Stortinget - Møte onsdag den 16. mars 1994
Spørsmål 10
Øystein Djupedal (SV): Jeg vil gjerne stille kommunal- og arbeidsministeren følgende spørsmål:
Nobø Tipro AS vurderer å flytte sin produksjon fra Trondheim til Leksvik med støtte fra Statens nærings- og distriktsutviklingsfond (SND). Divisjonsdirektør Hansen i SND sier til Adresseavisen 5. mars 1994 at han ser positivt på søknaden. Nobø Tipro AS har totalt søkt om 10 millioner kroner fra SND for å flytte nesten 100 eksisterende arbeidsplasser.
Mener statsråden dette er i tråd med intensjonene i SND, og vil statsråden legge til rette for at bedriften kan forbli i Trondheim?
Statsråd Gunnar Berge: Nobø Tipro AS' utleielokaler ble oppført på 1950-tallet og er i dag ikke tilpasset en moderne og effektiv industriproduksjon. Nobø Tipro ønsker derfor å flytte virksomheten til mer egnede lokaler. Bedriften har foretatt en vurdering av flere alternativer, blant annet Leksvik kommune.
Om Nobø Tipro AS velger å flytte sin produksjon til Leksvik, er det etter min oppfatning ikke offentlige myndigheters oppgave å overprøve en slik avgjørelse. En søknad om distriktspolitiske virkemidler til å etablere produksjonen i Leksvik skal derfor behandles på ordinær måte. Jeg vil likevel understreke at de distriktspolitiske virkemidlene i hovedsak blir brukt til å stimulere det eksisterende næringsliv og nyskaping, og at det i de senere årene har blitt lagt mindre vekt på å tiltrekke seg næringsvirksomhet fra sentrale strøk. Dersom Nobø Tipro finner det hensiktsmessig å flytte produksjonen til Leksvik blant annet ved hjelp av distriktspolitiske virkemidler fra SND, kan jeg ikke se at dette er et brudd med intensjonene i SND om å stimulere til næringsutvikling og sysselsetting i alle deler av landet.
Bedrifter i sentrale strøk, også i Trondheim, kan søke om støtte fra SNDs landsdekkende ordninger. I tillegg ble det fra årsskiftet innført en ny ordning for støtte til investeringer i små og mellomstore bedrifter også i sentrale strøk. Den siste ordningen ble etablert som en følge av den sterke økningen i arbeidsledigheten i sentrale områder. Både landsdekkende ordninger og ordningen med investeringstilskudd til bedrifter i sentrale strøk vil kunne bidra til å etablere nye bedrifter eller sikre at eksisterende bedrifter kan utvikle seg på en god måte. Men det er bedriftene selv som må ta den endelige avgjørelsen om hvor de finner det mest hensiktsmessig å etablere seg.
Øystein Djupedal (SV): Jeg er selvfølgelig enig med statsråden i at det er bedriften selv som må bestemme om den fortsatt skal være etablert i Trondheim eller flytte til en annen kommune. Saken stiller seg litt annerledes når det er snakk om SND-midler. Noe av kritikken mot SND er jo nettopp at det i altfor liten grad er politisk styrt, det skal styres av et styre som kan ta avgjørelser - skal vi si - litt på siden av det det politiske miljøet kanskje kunne tenke seg.
Situasjonen for Nobø er at de har dårlige lokaler som de ikke lenger engang eier etter konkursen. De leier nå av en bank, og det er helt åpenbart at Nobø må finne egnede lokaler i løpet av relativt kort tid hvis bedriften skal få mulighet til å ekspandere, hvilket den har et stort potensial for. I tillegg har Trondheim selvfølgelig i likhet med mange andre byer vært tappet for industri gjennom de siste årene.
Jeg legger merke til at statsråden i sitt svar sier at det finnes noen nye støtteordninger i SND som Nobø Tipro kan nyte godt av ved fortsatt etablering i Trondheim. Her må det åpenbart være noen misforståelser. Tilleggsspørsmålet mitt går på dette: Vil statsråden passe på at informasjonen om SNDs støtteordninger i bynære områder kommer ut, for det er helt åpenbart at det er litt tvil om hvilke støtteordninger Nobø kan nyte godt av i Trondheim?
Statsråd Gunnar Berge: Ja, jeg ser ikke bort fra at disse ordningene er så vidt nye at de ikke er tilstrekkelig kjent. Jeg skal mer enn gjerne ta kontakt med SND for å få ordningene bekjentgjort på en skikkelig måte, men jeg tror nok NOBØ er et selskap som har rimelig bra oversikt over hvilke regler som gjelder. I alle fall vil også næringsavdelingen i fylkeskommunen i Sør-Trøndelag kunne gi informasjon om dette. Men det er helt på det rene at det er en rekke landsomfattende ordninger som SND rår over, som kan brukes også i de større byene, slik jeg opplyste om i mitt svar.
Øystein Djupedal (SV): Jeg takker statsråden for svaret.
Det er åpenbart at SNDs nye retningslinjer som trådte i kraft fra nyttår, ikke er tilstrekkelig kjent. Jeg er glad for at SND nå har muligheten til å kunne støtte bynære områder i større grad enn tidligere, noe som blant annet kanskje kan hjelpe NOBØ i den situasjonen de nå er i. NOBØ ønsker jo primært ikke å flytte ut av byen, men de ser selvfølgelig på de mulighetene som ligger i det offentlige støtteapparatet. Mitt ønske er heller ikke å legge kjelker i veien for Leksvik, men at NOBØ skal få muligheten til å kunne få bli i Trondheim i nye og hensiktsmessige lokaler.
Jeg er glad for at statsråden vil ta kontakt med næringsavdelingen i fylkeskommunen og SNDs regionkontor for å legge til rette for at bedriften i hvert fall kan få opplyst helt eksplisitt hvilke tiltak som offentlige midler her kan brukes til, for her har det åpenbart vært litt forskjellige opplysninger ute og gått. (Presidenten klubber.)
Jeg er vel også enig i at de distriktspolitiske virkemidlene skal bestå som de er, men tilleggsspørsmålet mitt til statsråden er: Er det på gang en revurdering av retningslinjene for SND, eller vil retningslinjene bestå som de er i dag?
Presidenten: Presidenten vil minna om at tilleggsspørsmål og tilleggsmerknader skal vera innanfor 1 minutt.
Statsråd Gunnar Berge: For ikke å skape misforståelser: Det jeg hadde tenkt meg, var muligheten av at NOBØ, bedriften, kunne ta kontakt direkte med SNDs regionkontor og med fylkeskommunen. Jeg tror det er det mest praktiske. Men i tillegg vil jeg som en generell henvendelse rette en henstilling til SND om at de sørger for skikkelig informasjon om sine ordninger. Representanten Djupedal og jeg er sikkert enige om at dette er en praktisk ordning. Hovedsaken er at opplysningene kommer fram.
Når det så gjelder spørsmålet om endringer i SNDs regelverk, kan jeg opplyse at vi ikke har noen konkrete planer om å foreta justeringer av det. Men det er klart at en følger utviklingen nøye, og hvis en ser at det bærer galt av sted i forhold til det som har vært intensjonene, er en selvfølgelig innstilt på til enhver tid å justere kursen. Men det er ingen konkrete eller umiddelbare planer.