Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 16. mars 1994

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 11

Eva R. Finstad (H): Jeg skal få lov å stille følgende spørsmål til kommunal- og arbeidsministeren:

Det er fra faghold uttalt bekymring over den tekniske stand ved piper i norske hus og leiligheter.

Mener statsråden kontrollen er god nok?

Statsråd Gunnar Berge: Antall boligbranner i Norge er beklagelig høyt. Dette tas nå opp ved utarbeidelsen av nye bestemmelser i plan- og bygningsloven, byggeforskriftene og forskrifter til brannvernlovgivningen.

Nye regler om klare ansvarsforhold og bedre kontroll med byggetiltak er tatt opp i forbindelse med den pågående delrevisjon av plan- og bygningsloven. Jeg tar sikte på å legge fram et lovforslag for Stortinget i vårsesjonen. Jeg mener at de nye lovbestemmelsene vil virke gunstig også for arbeidet med piper og ildsteder m.v.

Kravene i byggeforskriftene til oppføring og endring/reparasjon av piper og ildsteder m.v. er også under revisjon. Det tas foreløpig sikte på ikrafttreden fra 1. januar 1995. Det vil bli gitt utførlig veiledning til forskriftene.

Ny teknologi og økt bevissthet om både ressursbruk og miljø - så vel inne som ute - har blant annet ført til nye fyringsmønstre, og har derigjennom skapt endrede behov for feiing. Eksisterende bestemmelser er ikke i tilstrekkelig grad tilpasset det reelle behov for feiing og tilsyn. Nye forskrifter til brannvernloven om feiing er derfor under utarbeidelse, og vil ha som mål å fastsette krav til feiing og tilsyn med piper og ildsteder på en slik måte at oppgavene blir løst tilfredsstillende sett ut fra et brannsikkerhetssynspunkt.

Jeg har derfor forventninger om at disse lov- og forskriftsrevisjoner som er på vei, skal bidra til å bedre situasjonen.

Eva R. Finstad (H): Jeg takker statsråden for svaret. Hans svar tyder på at han er enig med meg i at kontrollen ikke er god nok. Jeg er fornøyd med at det vil komme lovforslag og nye forskrifter, og det essensielle er da hvordan lov og forskrifter vil bli. Det er blitt klart for meg at dette er et mye større problem enn jeg hadde trodd. Det er faktisk slik at fagfolk hevder at minst 70-80 prosent av norske skorsteiner har en eller annen mangel, og 60 prosent av boligbrannene i Norge blir ikke oppklart med hensyn til brannårsak.

Det er viktig å få til en reell kontroll. Slik som det nå er, ligger ansvaret hos brannstyret, som delegerer det til brannsjefen - og videre til feieren. Feierne skal så med sitt utstyr, som er et lommespeil, en lommelykt og feieutstyr, både feie og kontrollere. Og det sier seg kanskje selv at det ikke blir godt nok. Branntilsyn prioriteres i industri, barnehager og sykehus. Vil statsråden ta sikte på en kontroll som er reell, eventuelt vurdere en kontrollfunksjon under fylkesmannen?

Statsråd Gunnar Berge: Alle de konkrete tiltak som jeg nevnte i mitt hovedsvar, tar jo nettopp sikte på å styrke og bedre kontrollen. Så det er jeg altså helt enig i at det er behov for, og vi legger også opp til det.

Når det gjelder spørsmålet om det er hensiktsmessig å overføre ansvaret for kontrollen til fylkesmannen, er jeg usikker på om det vil være det. Brannvesenet er jo i dag en kommunal oppgave, og det er der ekspertisen sitter på lokalt nivå. Jeg vil anta at det vil være hensiktsmessig å trekke på erfaring og på den ekspertise man har bygd opp, og som det kanskje kan være behov for å styrke ytterligere.

Man kan alltids tenke igjennom saken, men rent umiddelbart må jeg si at jeg synes kanskje ikke det er noen særlig hensiktsmessig ordning å legge ansvaret for kontrollen til fylkesmannen.

Eva R. Finstad (H): Jeg takker igjen statsråden for svaret.

Jeg skjønner godt at han ikke kan svare på stående fot på et slikt spørsmål om hvor ansvaret for kontrollen skal ligge. Men det som er vesentlig, er at det er en kontroll som utøves, slik at man er sikker på at skorsteinene er slik de bør være. Jeg vil stole på at statsråden vil ta det momentet for seg og vurdere hvor kontrollen bør ligge.

Et annet problem som jeg også vil ta opp, er bruk av ferdige pipeelementer. Der er det nemlig slik at f. eks. i et boligområde i Skedsmo har 200 hus fått fyringsforbud fordi disse elementene ikke er gode nok. Elementene er godkjent av Statens bygningstekniske etat, og et spørsmål som jeg tror statsråden også bør vurdere, er hvordan den kontrollen er - om disse pipeelementene ikke bare blir kontrollert for hvordan de er lagd, men også hvordan de blir satt opp, for det er sammensetningen av elementene som svært ofte er det svake punktet. Så det området tror jeg også trenger og fortjener en viss kontroll.

Statsråd Gunnar Berge: Jeg nevnte i mitt svar at det vil bli fremmet forslag for Stortinget i vårsesjonen, kanskje allerede før påske, til endringer i plan- og bygningsloven. Poenget med disse endringene er nettopp å få til en mer effektiv bygningskontroll i Norge, fordi det oppstår altfor mange skader av ulike årsaker. Jeg går ut fra at det problemet som representanten Eva Finstad tar opp her, også er av de spørsmål som kan vurderes i den sammenheng. Men generelt sett legges det nå opp til gjennom lovrevisjon en effektivisering av bygningskontrollen i Norge med sikte på å unngå skader.

: