ulike fordeler og ulemper som et slikt register medfører, inngår selvsagt i vår vurdering. Det vi er ute etter, er å finne praktiske tiltak som ikke gir oss det en må kalle en falsk trygghet. Hvordan få en skikkelig oversikt over de våpnene som finnes på private hender i Norge, er mitt utgangspunkt for det videre arbeid.
Lisbeth Holand (SV): Jeg merker meg at statsråden ikke vil gi noe forpliktende svar på når en vil ha et forslag om våpenregister klart. Jeg håper at det ikke betyr at det fortsatt vil trekke i langdrag.
Så det andre spørsmålet mitt om umantla kuler i pistolammunisjon. Det er en ammunisjonstype som er forbudt brukt i krig, som er i åpent salg i Norge, og som politiet i Norge har i beredskap for å kunne bruke ved terroraksjoner - den har vel ikke vært brukt, men en har muligheten til det. Jeg skjønner ikke at det er rimelig at en skal kunne ha fritt salg, og at politiet skal kunne ha mulighet til å bruke virkemidler som ikke er tillatt brukt i krig.
Så sier statsråden at en ikke er kjent med noen tilfeller av misbruk som følge av legal omsetning. Jeg minner om at det var sånn ammunisjon som ble brukt blant annet da William Nygaard ble skutt. Jeg håper derfor at det blir fortgang i arbeidet med et forslag om forbud mot umantla kuler i pistolammunisjon.
Statsråd Grete Faremo: Synspunktet fra representanten Lisbeth Holand er registrert med interesse. Dette er en type ammunisjon som i hovedsak, slik jeg forstår det, brukes til sports- og konkurranseskyting - formål som i seg selv ikke er negative. Nettopp det å følge med i den utvikling som skjer også på dette området, har jeg sett som viktig, og at vi ser de ulike tiltak i sammenheng, både det andre spørsmålet som representanten Holand var opptatt av, og dette, når vi vurderer hvordan vi kan få enda bedre regler på dette området enn vi har i dag.
Presidenten: Vi går no tilbake til spørsmål 1.