Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 19. januar 1994

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 5

Anneliese Dørum (A): Jeg vil få stille følgende spørsmål til kommunal- og arbeidsministeren:

En rengjøringsbedrift i Bærum har fått betydelige oppdrag av Bærum kommune, til tross for at firmaet er begjært tvangsoppløst og ikke har levert godkjente regnskaper til Brønnøysundregistrene siden 1991.

Hva vil statsråden gjøre for å forhindre at offentlige institusjoner inngår kontrakter med renholdsbedrifter som bryter med gjeldende lover og retningslinjer?

Statsråd Gunnar Berge: Regjeringen engasjerer seg på en rekke områder for å bekjempe en usunn utvikling i arbeidslivet.

Kommunal- og arbeidsdepartementet nedsatte våren 1992 en arbeidsgruppe med blant annet representanter fra partene for å se på forholdene i renholdsbransjen. Gruppen konkluderte med at det skulle etableres en frivillig godkjenningsordning sammensatt av representanter fra partene og ledet av en person med dommerkompetanse. Ordningen går ut på at godkjenningsnemnda sjekker at firmaene overholder de lover og regler som gjelder på området.

I tilknytning til godkjenningsordningen skulle det videre etableres et informasjons- og bedriftsutviklingsprosjekt for å bevisstgjøre bransjen, samtidig som det skulle arbeides for at kjøpere av renholdstjenester skal etterspørre firmaer med godkjenning når de vurderer de forskjellige tilbud. Norsk Arbeidsmandsforbund og Servicebedriftenes Landsforening har gått sammen om den praktiske gjennomføringen av prosjektet. Ordningen er nå operativ, og Kommunal- og arbeidsdepartementet ser positivt på prosjektet som har til formål å hindre svart arbeid, sikre en positiv utvikling av arbeidsmiljøet og skape like konkurransevilkår. Departementet har derfor også støttet prosjektet økonomisk.

Jeg vil arbeide for at staten skal etterspørre firmaer som er godkjent, ved kjøp av renholdstjenester. Kjøp av renholdstjenester i kommunene tilligger den enkelte kommune. Etter hvert som ordningen blir kjent, antar jeg at også kommunene vil etterspørre godkjente bedrifter. En slik godkjenning vil også lette kontrollarbeidet for dem som står for innkjøp av renholdstjenester i kommunene.

Anneliese Dørum (A): Jeg takker statsråden for svaret. Det er positivt at departementet nå vil sørge for at staten vil etterspørre renholdsfirmaer som er godkjent av Arbeidsmandsforbundet og Servicebedriftenes Landsforening gjennom godkjenningsnemnda og prosjekt « Ren utvikling ». Det er viktig at det snarest blir gitt skriftlige pålegg til alle statens innkjøpere av renholdstjenester om å etterspørre bedrifter med godkjenningsstempel fra prosjektet « Ren utvikling ». På denne måten håper jeg det vil bli større sikkerhet for at tilsvarende pinlige episoder ikke skjer igjen. Selv om statsråden ikke har instruksjonsmyndighet overfor kommunene, er det viktig at også de følger samme praksis. Hvordan kan staten medvirke til det?

Statsråd Gunnar Berge: Når det gjelder spørsmålet om skriftlig pålegg til alle statlige bedrifter - og kanskje en også kunne føye til institusjoner - om å bruke godkjente bedrifter, så er det et spørsmål som jeg vil ta opp med administrasjonsministeren, som er ansvarlig på dette området. Men jeg tror neppe det er noen uenighet i denne saken om at det kan være hensiktsmessig.

Når det gjelder forholdet til kommunene, så er spørsmålet litt mer komplisert. Som jeg sa i mitt første svar, har ikke Regjeringen eller Kommunaldepartementet instruksjonsmyndighet direkte i forhold til kommunene. Sjøl om representanten Anneliese Dørum og jeg har færre partifeller i Bærum kommunestyre enn vi kunne ønske, så har vi noen, og det kunne kanskje være et alternativ, i hvert fall i dette konkrete tilfellet, at det ble tatt et tilsvarende initiativ som det representanten Anneliese Dørum har tatt i Stortinget, i Bærum kommunestyre, for å få belyst den konkrete saken som er berørt i spørsmålet fra spørsmålsstilleren.

Anneliese Dørum (A): Jeg regner med at det vil bli tatt et slikt initiativ i Bærum kommunestyre. Men det er mange eksempler på at statlige og kommunale etater og institusjoner kjøper tjenester av firmaer som driver ulovlig, og det gjelder ikke bare renholdsbransjen. I gårsdagens utgave av Dagens Næringsliv går det fram at en betydelig leverandør til Statens vegvesen er satt under full etterforskning av økonomiavsnittet ved Trondheim politikammer. Firmaet skal blant annet ha vært involvert i seks konkurser. Vil statsråden se på hva som kan gjøres for å hindre at slike forhold oppstår?

Statsråd Gunnar Berge: Ja, jeg kan bare bekrefte at dette er spørsmål som opptar Regjeringen sterkt, og det er også gjennomført en rekke tiltak for å hindre at slike situasjoner oppstår. Blant annet kan jeg nevne at det er tatt inn en klausul i alle kontrakter som staten inngår med entreprenører som utfører anbud og oppdrag for staten, om at en bare skal betjene seg av underentreprenører som har sitt forhold i orden - for å si det på den måten. Når det allikevel oppstår enkelte slike tilfeller som representanten Anneliese Dørum her nevnte et eksempel på, kan jeg bare beklage det, og jeg går ut fra at det vil bli undersøkt nærmere. Men kontinuerlig er vi på jakt etter å avdekke uheldige forhold, og jeg tror at etter hvert vil de tiltak som nå er satt i verk, som er ganske mange i sum, også ha sin virkning og bidra til at vi alt i alt får rensligere forhold.

: