Stortinget - Møte onsdag den 9. februar 1994
Spørsmål 3
Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg har følgende spørsmål til utenriksministeren:
« Sea Shepherd » har slått til igjen i Norge. Natt til mandag 24. januar 1994 ble det utført en sabotasjeaksjon mot hvalfangstskuta « Senet » i Slevikkilen. Denne organisasjonen foretar terrorlignende sabotasje og har tidligere i vinter kommet med flere trusler om å senke norske hvalfangstskuter.
Hva vil Regjeringen gjøre med saken?
Utenriksminister Bjørn Tore Godal: Regjeringen ser svært alvorlig på de aksjoner « Sea Shepherd » har gjennomført mot norske hvalfangstskuter, og faren for nye angrep mot norske fartøyer.
Når en slik forbrytelse er begått, vil den på vanlig måte bli gjort til gjenstand for etterforskning og behandling av påtalemyndigheten og domstolene.
Dette har allerede skjedd i forbindelse med angrepet på hvalfangstskuten « Nybræna » i Lofoten den 26. desember 1992. Her er det tatt ut tiltale mot lederen for « Sea Shepherd », Paul Watson, og hans to medhjelpere. Tiltalebeslutningen er forkynt for de tiltalte, og de vil nå bli stevnet til å møte for norsk domstol den 30. mai i år.
Når det gjelder den siste aksjonen, mot « Senet », den 24. januar i år, pågår fortsatt etterforskningen.
I begge sakene har vi mottatt verdifull bistand fra amerikanske myndigheter. I tillegg har den norske regjering bedt amerikanske myndigheter om å ta de skritt som er nødvendige for å bringe « Sea Shepherd »s ulovlige virksomhet til opphør. Denne anmodning er nå til vurdering i USA.
I tillegg til de rettslige og diplomatiske skritt jeg allerede har nevnt, vil myndighetene fortløpende vurdere hvilke andre tiltak det kan være aktuelt å iverksette for å beskytte lovlig virksomhet.
Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker utenriksministeren for svaret.
Effektiv jobbing reddet « Senet » fra å gå ned. Skipperen sier at det ble tatt forholdsregler, og at båten ble flyttet daglig for å holde seg skjult. Man fikk tips, blant annet fra Sverige, om at aksjonister fra andre siden av Kjølen kunne slå til. Etter at sabotasjen var foretatt, ble det fakset en pressemelding inn om at « Sea Shepherd » stod bak. Dette bekreftet utenriksministeren var til etterforskning. Han var også inne på « Nybræna »-saken.
Det man spør seg om i hvalfangstkretser, er om det i amerikansk lovgivning finnes hjemmel for at organisasjoner registrert i USA kan senke fartøyer på åpent hav eller i havn. Etter hendelsen med « Nybræna » hadde Høge Nord Alliansen noen spørsmål til den amerikanske ambassaden og også til Bill Clinton, som var presidentkandidat på den tiden, men de fikk ikke noe svar. Mener utenriksministeren det er realistisk at man ved den henvendelsen som Regjeringen nå har gjort til amerikanske myndigheter, vil få et konkret svar som virkelig betyr noe i denne saken?
Utenriksminister Bjørn Tore Godal: Ja, vi har god tro på at våre kontakter med amerikanske myndigheter, både på det rettslige, politimessige plan - om jeg så må si - og på det diplomatiske plan vil gi positive resultater. Jeg er ingen intim kjenner av amerikansk rett, men jeg tror jeg tar på strak arm følgende uttalelse: Det finnes selvsagt ingen hjemmel i amerikansk rett for å senke skuter i lovlig virksomhet i andre land, verken på det åpne hav eller i andre staters territorialfarvann. Det tror jeg nok er et enkelt spørsmål å besvare.
Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker utenriksministeren for tilleggssvaret.
Det har for en tid tilbake vært mye fokusert på norsk hvalfangst i USA, og enkelte organisasjoner og også politikere har vært opptatt av spørsmålet om eventuelt å innføre sanksjoner mot Norge. Mener utenriksministeren dette fortsatt er aktuelt, og at man er like opptatt av denne saken i USA på forskjellige plan nå som tidligere?
Utenriksminister Bjørn Tore Godal: Ja, jeg tror man fortsatt er opptatt av disse spørsmålene i USA. Men jeg har samtidig en følelse av at saken er inne i et leie hvor det skal lykkes Norge å få fram de rent vitenskapelige opplysninger som ligger til grunn for norsk politikk på dette området.