Stortinget - Møte onsdag den 15. desember 1993
Spørsmål 8
Kjell Magne Bondevik (KrF): Jeg tillater meg på vegne av representanten Hilde Frafjord Johnson å stille følgende spørsmål til miljøvernministeren:
Øksendalsøra er blant annet av Riksantikvaren, Direktoratet for naturforvaltning og andre faginstanser karakterisert som svært verneverdig. Departementet har tidligere unntatt deler av området fra regulering. Forslag om utbygging også av disse arealene har i lang tid ligget på statsrådens bord.
Vil statsråden nå avklare saken og sørge for vern av dette unike natur- og kulturområdet?
Statsråd Thorbjørn Berntsen: Jeg beklager at saken har tatt lang tid, både med hensyn til selve planarbeidet i kommunen og i miljøforvaltningen. Jeg skal forklare dette nærmere, idet jeg ut fra den framdrift vi følger, tar sikte på å få saken endelig avgjort i midten av januar 1994.
Miljøverndepartementet har under behandling henvendelser fra Riksantikvaren og Direktoratet for naturforvaltning av henholdsvis 7. og 8. desember 1992, hvor direktoratene ber departementet om å gjøre endringer i eller oppheve reguleringsplaner for Øksendalsøra i Sunndal kommune.
Henvendelsene gjelder dels reguleringsplan for Øksendalsøra, som, med unntak for småbåthavn, ble stadfestet av departementet 27. november 1990, og dels reguleringsplan for den gjenværende delen med en redusert og justert småbåthavn, som ble enstemmig vedtatt og egengodkjent av kommunestyret den 18. juni 1992.
De to reguleringsplanene bygger på Sunndal kommunes kommuneplan med tilhørende arealdel, soneplan Øksendal egengodkjent av kommunestyret den 30. august 1989. Planene erstatter en tidligere reguleringsplan fra 1954. Både denne reguleringsplanen og kommuneplanens arealdel legger ut de aktuelle arealene til byggeformål, mens de to nye reguleringsplanene i hovedsak angir henholdsvis verneverdig boligområde og jordbruk.
Initiativet til de nye reguleringsplanene ble opprinnelig tatt av fylkeskonservatoren. Kommunen synes i de 12-14 årene planarbeidet har pågått, å ha forholdt seg korrekt til de innspill statlige og fylkeskommunale fagmyndigheter har kommet med. Samtidig har det de senere år skjedd store endringer i samfunnets syn på bevaring av slike kulturmiljøer som det gamle strandstedet Øksendalsøra. Det samme gjelder for de stadig mer sjeldne naturverdier som er knyttet til godt bevarte elveos som Usmas utløp ved Øksendalsøra. I de siste årene har også lokale krefter arbeidet for å få endret de planene kommunen har utarbeidet.
Etter plan- og bygningsloven skal nasjonale interesser meldes i forkant av og bringes inn mens et kommunalt planarbeid pågår. Det gjelder også regler for når og på hvilket grunnlag departementet kan oppheve eller endre planer.
Jeg vil på dette grunnlag gjennomgå direktoratenes henvendelse. Jeg har samtidig overfor disse innskjerpet hvilke spilleregler og frister som skal holdes, idet begge de to nevnte direktorater intervenerte i denne saken etter at lovens fastsatte frister var utløpt.
Kjell Magne Bondevik (KrF): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg hadde håpet at han nå var beredt til å skjære gjennom etter lang tids saksbehandling, men vi fikk i hvert fall en tidsangivelse - avgjørelsen skal tas innen midten av januar, altså om en måneds tid. En kan altså da se fram til en avgjørelse og slutt på en lang usikkerhet, som har skapt stor strid også lokalt.
Det dreier seg, som statsråden sa, om to reguleringsplaner som vil gripe inn i henholdsvis et unikt bygningsmiljø og et verneverdig elvedelta. NORTRA sa i 1990 at Øksendalsøra er Norges best bevarte tettsted, og Riksantikvaren har betegnet det som et av Norges 20 vakreste tettsteder. Om elvedeltaet vet vi at Øksendalsøra er et av de tre-fire gjenværende i Møre og Romsdal, og departementet har selv unntatt de aktuelle områdene tidligere fra regulering på grunn av denne bevaringsverdien. Statsråden har fått entydige råd fra blant annet Riksantikvaren, Direktoratet for naturforvaltning, fylkesmannens miljøvernavdeling, Statens kulturminneråd, Statens naturforvaltningsråd, fylkeskonservator og kulturutvalg i Møre og Romsdal.
Vil statsråden legge stor vekt på disse entydige miljøvernråd når han skal avgjøre saken?
Statsråd Thorbjørn Berntsen: På det siste spørsmålet vil jeg selvfølgelig svare ja. Det skulle bare mangle at statsråden ikke la vekt på de råd han fikk fra sine egne faginstanser i saken. Men jeg må komme med et hjertesukk, og det gjelder både mine egne faginstanser - selv om det ikke skjer så ofte - og alle andre: Vi har nå spilleregler i plan- og bygningsloven og annet lovverk, og det er veldig viktig at de spillereglene blir fulgt, slik at ikke statsråden og departementet stadig vekk blir tvunget til å gripe inn i saker hvor den formelle saksbehandlingen er korrekt, og overkjøre et arbeid som kommunestyret har gjort og gjort korrekt i mange, mange år.
Jeg er også av den oppfatning at dette er en veldig viktig miljøsak, og vil selvfølgelig nå slik saken ligger, vurdere den ut fra slike synsvinkler.
Det skal være en befaring umiddelbart på nyåret, og vi regner som sagt med å få en endelig avklaring i midten av januar for å bli ferdig med dette en gang for alle.
Kjell Magne Bondevik (KrF): Det er godt mulig at det kan ha vært gjort enkelte saksbehandlingsfeil her, men jeg håper ikke det avholder statsråden fra å ta et miljøvernmessig riktig standpunkt, som jo er hans ansvar uansett.
Etter hva jeg har fått opplyst, vedtok kommunestyret i Sunndal reguleringsplanene for området uten først å innhente uttalelser fra fylkesmannens miljøvernavdeling, som ellers ville ha reist innsigelser mot planforslaget. Dette blir understreket av Direktoratet for naturforvaltning, som ber departementet om at dette ikke må gå på bekostning av selve saken.
Riksantikvaren har fremholdt at plan- og bygningsloven kan brukes for å sikre vern av Øksendalsøra. Direktoratet for naturforvaltning har pekt på det prinsipielt viktige i at plan- og bygningsloven benyttes i denne saken som et verktøy for å sikre nasjonale natur- og kulturmiljøbestemmelser, og ber om at det vedtas en egen verneplan for området. Dette er et unikt område, både strandområdet og det bygningsmessige området, og jeg vil bare avslutte med å appellere sterkt til statsråden om å legge avgjørende vekt på det når han nå snart tar avgjørelsen.
Statsråd Thorbjørn Berntsen: Selv om det er min egen interne sak - jeg har også reagert på den på behørig måte - misliker jeg selvfølgelig sterkt at direktoratene gjør sine henvendelser til ledelsen i departementet gjennom åpne brev i pressen. Da smaker det for meg litt for mye av misjonering i en bestemt sak, som jeg ikke vil ha noe av. Det er også en del av spillereglene. Jeg har fått sagt fra på reglementert måte, men jeg sier det her også, slik at det skal være helt klart.
Ellers er det riktig at vi har muligheter i plan- og bygningsloven § 18 om å lage en statlig reguleringsplan. Det er i tilfelle det som blir aktuelt hvis vi nå kommer til at det er riktig å gå inn med strengere vernetiltak enn det som ligger i de nåværende bestemmelsene.