Stortinget - Møte onsdag den 8. desember 1993
Spørsmål 34
Fridtjof Frank Gundersen (FrP): Jeg vil rette følgende spørsmål til justisministeren:
I spørretimen 3. november 1993 opplyste justisministeren at det er en prioritert oppgave for Oslo politikammer å etterforske overfallet på blant annet Mogens Glistrup og at allmenne hensyn ville kreve påtale. I VG 24. november 1993 hevdes det at intet er gjort med saken.
Hva vil justisministeren foreta seg for å sikre at politiet prioriterer opprettholdelsen av ytringsfriheten?
Statsråd Grete Faremo: Representanten Gundersen tok også opp denne saken den 3. november 1993, og jeg opplyste da blant annet at Oslo politikammer har saken til etterforskning. Jeg sa videre:
Selv om den volden som ble utøvd, ikke var av alvorlig karakter, har jeg fått opplyst at politikammeret er av den oppfatning at allmenne hensyn vil kreve påtale etter en identifisering av gjerningsmennene.
Det er ikke riktig som representanten Gundersen opplyser at intet er gjort med saken. Tvert imot arbeider Oslo politikammer med den. Politiet har gjennomgått materialet for å identifisere gjerningsmennene og fortsetter etterforskningen. Som kjent tilligger det ikke justisministeren å gripe inn i politiets etterforskning og heller ikke å gi opplysninger om eller kommentarer til en sak under etterforskning.
Fridtjof Frank Gundersen (Frp): Jeg takker statsråden for svaret.
Jeg vil bare peke på at i Verdens Gang opplyses det etter et intervju med Oslo-politiet at de ikke har kapasitet til Glistrup-saken:
Foreløpig har vi ikke gjort noe med anmeldelsen, og det er fordi vi ikke har hatt kapasitet. Vi har for tiden mer enn nok å henge fingrene i
sier politiavdelingssjef Odd Mathisrud ved opplæringsavsnittet på Oslo politikammer, som har fått seg overlatt saken.
Jeg synes det er en faretruende motsetning mellom det som opplyses i Verdens Gang og om hvor lite som er gjort med saken, og justisministerens - jeg måtte forstå henne slik - omtale av at dette er en prioritert sak.