Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 16. mars 1994

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 18

Hallgrim Berg (H): Eg vil få stilla følgjande spørsmål til den vyrde kulturministeren:

I Innst.S.nr.115 (1992-1993) om kulturmeldinga vart det peika på at Riksteatret i dag har lite tenlege lokale for si verksemd.

Kor langt har departementet kome i oppfølginga, og når kjem saka til Stortinget?

Statsråd Åse Kleveland: Departementet utreder i samarbeid med Statsbygg spørsmålet om å gi Riksteatret mer hensiktsmessige lokaler. De alternativene som utredes, er:

  • eksisterende bebyggelse, evt. supplert med nybygg, på Strømsø i Drammen
  • i Nydalen i Oslo, ved NRKs dramaavdeling
  • i Pilestredet Park, dvs. det gamle Rikshospitalet i Oslo

I utredningen vil også noen samlokaliseringsalternativer for Riksteatret, Rikskonsertene og Riksutstillinger bli belyst. Spørsmålet om slik samlokalisering ble blant annet tatt opp i tilleggsmelding til kulturmeldingen, St.meld.nr.27 (1992-1993).

Utredningen forventes å foreligge i mars/april 1994. Tidspunktet for framlegging for Stortinget vil være avhengig av om denne utredningen gir oss gode alternativer, og om en samlokalisering med de to andre riksinstitusjonene er aktuelle. De budsjettmessige konsekvenser vil selvsagt også måtte spille en viktig rolle ved valg av sted og tidspunkt for flytting.

Hallgrim Berg (H): Eg merka meg at statsråden hadde eit ope syn på korleis den endelege løysinga skal bli, og at det er fleire alternativ inne i biletet når det gjeld lokalisering for Riksteatret. Eg håper ho merka seg det klare fleirtalet som i Innst.S.nr.115 i fjor « forutsetter at saken forelegges Stortinget til endelig beslutning når de praktiske og økonomiske sider ved en flytting til Drammen er utredet ».

Det er altså lagt klare, sterke føringar frå stortingskomiteen i den lei.

Når det gjeld spørsmålet om samlokalisering, kan eg ikkje sjå at stortingsfleirtalet har uttrykt noko ønske om samlokalisering, men sjølve ideen med samlokalisering av ein serie institusjonar kan resultera i ei gjensidig forsterkande sentralisering. Samlokalisering kan brukast som det passar, og vil i realiteten seia å kunna slå ein jernring rundt etablerte faglege og sosiale interesser, noko som vel slett ikkje er det same som å tena dei formåla og dei distrikta som er desse institusjonane si eigentlege oppgåve.

Statsråd Åse Kleveland: Jeg kan forsikre representanten Berg om at jeg ikke har noen ambisjon om å slå noen jernring rundt riksinstitusjonene. Men vi er et lite land, og våre institusjoner er ganske små. Riksinstitusjonene har til dels sammenfallende oppgaver, de henvender seg i stor grad til samme grupper, og det er til dels en veldig ineffektiv bruk av ressurser at disse institusjonene, som hver har begrensede ressurser, skal sitte og gjøre overlappende oppgaver. Med eller uten samlokalisering ser jeg det derfor som uhyre viktig at vi klarer å få til en større samordning av arbeidet. I den sammenheng synes jeg det er naturlig at man i utredningen også går inn på mulighetene for å trekke verkstedarealer ut av romprogrammet og legge dem til et sentralverksted for flere kulturinstitusjoner, slik at programmet lettere kan innpasses der arealressursene er knappe.

Hallgrim Berg (H): Eg er absolutt for alt som kan gje effektivisering og effektiv bruk av ressursar. Eg vil spørja om det i utgreiinga av forskjellige alternativ i denne saka blir lagt same energi i grundigheit når det gjeld vurdering av dei forskjellige alternativ - om dei praktiske og økonomiske sidene ved Drammen-alternativet som Stortinget har uttalt seg om, verkeleg blir underkasta dei same vurderingane og blir gått like nøye etter i saumane og i djupna som dei andre alternativa, slik at me får stadfesta her no at statsråden ikkje på førehand har tre kvart bestemt seg for korleis ho vil ha resultatet.

Eit anna moment som eg synest det er viktig å ta med, er det som eit klart fleirtal også generelt uttalte i innstillinga til kulturmeldinga om at dei fylke der kulturlivet og kulturinstitusjonane er dårleg utbygde, bør prioriterast, at det der bør satsast ekstra. Og statsråden veit godt kor Buskerud fylke står på den statistikken.

Statsråd Åse Kleveland: Jeg kan forsikre om at det ikke er tatt stilling til noen av disse alternativene på forhånd, og at Statsbygg går like grundig inn i alle alternativene. Det ligger ingen føringer på noen måte i denne saken.

Når det gjelder spørsmålet om samlokalisering, har jeg lyst til å nevne at Stortinget i innstillingen til kulturmeldingen også sluttet seg til Regjeringens ønske om å få et tettere samarbeid mellom de ulike kunstartene og dermed få til prosjekter på tvers av kunstlandskapet, noe som igjen taler for et økt samarbeid og eventuell samlokalisering der hvor det skulle vise seg både faglig og økonomisk hensiktsmessig.

: