Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 8. desember 1993

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 45

Tove Kari Viken (Sp):

Jeg hilser med glede Regjeringens satsing på å få 80 pst. av befolkningen røykfri innen år 2000. Spesielt er det viktig at barn får et røykfritt oppvekstmiljø.

Vil statsråden vurdere å øremerke en del av tobakksavgiften til å forebygge røyking?

Statsråd Werner Christie: Jeg er glad for at representanten Tove Kari Viken støtter forslaget til handlingsplan for et tobakksfritt Norge, og er enig i at det er viktig spesielt å sikre barn et røykfritt oppvekstmiljø.

Av de mål som er satt opp i handlingsplanen for arbeidet i 1994, vil jeg i denne sammenheng fremheve to punkter spesielt, nemlig at aldersgrensen for kjøp av tobakk heves fra 16 til 18 år, og at salg av tobakk fra automater stanses.

Dette er viktige punkter i et lovforslag som Regjeringen tar sikte på å fremme tidlig på nyåret. Dette forslaget til endringer i tobakkskadeloven vil også inneholde en rekke andre elementer som alle har til hensikt nettopp å sikre røykfrie miljøer og å legge restriksjoner på salg av tobakk for å hindre at barn og ungdom begynner å røyke.

Videre vil jeg nevne at det er utarbeidet en handlingsplan for røykfrie skoler, som er et viktig ledd i arbeidet med å få alle skoler røykfrie innen 1996. Arbeid rettet mot ungdomsorganisasjonene og Forsvaret er også viktig for å redusere bruk av tobakk blant ungdom, småbarnsforeldre og blivende foreldre.

Regjeringen har prinsipielt inntatt det standpunkt at det er mest hensiktsmessig at staten står fritt med hensyn til å disponere statens inntekter i form av avgifter og andre inntektskilder ut fra konkrete behov innenfor de forskjellige utgiftsområder.

Ut fra min erfaring i forbindelse med budsjettarbeidet er det gode grunner for å holde på dette prinsippet. Det vil neppe medføre fordeler når man ser alle gode formål under ett, at enkelte av dem finansieres ved å øremerke, eller binde, bruken av en spesiell avgift, helt eller delvis. Arbeidet mot tobakkskader danner i denne sammenheng ikke noe unntak.

Men dette forhindrer heller ikke på noen måte at man arbeider for å sikre at forebyggende arbeid mot tobakkskader står i et rimelig forhold til røykeproblemets omfang.

Tove Kari Viken (Sp): Jeg takker statsråden for svaret, men jeg ber likevel statsråden vurdere å øremerke for eksempel 1 pst. av tobakksavgiften til forebyggende arbeid. Økte avgifter aksepteres hvis en vet at de blir brukt til å få ned røykeforbruket. Jeg vil minne om at Tobakkskaderådet hadde en undersøkelse i 1992, hvor 74 pst. av de spurte mente at det var riktig å øke tobakksavgiften hvis de økte inntektene ble øremerket helseformål.

Jeg vil også jamføre dette med den bevillingsavgiften som en har i forhold til brennevin og øl, hvor kommunene selv får avgiften og kan bruke den til forebyggende arbeid og til kontrollfunksjoner.

Når det nå blir satt 18-årsgrense for kjøp av tobakk, trenger kommunene å etablere en ordning der en kan kontrollere at dette blir etterlevd. Hvis ikke er det ikke særlig vits i å ha en sånn grense.

Det andre punktet som jeg er opptatt av, er at en får til avvenningskurs for gravide.

Presidenten: Taletiden er ute.

Tove Kari Viken (Sp): Unnskyld, men kan jeg bare få lov å stille spørsmålet?

Presidenten: Ja.

Tove Kari Viken (Sp): Jeg ber statsråden vurdere dette i forbindelse med den lovendringen som er bebudet.

Statsråd Werner Christie: Vi er godt kjent med WHOs målsetting om at 1 pst. av statens inntekter fra tobakksvarer bør gå til informasjonstiltak på dette området. Vi er selvfølgelig innstilt på å forsøke å nærme oss denne målsettingen. Men jeg vil fastholde at det like gjerne kan skje ved en politisk styrt utvikling som ved en « låst » utvikling, som er mer tilfeldig avhengig av forbruket. Vi mener det er like hensiktsmessig at disse spørsmålene blir ivaretatt gjennom en ordinær budsjettprosess, hvor man har akkurat de samme muligheter som gjennom en bundet, øremerket avgift til å nå målene.

Når det gjelder røykeavvenningskurs for gravide, har alle helsestasjoner blitt tilbudt opplæring i slike røykeavvenningskurs, og alle helsestasjoner vil kunne tilby det. Det forutsetter jeg at de gjør for de gravide som trenger det.

: