Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 2. mars 1994

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 34

Magnar Sortåsløkken (SV): Jeg har følgende spørsmål til helseministeren:

Det er nå tre år siden Røkke-utvalget la fram sin innstilling. Rettssikkerheten med hensyn til blant annet bruk av tvang for ca 50000 aldersdemente, ansatte i kommunehelsetjenesten og tusenvis av psykisk utviklingshemmede er svært urovekkende.

Ut fra denne alvorlige situasjonen, kan Stortinget forvente å få seg forelagt et lovutkast på dette området i løpet av våren 1994?

Statsråd Werner Christie: I 1990 oppnevnte Sosialdepartementet et utvalg, kalt Røkke-utvalget, til å utrede spørsmål vedrørende etiske retningslinjer, bruk av tvang m.v., for mennesker med psykisk utviklingshemming. Etter at utvalget i 1991 avgav sin innstilling, har det vært gjennomført en bred høring etterfulgt av en drøftelse med berørte organisasjoner og andre.

Departementet har på flere punkter fulgt opp innstillingen. Det er sendt ut rundskriv om rettssikkerhetsspørsmål og om oppnevning av hjelpeverger og hjelp til å disponere penger, og vi har gitt tilsynsutvalgene utvidede oppgaver.

Et sentralt tema i innstillingen og debatten senere er utvalgets forslag om å innføre en lovhjemmel som gir adgang til tvangstiltak overfor blant annet psykisk utviklingshemmede. Utvalgets forslag reiser flere kompliserte problemstillinger. Skal det lages lovregler som betyr særbehandling av mennesker med psykisk utviklingshemming? Hvor skal eventuelle tvangstiltak gjennomføres - i den enkeltes hjem, i arbeid, i skole? Og hvilke rettssikkerhetsproblemer reiser dette i forhold til den enkeltes integritet og frihet?

Fordi dette er vanskelige spørsmål både faglig, etisk og juridisk, har sosialministeren og hennes forgjengere funnet det riktig å bruke den nødvendige tid til en ytterligere utredning av reglene og deres utforming.

Sosial- og helsedepartementet arbeider nå med sikte på å fremlegge et høringsnotat med forslag til regler om tvangsbruk i løpet av våren. Dette vil så, om høringen tilsier det, være utgangspunkt for en odelstingsproposisjon høsten 1994. Til støtte i arbeidet har departementet nedsatt en referansegruppe ledet av Mona Røkke og sammensatt av fagfolk med spesiell kjennskap til disse spørsmålene.

Fra mange hold er det et ønske at også andre grupper enn psykisk utviklingshemmede skal tas med i forslaget, og da særlig aldersdemente. Røkke-utvalget har imidlertid begrenset sine drøftelser til spørsmål vedrørende de psykisk utviklingshemmede. Det er et betydelig behov for avklaring også når det gjelder andre grupper, blant annet aldersdemente, og deres stilling. I departementets arbeid videre med høringsnotatet vil vi derfor vurdere om rettsreglene kan anvendes også i forhold til andre grupper og i tilfelle hvilke. En eventuell egen videre utredning om aldersdemente og eventuelt andre vil vi derfor komme tilbake til når høringsnotatet som jeg nevner, foreligger.

Magnar Sortåsløkken (SV): Jeg takker statsråden for svaret.

Departementet vil legge fram et høringsnotat med forslag til regler om tvangsbruk i løpet av våren og en lovproposisjon i løpet av høsten, sa statsråden. Det er bra, og det er på tide. Men for aldersdementgruppen kan det være behov for å iverksette mer utredningsarbeid før noen konklusjoner og endelige vedtak fattes. Helsedirektoratet påpeker dette i et brev til departementet i februar 1992. I brevet nevnes bruk av tvang, grensesetting, mishandling, overgrep, omsorgssvikt, medbestemmelse og medisinering som viktige områder. Direktoratet anbefalte at det skulle nedsettes et offentlig utvalg som skulle arbeide videre med rettssikkerhetsspørsmål for eldre, i tråd med anbefalingene fra Røkke-utvalget. Mitt spørsmål blir da: Er et slikt utvalg nedsatt? Og i tilfelle: Er dette arbeidet kommet konkret i gang?

Statsråd Werner Christie: Som jeg sa i mitt forrige svar vil dette spørsmålet nettopp bli vurdert i sammenheng med den rettssikkerhetsdiskusjon som nå pågår først og fremst med tanke på de psykisk utviklingshemmede. I hvilken grad det går an å etablere felles rettsregler for flere grupper, vil da bli vurdert. Så vil man i neste omgang ta opp spørsmålet om et eget utvalg - eller ikke - for de eldre, senildemente og eventuelt andre grupper, i tillegg til dette.

Magnar Sortåsløkken (SV): Jeg takker for tilleggssvaret, som for så vidt er positivt.

Når jeg ser på det første svaret som statsråden gav, hvor han antyder at det skal legges fram et høringsnotat, eventuelt med forslag til regler, våren 1994 og en proposisjon høsten 1994, syns jeg det er bra. Jeg vil bare helt til slutt oppfordre statsråden til å gå opp på talerstolen nå og signalisere helt klart - for dette er noe som man venter på, både de som jobber i kommunehelsetjenesten, de psykisk utviklingshemmede og de aldersdemente - at dette vil komme i løpet av 1994.

Statsråd Werner Christie: Jeg mener at det svaret jeg har gitt på dette spørsmålet, er så klart som det bør være på det nåværende tidspunkt, før utredningen er ferdig. Jeg ser ingen grunn til å foregripe konklusjoner som man nettopp arbeider med å utrede grunnlaget for, før disse foreligger. Men som jeg sa, vil vi kunne komme tilbake til dette spørsmålet i denne sal om ikke altfor lang tid.

: