Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 26. januar 1994

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 22

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg har følgende spørsmål til administrasjonsministeren:

Det utvikles et pris- og kravnivå til OL-turistene som kan få store negative konsekvenser for Norge som turistland i fremtiden.

Hva kan Regjeringen bidra med for at Norge ikke skal få ødelagt sitt rykte blant utenlandske turister?

Statsråd Nils Olav Totland: Konkurransemyndighetene har de siste årene foretatt en systematisk registrering av prisutviklingen i Lillehammer-området. Prisene for serverings- og overnattingssteder har steget med 0,4 pst. siden november 1993. Prisnivået i regionen ser ikke ut til å være noe særlig forskjellig fra prisnivået ellers i landet. Oppslag i media har trukket fram enkelteksempler på høye priser som feilaktig kan gi inntrykk av et generelt høyt prisnivå. Undersøkelsen viser imidlertid at det er store prisforskjeller mellom likeverdige serverings- og overnattingssteder.

Konkurransemyndighetene har overfor de aktuelle kommunene pekt på at forholdene bør legges til rette slik at man under lekene har et økt tilbud av serverings- og overnattingssteder. Under OL vil det i tillegg til de permanente stedene være en rekke midlertidige steder, slik at publikum vil ha mange tilbud å velge mellom.

En annen forutsetning for at prisene holdes på et rimelig nivå er at etterspørrerne er bevisste på hva de vil ha, og at de er kjent med de tilbud som foreligger. Administrasjonsdepartementet har i denne forbindelse vedtatt forskrift om prisopplysning for overnattings- og serveringssteder. Forskriften trådte i kraft den 1. januar 1994. Prisopplysningsforskriften gjelder generelt for slike steder, men OL på Lillehammer var en vesentlig årsak til at den ble iverksatt fra årsskiftet.

For å gjøre etterspørrerne mer prisbevisste har konkurransemyndighetene også utarbeidet en plan om hvordan informasjonen fra deres side skal formidles i forbindelse med OL. Et viktig budskap fram mot OL er at det er store prisforskjeller, og at det lønner seg å sjekke prisene. Det vil bli brukt ulike tiltak og kanaler, og informasjonen vil rette seg både mot publikum og journalister.

Jeg mener at ovennevnte forhold så langt tilsier at det ikke er aktuelt med prisreguleringstiltak nå, men jeg vil understreke at man har beredskap for en eventuell prisregulering, og at dette vil bli løpende vurdert.

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg har forståelse for at handels- og servicenæringene forholder seg til markedet og utnytter mulighetene. Men når det er sagt, er det viktig at bedriftene går i seg selv og ikke legger seg på en linje som er åpenbart urimelig sett fra turistens side.

Vi har både et kortsiktig og et langsiktig marked, og tar man ikke det med i kalkulasjonene, kan det slå hardt tilbake på disse bedriftene og på samme bedrifter over hele landet etter at Lillehammer-OL er avsluttet.

Nå kom statsråden inn på at det kan iverksettes forskjellige tiltak, og det er jo bra, selv om jeg ut fra mitt ståsted ikke ønsker noen reguleringer.

Men så er det en annen sak: Lillehammer sentrum blir fullstendig stengt for vanlig trafikk mellom kl. 06.00 og 21.00 i OL-perioden. Deretter får dagligvarebutikkene ha åpent kun én time, og man frykter kaos og kamp om melk og brød. Søknad om å få holde åpent til midnatt er avslått. Har ikke myndighetene et ansvar for at befolkning og turister gis akseptable ordninger, og at det ikke bare er prisene som er i orden?

Statsråd Nils Olav Totland: Jeg forstod spørsmålet slik at det ligger noe inne i forhold til det som kommunale organer skal gi retningslinjene for. Statsråden beklager at han ikke kjenner den siste utvikling akkurat der, men mener å ha lest at fylkesmannen i hvert fall har overprøvd ett vedtak fra formannskapet i Lillehammer hva gjelder butikkåpningstider. Jeg beklager at jeg ikke kan bekrefte akkurat klokkeslettene her, men jeg synes dette er et meget lokalt forhold.

Presidenten: Sak nr. 1 er dermed ferdigbehandlet.

: