Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 17. november 1993

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 7

Magnhild Meltveit Kleppa (Sp): Eg skal få lov til å stilla følgjande spørsmål til kommunal- og arbeidsministeren:

Rogaland fylkesting har søkt Kommunaldepartementet om høve til å stilla fylkeskommunal garanti til Tungenes ferjeterminal A/S som finansierer Rennfastprosjektet. Søknaden er avslegen.

Korleis samsvarer Kommunaldepartementet si praktisering av ny kommunelov med det som er sagt i Innst.S.nr.16 (1991-1992) om fylkeskommunal garantistilling?

Statsråd Gunnar Berge: Kommunal- og arbeidsdepartementet har i brev av 1. november 1993 til Rogaland fylkeskommune avslått å godkjenne garantistillelse til Tungenes Ferjeterminal. Begrunnelsen for avslaget var at dette er et riksveiprosjekt og faller dermed ikke inn under formål av særlig fylkeskommunal interesse etter lovens strenge definisjon her. Når det heller ikke er fattet noe stortingsvedtak om fylkeskommunal garantistillelse i denne saken, fant departementet at en ikke hadde hjemmel for å godkjenne garantistillelsen.

På bakgrunn av henvendelse fra fylkesordføreren i Rogaland har departementet foretatt en ny vurdering av den aktuelle saken og forholdet til bestemmelsene i kommuneloven. Denne gjennomgangen har vist at det kan være noe uklarhet omkring tolkningen og praktiseringen av lovbestemmelsene. Jeg vil påpeke at dette ikke er noe spesielt for kommuneloven. De fleste lover gir ikke uttømmende beskrivelser av alle forhold, men vil måtte være gjenstand for tolkninger. I den aktuelle saken er det springende punktet om loven åpner for å stille garanti også for bompengeprosjekter som gjelder riksveier, eller om det bare er anledning i de tilfeller det dreier seg om fylkesveier. Jeg understreker at dersom det er et stortingsvedtak om fylkeskommunal eller kommunal garantistillelse, er dette skille selvfølgelig uten betydning.

Ut fra den nye gjennomgangen som vi har foretatt, finner jeg det rimelig å legge til grunn at loven gir fylkeskommunen hjemmel til å stille garanti i den aktuelle saken. Departementet vil derfor vurdere søknaden fra Rogaland fylkeskommune på nytt ut fra risikovurderinger av prosjektet i forhold til fylkeskommunens økonomiske situasjon og muligheter til å bære en eventuell framtidig belastning. Jeg vil gjøre dette raskt med sikte på at Rogaland fylkeskommune skal få snarlig tilbakemelding om utfallet.

Magnhild Meltveit Kleppa (Sp): Eg vil takka for svaret og registrerer med glede at det frå statsråden si side i dag er ei anna og positiv holdning enn i det svaret Rogaland fylkeskommune har motteke.

Det fell vanskeleg å godta at Rennfast-prosjektet ikkje er av særleg fylkeskommunal interesse. Det er eit prosjekt som bind nordfylket og sørfylket saman, og som òg knyter Rennesøy kommune til fastlandet. Fylkeskommunal garanti vil medføra reduserte lånerenter, noko som igjen vil koma trafikantane til gode.

Den innstillinga som eg viste til, omhandlar rammevilkåra for bompengeprosjekt. Her uttaler ein samla komite seg positivt om fylkeskommunal garantistilling ut frå at det kan medføra grundigare økonomiske vurderingar lokalt av eit prosjekt og også redusert lånerente. Eg forstår no at eg kan tolka statsråden sitt svar i retning av at ein vil imøtekoma søknaden.

Statsråd Gunnar Berge: Ja, jeg kan bare bekrefte at det er en helt korrekt tolkning av det svaret jeg gav.

: