Stortinget - Møte onsdag den 2. mars 1994
Spørsmål 27
Dag Jostein Fjærvoll (KrF): Jeg vil kort få lov å stille følgende spørsmål til nærings- og energiministeren:
Like før jul aksepterte et flertall i Stortinget at driftssentralen som del av Glomfjordutbyggingen kunne kjøres fra Narvik i stedet for som lovt i delt løsning med Glomfjord.
Er det nå på gang ny omorganisering i Statkraft som kan få betydning også for de garanterte 32 faste arbeidsplassene i Glomfjord, og hva visste i så fall departementet om dette ved behandlingen i Stortinget i desember?
Statsråd Jens Stoltenberg: Statkraft er for tiden inne i en prosess der foretakets ledelse vurderer organiseringen av virksomheten i samarbeid med representanter for de ansattes organisasjoner. Jeg viser til mitt svar på spørsmål fra representanten Børre Rønningen senere i denne spørretimen.
Spørsmålet om varige arbeidsplasser i Meløy er knyttet til konsesjonsmyndighetenes forvaltningsutøvelse i forbindelse med konsesjonssaken om Glomfjordutbyggingen. Statkrafts beslutning om opprettholdelse av 32 varige arbeidsplasser i Meløy lå til grunn for departementets forslag til økning av næringsfondet til kommunen som Stortinget gav sin tilslutning til i desember. Departementet forutsatte samtidig at nye funksjoner eventuelt skulle legges til Glomfjord for å unngå nedtrapping av antall stillinger i framtida.
Den omorganisering som Statkraft nå vurderer, må derfor bygge på forutsetningene om 32 varige arbeidsplasser, som konsesjonsmyndighetene allerede har lagt til grunn.
Dag Jostein Fjærvoll (KrF): Jeg takker statsråden for svaret, som på mange måter er positivt. Men jeg må nok tilstå at usikkerheten knyttet til denne saken fremdeles er stor.
Det må skape uro hos statsråden dersom de opplysninger og vurderinger som kommer fra Statkraft, er ufullstendige, og deretter statsråden bygger sine opplysninger til Stortinget på dette, både i brevs form og muntlig.
Virker det ikke underlig for statsråden at knapt to måneder etter lokaliseringen av en samlet driftssentral til Narvik, begynner Statkraft selv å dele ut til andre de arbeidsoppgaver som man argumenterte med burde overføres til sentralen i Narvik? Burde man ikke da ha opprettholdt en delt løsning, med driftssentral i Glomfjord og Narvik? Og er det tjenlig med et Statkraft som ikke skjønner at man ikke bare har overtatt en økonomisk positiv åpningsbalanse, men også forpliktelser og ansvar ved den nye organiseringen?
Statsråd Jens Stoltenberg: Det avgjørende for oss er at det er 32 arbeidsplasser i Glomfjord. Den forutsetningen ser vi ingen grunn til skal endres, og den ligger også til grunn for den beslutningen som ble fattet i Stortinget før jul. Vi har ikke fått noen opplysninger som tyder på at den forutsetningen er brutt eller skal brytes.
Dag Jostein Fjærvoll (KrF): De 32 faste arbeidsplassene i Glomfjord skulle jo komme til erstatning for de 60 arbeidsplassene som var antydet ved den forespeilte driftssentralen. Skal dette få virkning, må arbeidsplassene komme når driftssentralen nå nedtrappes og den tekniske drift nedbemannes. Anleggsarbeidsplassene er jo bare midlertidige.
Det kan vel ikke være slik at de garanterte 32 arbeidsplassene, nevnt i St.prp.nr.1 Tl.04, tilknyttet teknisk drift og stasjonsgruppen, blir lagt ned eller redusert under dekke av å bli koblet sammen med arbeidsplasser ved den allerede pågående utbygging av Svartisen-anleggene i Meløy?
Det er egentlig her stikkordet ligger: Hva er det man snakker om når 32 arbeidsplasser nevnes? Det er tydelig at Statkraft og departementet har ulik tolkning av når arbeidsplassene skal komme, hva de skal inneholde, og hva de skal erstatte.
Statsråd Jens Stoltenberg: Vi snakker om 32 varige arbeidsplasser som skal lokaliseres til Meløy kommune når anleggsperioden er over. Det er en forutsetning for hele håndteringen av saken, og den står vi ved.
Vi har ikke spesifisert akkurat hva slags type arbeidsplasser, men det som Statkraft selv har redegjort for, er at arbeidsoppgaver knyttet til stasjonsgruppen og den tekniske driftsenheten i Glomfjord er blant de arbeidsplassene som kan være aktuelle. Når 32 arbeidsplasser var mindre enn det som opprinnelig var forutsatt, ble til gjengjeld næringsfondet til Meløy kommune økt. Det er den pakken med økt næringsfond og 32 arbeidsplasser som vi står ved.