Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 8. desember 1993

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 5

Børre Rønningen (SV): Eg vil få stille fylgjande spørsmål til kommunal- og arbeidsministeren:

Vil statsråden medvirke til at permitterte arbeidstakere i Norges Blindeforbund kan få rett til dagpenger under permittering?

Statsråd Gunnar Berge: Praksis i dag er at det ikke kan ytes dagpenger ved permittering i ideelle organisasjoner. Denne praksis bygger på en fortolkning av regelverket som ble fastsatt for en del år siden.

Permitteringer med dagpenger har alltid vært avgrenset til virksomheter som er underlagt ordinære markedsmessige betingelser, dvs hvor selve virksomhetens eksistens er avhengig av produksjon av varer og tjenester. Virksomheter hvor produksjon og oppgaver ikke er underlagt vanlige markedsmessige betingelser, for eksempel offentlig virksomhet, kulturinstitusjoner og ideelle organisasjoner, anses vanligvis ikke berettiget til dagpenger under permittering.

En betingelse for dagpenger ved permittering er, som regelverket uttrykker det, at det er « mangel på arbeid ». I offentlig virksomhet som i ideelle organisasjoner er som oftest arbeidsoppgavene ubegrensede. Økonomi kan imidlertid tvinge så vel offentlig virksomhet som ideelle organisasjoner til å redusere virksomheten. Jeg vil derfor understreke at det kun er « mangel på arbeid » på grunn av de markedsmessige forhold ved virksomhetens ordinære drift som skal tillegges vekt, ikke markedsmessige forhold ved en virksomhet som skal finansiere en ideell organisasjon.

Departementet vil fastholde sin fortolkning av regelverket, som medfører at det ikke kan ytes dagpenger ved permittering i ideelle organisasjoner.

Børre Rønningen (SV): Eg takkar statsråden for svaret. Dagens strenge fortolking av regelverket for ideelle organisasjonar er så vidt eg kjenner til gjort alt i 1984, altså for nærmare ti år sidan. Etter fortolkinga er dagpengar søkt avgrensa til verksemder underlagt ordinære marknadsmessige føresetnader, i hovudsak produksjonsbedrifter.

Fortolkinga er svært streng sett i forhold til dei store og ofte uforutsette endringane som har skjedd mellom anna på lotterimarknaden. Etterspørselen etter til dømes Blindeforbundets varer, loddsalet, svingar sterkt. Marknadsforholda er endra - forhold utafor organisasjonen si kontroll. Det er særleg statens tunge inntreden som aktør og konkurrent som har endra marknadsforholda. Spådomen for dei ideelle organisasjonane knytt til loddsalet er no på mange måtar vekk. Kan ikkje endra marknadssituasjon når det gjeld lotteria definerast som svikt i etterspørsel av varer, og dermed komme inn under dagpengeordninga, eller kan ein ikkje også sjå på dette og få det inn under force majeure på grunn av endringa?

Statsråd Gunnar Berge: Kommunal- og arbeidsdepartementet og arbeidsmarkedsetaten har selvfølgelig på helt objektivt grunnlag foretatt en nøye vurdering av denne saken. Vi har jo også vært kontaktet direkte av Blindeforbundet og andre. Vi har kommet til at å utbetale dagpenger i dette tilfellet ville falle utenfor reglene for dagpenger slik vi tolker disse. Derfor er det heller ikke mulig å gjøre unntak med utgangspunkt i forhold som representanten Børre Rønningen nå nevnte.

Men det kan tilføyes at departementet er i ferd med å foreta en mer omfattende gjennomgang av hele dagpengesystemet. Det vil da ikke være unaturlig om man også ser nærmere på denne type spørsmål, men jeg er redd for at det ikke kan få noen praktiske konsekvenser for Blindeforbundets vedkommende.

: