Stortinget - Møte onsdag den 2. mars 1994
Spørsmål 19
Ellen Chr. Christiansen (Frp): Jeg har følgende spørsmål til justisministeren:
Tagging er etter hvert blitt et stort problem i Oslo, og ikke minst de siste ukene har det flere steder vært en merkbar opptrapping av taggernes virksomhet.
Hva vil justisministeren gjøre for å stoppe det økende hærverket på annenmanns eiendom?
Statsråd Grete Faremo: Hærverk i form av såkalt tagging og graffiti er overveiende et storbyproblem, og her i landet har Oslo vært spesielt utsatt. Hærverket har særlig gått ut over T-banevogner, T-banestasjoner og skoler.
Oslo politikammer opplyser at hærverket stort sett utføres av guttegjenger i alderen 14 til 18 år, og at det såkalte taggermiljøet i Oslo teller mellom 50 og 80 ungdommer, som er meget aktive. Omfanget har økt betydelig i 1994.
Strafferettslig anses tagging som skadeverk, som rammes av straffeloven § 291. Ofte er skadeverkene så omfattende at bestemmelsen i straffeloven § 292, om grovt skadeverk, kommer til anvendelse.
Straffen for denne typen kriminalitet er bøter eller fengsel, ved siden av at erstatning også kan idømmes. I de grovere tilfellene, hvor ubetinget fengsel kan idømmes, kan det være aktuelt med samfunnstjeneste som alternativ til fengsel. Konfliktrådsbehandling er aktuelt i de mindre alvorlige tilfellene, når ubetinget fengsel ikke kan idømmes. Både samfunnstjeneste og konfliktrådsbehandling er etter min oppfatning sentrale reaksjonsformer i disse sakene, fordi det er viktig at ungdommene pålegges å gjøre opp for seg. Jeg vil heller ikke utelukke at det kan være aktuelt å se nærmere på foreldrenes erstatningsansvar. Når barn og ungdom ødelegger for så store summer som det her er snakk om, er det ikke uten videre gitt at foreldrenes økonomiske ansvar skal være så begrenset som tilfellet er i dag.
Ved henvendelse til politimesteren i Oslo har jeg fått bekreftet at politikammeret tar det økende hærverket på dette området meget alvorlig. Dette illustreres ved at politikammeret i de to foregående ukene har pågrepet hele 30 ungdommer. To av dem er varetektsfengslet. Pågripelsene er resultat av aktiv spaning og etterforskning. Politimesteren opplyser at både Stovner politistasjon og Majorstua politistasjon har øremerket etterforskere som samkjører anmeldelser og etterforskning på dette området. Politiets spaningsgrupper har i tillegg særlig oppmerksomhet rettet mot hærverksaktiviteten. Resultatet av politiets arbeid blir nå særskilt omtalt i de daglige aktivitetsrapportene til politikammerets ledelse.
I oppslag i Arbeiderbladet onsdag den 23. februar blir det fremholdt at påtalemyndigheten ilegger altfor lave bøter for tagging. Jeg har merket meg at riksadvokaten vil vurdere straffenivået med utgangspunkt i det omfang og alvor taggingen nå har fått. Jeg ser positivt på et slikt initiativ.
En stor andel av de såkalte taggerne er under den kriminelle lavalder, og kan derfor ikke møtes med vanlige strafferettslige reaksjoner. Politimesteren opplyser at de satser på å reagere raskt og konsekvent overfor denne gruppen: Mindreårige blir fratatt sprayflasker og kjørt hjem. Politiet følger opp med samtale med foreldrene og arbeider også aktivt i forhold til skolene og barnevernet. De såkalte skolefadderordningene som er opprettet ved de mest utsatte skolene, fungerer godt i dette arbeidet.
Hærverk i form av tagging kan ikke bekjempes av politiet alene. Det er nødvendig med nært samarbeid mellom politi, hjem, skole og kommunale myndigheter. I den forbindelse er jeg glad for det sterke engasjementet som Oslo kommune viser for bedre samordning og styrket innsats. Dette borger for en god helhetlig innsats der politikammeret bør og vil være en sentral medspiller. Jeg vil derfor aktivt støtte og bygge opp under de tiltak som nå er i gang, og det helt nødvendige samarbeid mellom alle berørte parter.
Ellen Chr. Christiansen (Frp): Jeg takker justisministeren for svaret og orienteringen om de tiltakene som er i gang. Jeg har imidlertid også merket meg uttalelse fra taggere, folk i miljøet som bedriver dette hærverket, og som sier at det ikke er så farlig om de blir innbrakt, for de kan bare siktes for det ene spraymaleriet de tas for akkurat der og da. Og det er klart at hvis det er så vanskelig som taggerne mener det er for politiet å få hengt noe på dem, så er det vanskelig å få stoppet aktiviteten bare ved dagens ordninger. Hvis det kun dreier seg om et sted mellom 50 og 80 aktive, ville jeg tro at det burde være mulig å rydde skikkelig opp, dersom man ønsket det. Jeg lurer derfor på om justisministeren vil ta noe direkte initiativ for å statuere eksempler: gå inn for å øke strafferammen, gå inn for samfunnstjeneste for langt mindre tilfeller av skadeverk enn det som gjøres i dag, at det ikke behøver å være så alvorlig at det kommer inn under lovens bestemmelser for samfunnstjenester før man kan sette unge mennesker på 15 - 16 år til å rydde opp etter seg.
Statsråd Grete Faremo: Jeg har gjort rede for tiltak som er i gang, og har med det også redegjort for en betydelig opptrapping bare i løpet av de siste ukene. Og fra justisministerens side er det tatt initiativ til enda tettere kontakt mellom Oslo kommune ved byrådet og Oslo politikammer. Det skal holdes et møte kommende mandag blant annet om dette. Men utgangspunktet er selvsagt at skyld må bevises, og de forhold man er tiltalt for, må også være belagt med så mye bevis at det holder i en rettssak. Dette er ikke forhold av en slik art at man ikke må legge vanlige straffeprosessuelle regler til grunn eller lov om konfliktråd, bare slik at det er sagt.
I tillegg til dette aktive miljøet ser jeg med stor bekymring også på det rekrutteringspotensialet man har i dette miljøet, og det må ha spesiell oppmerksomhet.
Ellen Chr. Christiansen (Frp): Jeg er selvfølgelig helt enig med justisministeren i at man må legge generelle og vanlige rettsprinsipper til grunn. Men hvis loven og bestemmelsene er slik utformet nå at det er vanskelig å reagere skikkelig sånn at man får satt en støkk i miljøet, er det kanskje på tide å vurdere om man bør gjøre noe også med reglene.
Det er slik at mange får eiendommen sin ødelagt, får nedsprayet bilene sine, nedsprayet bygningene sine. Rehabilitering av enkelte bygårder for tusenvis av kroner blir ødelagt. Jeg skjønner at vanlige mennesker oppfatter det slik at de har krav på beskyttelse av liv og eiendom fra staten - og det er Regjeringens ansvar. Og dersom intet skjer, dersom dette fortsetter på det nivået det er i dag, ser ikke da justisministeren fare for at enkelte mennesker blir så provosert at de tar saken i egne hender, og at man risikerer å få en form for borgervern som går rundt og prøver å stoppe taggerne? Jeg vil gjerne ha en kommentar fra justisministeren på om ikke den faren er ganske reell hvis ikke noe skjer ganske snart.
Statsråd Grete Faremo: Representanten Christiansen brukte uttrykket « dersom intet skjer ». Det skjer utrolig mye på dette området nå ved at både Oslo kommune og politikammeret trapper opp innsatsen. Og fra justisministerens side vil denne saken bli fulgt opp meget nøye, for det er nødvendig å ta skikkelig tak i dette problemet for å hindre at det utvikler seg. Tvert imot, vi må få det bort. Betydelige ressurser settes inn, og jeg har da gått gjennom hva det fra min side er aktuelt å gjøre. I tillegg til hva man gjør på den forebyggende siden, vil det altså bli fulgt opp med betydelige ressurser både på etterforsknings- og spaningssiden. Og fra Riksadvokatens side har det oppmerksomhet hvilke strafferammer og reaksjoner for øvrig som skal brukes i disse tilfellene. Samlet innsats tror jeg faktisk her vil kunne gi betydelige resultater.