Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 8. desember 1993

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 3

Erling Folkvord (RV): Eg skal få stille følgjande spørsmål:

Norges rolle i Oslo-prosessen og Rigoberta Menchus fredspris, forplikter til oppfølging. For å skape fred i Guatemala må tvangsrekrutteringen til militæret avvikles, sivilpatruljene oppløses og militære overgrep mot befolkningen straffeforfølges. De folkelige organisasjonene må sikres deltakelse i fredsprosessen.

Hvilke konkrete tiltak akter den norske regjeringen å iverksette framover for å bidra til at dette skjer?

Statsråd Bjørn Tore Godal: Norge nyter tillit og respekt fra alle parter som er berørt av konflikten i Guatemala. Dette skyldes den store innsats som er gjort fra private norske organisasjoners side, og jeg vil også understreke i beskjedenhet fra myndighetshold.

En avgjørende milepæl i fredsprosessen var møtet i Oslo i mars 1990 mellom Regjeringen og geriljaorganisasjonen URNG. Siden har Norge kommet med i den såkalte støttegruppen for Guatemala, for øvrig etter initiativ fra URNG. De andre landene i denne gruppen er Mexico, Venezuela, Colombia, Spania og USA.

Fredsprosessen i Guatemala har dessverre vært nokså fastlåst siden i vår. Ny bevegelse forutsetter samarbeid og dialog mellom mange aktører, som nasjonalforsamlingen, kirken, hæren, den sivile sektor, indianerbefolkningen ikke minst og URNG. Norge har sammen med de andre land i støttegruppen forsøkt å bidra til en slik utvikling, og deltok i den forbindelse på et møte i Washington i november arrangert av Det lutherske verdensforbund. Det lutherske verdensforbund Det lutherske verdensforbund. Det lutherske verdensforbund sammen med Kirkens Nødhjelp fortjener honnør for sitt engasjement i fredsprosessen i Guatemala. Fra norsk side ble det gitt økonomisk støtte til Washington-møtet.

Det arbeides i disse dager for et snarlig møte i FNs regi mellom representanter for regjeringen og URNG, slik at fredsforhandlingene kan komme i gang igjen. Vi har tilskyndet dette engasjementet fra FNs side, og vil også i fortsettelsen holde nær kontakt med FN i dette spørsmålet.

Gjennom kontakt med alle berørte parter i konflikten vil Norge arbeide videre for å oppnå fred samt å sikre befolkningens sosiale og demokratiske rettigheter. Partene er kjent med at Norge igjen vil være rede til å bistå på en konkret måte i forhandlingene dersom dette er ønskelig.

Erling Folkvord (RV): Eg takkar for svaret og utgreiinga. Det er slik at i Guatemala finst det mange slags folkelege organisasjonar som har meir eller mindre konfliktfylt forhold til eigne styresmakter, og det er ulike organisasjonar som har forskjellige band og samarbeidsforhold også til organisasjonar i Noreg.

Synest utanriksministeren det vil vere riktig å stille større midlar til rådvelde for norske samarbeidsprosjekt med folkelege organisasjonar i Guatemala? Formålet må da mellom anna vere på den måten å vise at dei folkelege organisasjonane via sine samarbeidspartnarar i Noreg har støtte frå det norske samfunnet, slik at den norske vørdnad som statsråden snakka om, også kan komme til uttrykk og vere direkte hjelp til folkelege organisasjonar som har ein svært utrygg situasjon frå dag til dag.

Statsråd Bjørn Tore Godal: Ja, det kan selvsagt tenkes innenfor de budsjettmessige rammer vi har på dette viktige området. Men jeg vil samtidig framheve at det viktigste nå er jo å få fredsprosessen mellom de direkte involverte parter i landet fram til en positiv konklusjon. Det må være det overordnede politiske mål, selv om jeg som nevnt ikke ser bort fra betydningen av de momenter som representanten nevnte.

Det som er noe av et problem her, er jo at den sittende president som har gitt uttrykk for et genuint ønske om å bedre forholdene i Guatemala, har en særlig vanskelig oppgave siden han ikke kommer fra det tradisjonelle politiske miljø. Han har måttet bruke mye tid og krefter på å plassere seg i forhold til andre maktfaktorer, som representanten var inne på, i det guatemalske samfunn. Og i denne situasjonen tar det tydeligvis tid før fredsprosessen kommer skikkelig i gang.

Vi skal støtte opp både gjennom offentlige initiativer og eventuelt gjennom den type støtte som representanten er ute etter, men det sentrale er den politiske prosessen i landet selv.

Presidenten: Spørsmålene 37, 38 og 39 vil nå bli tatt opp.

: