Stortinget - Møte onsdag den 8. desember 1993
Spørsmål 19
Øystein Djupedal (SV): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:
Det er avdekket at asfaltstøvet fra gatene i Trondheim inneholder asbest. Støvplagen fra vegtrafikken er i seg selv et helse- og miljøproblem, som forsterkes ytterligere ved de nye opplysningene om asbeststøv som har kommet fram.
Hvilke initiativ vil samferdselsministeren ta i den anledning?
Statsråd Kjell Opseth: Statens vegvesen ved Veglaboratoriet utarbeidde i 1975 ein rapport om « Måling av asbeststøv fra asfaltdekker ». I 1988 kom det ein rapport om « Støv fra asfaltveger. Vurdering av helsefare ». SINTEF har også gjort fleire støvgranskingar for Vegdirektoratet.
I samband med desse undersøkingane er det ikkje observert asbestfibrar som tilseier helsefare. Grønstein, som utgjer vesentlege delar av steinen i asfalt i Trondheim, har ein ved studiar ikkje funne krystallformer i som er rekna som helsefarlege.
Etter det eg har fått opplyst kan ikkje grønstein spaltast til helsefarleg asbest. Oppslaget i Adresseavisen i førre veke kan skuldast samanblanding av omgrep ved at det er sett likskapsteikn mellom asbest og det fibrige mineralet i grønstein. Det er det ikkje grunnlag for.
Nye undersøkingar av vegstøv i Trondheim er no foretatt for å vere på den sikre sida i dette spørsmålet. Resultatet tyder på at støvet ikkje inneheld partiklar utover det som er normalt å finne i vegstøv.
Øystein Djupedal (SV): Jeg takker statsråden for svaret og legger merke til at han bagatelliserer problemet. Det er avdekket asbest, senest i miljødirektørens pressemelding i går. Riktignok er mengden av asbest under det som anses for å være helsefarlig, men samtidig er det hevet over tvil at for befolkningen oppleves det som et problem.
I tillegg oppleves den generelle støvplagen i Trondheim som et problem. Med de tørre vintre og høster vi har hatt har støvplagen i Trondheim i høst vært ekstrem. Sju av ti innbyggere i Trondheim sier at støvplagen oppleves som det største helse- og miljøproblem i Trondheim kommune.
Vegtrafikkloven § 7 gir samferdselsministeren anledning til å treffe tiltak for å begrense støvplagen og dermed også begrense utslippene av asbestfiber som kommer fra grønnstein, som samferdselsministeren selv henviste til.
Mitt tilleggsspørsmål til samferdselsministeren er: Vil statsråden vurdere å bruke vegtrafikkloven § 7 for å innføre piggdekkrestriksjoner i Trondheim for å få begrenset støvplagen og dermed asbestproblemet.
Statsråd Kjell Opseth: Eg vil ta avstand frå at samferdselsministeren bagatelliserer dei forhold som er avdekka i Trondheim, men det er heller ikkje grunn til å gjere det til noko meir enn det det er for å skape uro og utryggleik i byen.
Når det gjeld støvplage generelt, er jo det eit anna spørsmål enn det som spørjaren tok utgangspunkt i. Det er ein ting som vi er opptatt av over alt, spesielt i dei større byane. Difor har mellom anna forsking på pigg vore relativt omfattande. Det er greitt at Vegdirektoratet kan bruke og departementet kan bruke § 7 i veglova for å innføre tiltak, men sonevis å forby piggar det trur eg er eit særdeles vanskeleg område, og ein kan spørje seg korleis ein skal greie å handtere slikt påbod.
Øystein Djupedal (SV): Jeg takker igjen statsråden for svaret. Det er riktig at støvplagen er et generelt problem, asbestproblematikken er en bit av det samme. Asbestverdiene er under det som betraktes som helsefarlig, men det er hevet over tvil at det finnes asbest og det er hevet over tvil at det representerer en trussel, i hvert fall i folks oppfatning av det. Mitt ønske er ikke å gjøre situasjonen mer dramatisk enn den rent faktisk er, men det er altså tilfelle at de aller fleste trondheimere opplever støvplagen på tørre høstdager og tørre vinterdager som et stort problem. I Elgeseter gate som går midt gjennom byen, har det i samtlige dager i november vært målt støvverdier over det direktoratet selv anbefaler. Dette er et problem for trondheimerne og det blir et forsterket problem når det avdekkes at det er asbest i støvet.
Jeg vil gjerne stille spørsmålet på nytt: Vil Statsråden vurdere tiltak, det kan være piggdekkforbud, det kan være andre tiltak, det kan være omasfaltering av veiene, for at det problemet skal minimaliseres og at en må få skapt større ro hos befolkningen i Trondheim.
Statsråd Kjell Opseth: Den største roa og det som kan skje raskast, er jo at ein slår fast at det er ikkje asbeststøv i den forstand vi forbind med asbest i vegstøv i frå Trondheim. Det fortel dei rapportar vi har at er realiteten, og dersom vi kunne bli samde om det, ville det roa folk i Trondheim relativt raskt.
Når det gjeld støvplagen generelt, så er det noe som opptek oss til ei kvar tid, og totalforbod mot piggar hadde vore innført dersom det hadde vore i trafikktryggleiken sitt teikn over alt i landet. Det er det ikkje, difor må vi gå andre vegar. Eg skulle ønskje at stadig fleire i dei områda der det er mogeleg, og mellom anna i dei store byane, kjørte piggfritt, altså på heilårsdekk.