Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 8. desember 1993

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 1

Vegard Bye (SV): Jeg har følgende spørsmål til fungerende utenriksminister:

Valgene i El Salvador i mars 1994 er avgjørende for landets demokratiske framtid. Dødsskvadroner og mediemonopol truer mulighetene for et fritt valg.

Vil Norge forsterke sin støtte til valgprosessen, for eksempel gjennom langvarig nærvær av norske valgobservatører og økonomisk støtte som sikrer at også opposisjonen får framført sitt budskap?

Statsråd Bjørn Tore Godal: Valgene i El Salvador i mars 1994 er avgjørende for landets demokratiske framtid.

Norge er allerede inne med omfattende støtte til så vel valgene som til forsoningsprosessen i landet. Av særlig betydning er den bistand Norge gir til akademiet som utdanner det nye sivile politiet, rekruttert fra både geriljabevegelsen FMLN og hæren.

Norge har også gitt bistand til valgrådet, som har ansvaret for velgerregistrering og utstedelse av valgkort. Vi har også gitt og vil gi ny støtte til en rekke andre valgforberedende aktiviteter blant annet i regi av Landsorganisasjonen i Norge. Total bistand for El Salvador i 1993 vil bli ca. 28 millioner norske kr.

Valgene i El Salvador vil være godt dekket av valgobservatører, ikke minst som følge av FN-organisasjonen ONUSALs nærvær. Vi vil på norsk side støtte opp om ONUSAL i denne henseende, og vil sende en norsk observatørgruppe. Et vel gjennomført og rettferdig valg i mars vil ikke bare styrke demokratiet i El Salvador, men vil også kunne ha stabiliserende virkning for andre land i Mellom-Amerika.

Vegard Bye (SV): Jeg takker fungerende utenriksminister for svaret, som jeg tolker som en positiv vilje fra Regjeringa til å bidra, men foreløpig i svært beskjedent omfang, i denne helt avgjørende etappen i demokratiseringen i El Salvador.

For et par uker siden hadde vi besøk her i Norge - som altfor få registrerte, dessverre - av den demokratiske venstrealliansens presidentkandidat ved valget i El Salvador, Ruben Zamora. Zamora har en reell sjanse til å vinne valget til våren, og han er etter min mening en av de få virkelig visjonære politiske ledere i dagens Latin-Amerika.

Svaret på hans styrke fra ytterste høyre er nå å aktivisere dødsskvadronene i landet igjen. Etter den kanskje eneste virkelig vellykkede fredsinnsatsen fra FN etter den kalde krigens slutt settes dermed hele fredsprosessen i fare. Dessuten har ARENA, høyrepartiet som er nær knyttet til dødsskvadronene, et valgbudsjett på 75 millioner kr, altså mange ganger det partiene i Norge til sammen hadde under valgkampen her. Derfor må det være mulig å framskaffe mer enn rent symbolske penger som en motvekt til denne massive og helproffe kampanjen fra ytterste høyre.

Mitt spørsmål til utenriksministeren er da hva han har tenkt å gjøre for å følge opp de gode forsettene.

Statsråd Bjørn Tore Godal: Ja, nå er jo ikke 28 millioner norske kr noe beskjedent beløp. Selv om det ikke er en støtte til en bestemt presidentkandidat, er det en støtte til en bred demokratisk prosess.

Jeg deler representantens grunnlag for bekymring. Det er som regel alltid grunnlag for bekymring i Latin-Amerika når det gjelder utsiktene til stabile demokratiske prosesser. Men det er likevel grunn til å nyansere bildet noe, også med basis i Ruben Zamoras besøk i Oslo. Jeg deler oppfatningen av at vi gjerne skulle hatt mer rapporter i media omkring det.

Det er tross alt klart at selv om det foregår vold, har representanter for regjeringen i El Salvador gjort rede for at fredsprosessen er ugjenkallelig, og at den kun kan gjennomføres med FMLNs medvirkning. Det er også helt klart etter samtalen med Ruben Zamora i Utenriksdepartementet at det har funnet sted en betydelig registrering av velgere som i utgangspunktet ikke hadde fått valgkort, og at det dessuten slik Ruben Zamora vurderer det, også er en regulert adgang til valgsendinger for alle kandidater, inkludert venstresiden, i det kommende valg. Så summa summarum er ikke bildet svart.

Vegard Bye (SV): Jeg vil bare minne om at El Salvador har en spesiell status i norsk fagbevegelse og norsk arbeiderbevegelse. Helt siden Thorvald Stoltenberg i sin tid var leder for internasjonalt utvalg i Arbeiderpartiet og den gang gikk ut med en sterk appell til daværende regjering Willoch, har arbeiderbevegelsen spilt en veldig viktig rolle i denne prosessen i El Salvador. Derfor er det også et spesielt ansvar for den norske regjering å følge opp dette.

Jeg håper derfor at man følger denne prosessen grundig, er oppmerksom på den faren som nå foreligger for at hele fredsprosessen skal bryte sammen, og setter inn noe mer penger både til valgobservasjon og til å støtte registrering av velgere, og til den valgkampen som de demokratiske kreftene skal føre - penger som kan kanaliseres på samme måte som i Sør-Afrika, utenom partiene. Så det er en appell om at denne tradisjonen følges opp fra Regjeringas side.

: