Stortinget - Møte onsdag den 2. februar 1994
Spørsmål 5
Paul Chaffey (SV): Jeg vil be miljøvernministeren besvare følgende spørsmål:
For å møte konkurransen fra det planlagte kjøpesenteret på Vinterbro i Ås skal det nå også bygges et såkalt storsenter i Ski sentrum.
Hva vil miljøvernministeren gjøre for å stoppe en slik overetablering av kjøpesentre i Follo-regionen?
Statsråd Thorbjørn Berntsen: Det er ikke Regjeringens politikk å gripe direkte regulerende inn i omfanget av denne type virksomheter. Jeg viser i denne sammenheng også til Ot.prp.nr.24 (1993-1994) fra Kommunal- og arbeidsdepartementet som nå ligger til behandling i Stortinget, der det også er fremmet forslag om å oppheve etableringsloven.
Lokalisering av kjøpesentre kan i en viss grad styres gjennom beslutninger om arealbruken. Myndighet til å ta beslutninger om arealbruk er tillagt den enkelte kommune gjennom plan- og bygningsloven. Dette skal skje innenfor de rammer og mål Regjeringen og Stortinget har satt. Når det gjelder lokalisering av kjøpesentre, er Regjeringens politikk omtalt i St.meld.nr.31 (1992-1993), Den regionale planleggingen og arealpolitikken, som ble behandlet i Stortinget gjennom Innst.S.nr.237 (1992-1993). Dette er senere nedfelt i Rikspolitiske retningslinjer for samordnet areal- og transportplanlegging, der det i punkt 3.6 framgår:
Regionale publikumsrettete offentlige eller private servicetilbud skal lokaliseres ut fra en regional helhetsvurdering tilpasset eksisterende og planlagt senter-struktur og kollektivknutepunkter.
Disse retningslinjene skal legges til grunn for planlegging og utøvelse av myndighet etter plan- og bygningsloven. Det er først og fremst fylkeskommunen og statlige myndigheter på fylkesnivået som skal påse at regionale og nasjonale hensyn og interesser blir ivaretatt i dette planarbeidet.
Paul Chaffey (SV): Jeg takker statsråden for svaret.
Etter den salven som kom i Aftenposten fra statsråden for en stund siden om det generelle arbeidet i forhold til forbruksproblematikk, var dette svaret nokså skuffende. Det ble slått fast at Regjeringen ikke ønsker å gripe inn, og miljøvernministeren viser til Ot.prp.nr.24 (1993-1994), som nettopp er lagt fram. Men det det faktisk står der, er:
Etter dei endringane som vart gjennomførte i Plan- og bygningslova ved lov av 11. juni 1993 nr. 85, har Miljøverndepartementet fått dei naudsynte heimlar for å stanse utbyggingstiltak som etter ei gjennomført konsekvensutgreiing synast å medføre uakseptable konsekvensar for samfunnet.
Spørsmålet er om ikke dette medfører uakseptable konsekvenser, når det gjelder både overetablering, at man legger opp til en kraftig økning av privatbilisme, og at dette er et kjøpesenter som skal bygges med den begrunnelsen at det skal konkurrere med et annet planlagt kjøpesenter. Er det en fornuftig bruk av arealer og av samfunnets samlede ressurser?
Statsråd Thorbjørn Berntsen: Som det vel på forskjellige måter har fremgått tidligere, var miljøvernministeren ikke noe særlig tilhenger av Vinterbro-senteret, for det er jo den type senter som blir bygd utenom de naturlige eksisterende sentrumsfunksjoner, som skaper økt trafikk. Jeg holdt på å si at hadde dette kommet i omvendt rekkefølge, hadde det vært riktig. Hvis man skulle bygge et storsenter, ville det være mer naturlig å bygge det i Ski sentrum, som ikke ville være til de grader trafikkskapende, enn å bygge det utenfor bysenteret. Det er det som er kjernen i hele den politikken.
Nå ble jo Vinterbro-senteret etablert på et tidspunkt da iallfall miljøvernmyndighetene ikke hadde - og det har de i og for seg heller ikke nå - legale virkemidler til å stoppe en slik sak dersom man ikke kunne påberope seg helt alvorlige nasjonale interesser. Det vil jo da selvfølgelig bli en svær diskusjon hvorvidt etableringen av et slikt kjøpesenter på Vinterbro er en sak av store nasjonale dimensjoner. (Presidenten klubber.) Men saken var behandlet så langt at det på det tidspunktet ikke forelå noen muligheter for å stanse denne utbyggingen - dvs det var jo snakk om å videreutvikle noen bygninger som allerede stod der. Det hører også med til historien.
Presidenten: Presidenten vil understreke at ettminuttsbegrensningen også gjelder for statsråder.
Paul Chaffey (SV): Miljøvernministeren viser nok en gang at han ser problemet. Det gjør han veldig ofte, og veldig ofte har han også sett det såpass klart at han kan gi uttrykk for ganske sterke meninger i avisene om det.
Det er altså Thorbjørn Berntsen som nå har reist en nokså bred debatt om forholdet mellom forbruksvekst i vår del av verden og en global fattigdomsutvikling. En diskusjon om enkeltkjøpesentre er selvfølgelig en meget liten del av det, men det er likevel en del av det, for det å etablere sentre som legger opp til et økt forbruk, i områder hvor det allerede er overetablering og i områder der en må regne med at de som taper, er sentrumsområdene, er jo en meget dårlig miljøpolitikk. Det hjelper lite å si til avisene at utviklingen går feil vei hvis man ikke har til hensikt å gjøre noe med det.
Mitt spørsmål er: Hva er det miljøvernministeren har tenkt å gjøre for å unngå denne type situasjoner i framtida?
Statsråd Thorbjørn Berntsen: Jeg tror ikke at det i overskuelig tid kommer til å bli miljøvernministerens oppgave å bestemme for eksempel hvor forretninger skal lokaliseres, hva slags forretninger og hvor mange.
Når det gjelder å bedømme slike spørsmål, er det først og fremst i arealdelen av kommuneplanene og de kommunale reguleringsplanene man i utgangspunktet må bygge dette inn. Det som vi har sagt når det gjelder bygging av kjøpesentre, er at en først og fremst må unngå det langs de store motorveiene, fordi det er veldig trafikkskapende. Det fører også til uttynning av sentrumsområder i eksisterende tettområder og har således en negativ virkning også på den måten. Det er derfor ikke sikkert at det som nå skjer på Ski, er så galt som det kanskje kan se ut til i første omgang, nemlig at man får bevart et levende sentrumsområde og kanskje til og med redusert bilbruken i området.